Anasayfa /  Güncel /  Gündem

Thodex'in kuruusu, milletvekili oğlu ile ortak olduğu çıktı

2 milyar dolarla birlikte kayıplara karışan THODEX’in kurucusu Faruk Fatih Özer’in MHP Milletvekili Saffet Sancaklı’nın oğlu Mert Sancaklı ile ortak şirket kurduğu ortaya çıktı.

Abone ol
Abone ol 23 Nisan 2021 17:19

2 milyar dolarla yurt dışına kaçtığı belirtilen ve hakkında kırmızı bülten çıkarılan kripto para alım satımı yapılan Thodex’in sahibi Faruk Fatih Özer ile MHP  Kocaeli Milletvekili Saffet Sancaklı'nın oğlu Mert Sancaklı'ın "Hoppara Ödeme ve Elektronik Para Hizmetleri” adlı bir şirkette ortak olduğu ortaya çıktı. 

Faruk Fatih Özer ve Sancaklı’nın kurucusu olduğu "Hoppara" adlı şirket, kripto paraların ticaretinin yapıldığı borsalara para göndermek için de kullanılan bir sanal cüzdan. 

Sözcü'nün haberine göre, Özer'in geçtiğimiz yıl eylül ayında MHP Kocaeli Milletvekili Saffet Sancaklı'nın oğlu Mert Sancaklı ile ortak bir şirket de kurduğu ortaya çıktı. Erenköy vergi dairesine kayıtlı olan ve 28 Eylül 2020’de kurulan anonim şirketin amacı İTO kayıtlarında “Ödeme hizmeti verilmesi ve elektronik para ihracı” olarak tanımlandı.

Sancaklı ve Özer’in yönetim kurulu üyesi ve temsile yetkili isimler olduğu şirkette, yönetim kurulu üyeliğinin 28 Eylül 2023'e kadar süreceği belirtiliyor. Özer, skandalın ortaya çıkmasından sonra sosyal medyadaki paylaşım ve Mert Sancaklı ile olan fotoğraflarını sildi.

Çavuşoğlu'na ziyarete birlikte gelmişlerdi

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun Fatih Özer ile fotoğrafı ortaya çıkmış ve karede Sancaklı'nın oğlu da yer almıştı. Çavuşoğlu ziyarete ilişkin olarak, “Thodex’in kurucusu Faruk Fatih Özer’i tanımıyorum. Şahsın sosyal medyada dolaşan fotoğrafı; 26 Aralık 2019’da Kocaeli milletvekili Saffet Sancaklı’nın oğlu Mert Sancak’ya verdiğimiz randevuya eşlik ettiği ziyarette çekilmiştir.” açıklamasını yaptı. 

Saffet Sancaklı, haberlere ve  “Çavuşoğlu'ndan oğlunuza randevuyu siz mi aldınız? Bakan neden sizi adres gösterdi? Thodex’in sahibi Fatih Özer’i tanıyor musunuz?” sorusuna yanıt vermedi.  

Elektronik para şirketi

Kayıtlara göre Hoppara Ödeme ve Elektronik Para Hizmetleri Anonim Şirketi’nin iki ortağı Mert Sancaklı ve Faruk Fatih Özer olduğu görülüyor. 20 Eylül 2020’de kurulan ve merkezi İstanbul Kadıköy olan şirketin amacı İstanbul Ticaret Odası kayıtlarında “Şirketin amacı ve faaliyet alanı ödeme hizmetlerinin verilmesi ve elektronik para ihracıdır” şeklinde tanımlanıyor. 

Ne olmuştu?

Türkiye'de kripto para birimlerini alıp satmak için kullanılan borsalardan Thodex'in internet sitesine 20 Nisan akşamından beri erişilemiyor. Thodex hakkında soruşturma başlatılırken, MASAK da hesapların bloke edildiğini duyurdu. Thodex'in kurucusu Faruk Fatih Özer, dolandırıcılık iddiaları üzerine yaptığı açıklamada, “Ortadan kaybolduğum iddiası asılsızdır. Hiçbir kullanıcının mağdur olmayacağını kamuoyuna duyururum. 30 bin civarındaki kullanıcının hesapları netleştikten sonra ödemeleri yapılacak” açıklamasını yaptı.

Kripto para alım satımı yapılan Thodex’in sahibi Faruk Fatih Özer'in piyasadan topladığı 2 milyar dolarla yurt dışına kaçtığının öne sürülmesinin ardından şirketle ilişkili olduğu tespit edilen 78 şüpheli hakkında yakalama kararı çıkarılırken, 62'si yakalandı. Öte yandan Thodex kurucusu Arnavutluk'a gittiği belirlenen Faruk Fatih Özer hakkında kırmızı bülten çıkarıldı. 

Yorumlar