Anasayfa /  Yaşam /  Din ve inanç

Tesbih namazı nasıl kılınır, kaç rekattır? Tesbih namazının kılınışı okunacak dualar neler

Tesbih namazının kılınışı, okunacak dualar merak edilenler arasında yer alıyor. Tesbih namazı nasıl kılınır, kaç rekattır? Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yapılan açıklamalar vatandaşlar tarafından yakından takip ediliyor. Miraç Kandili 2018 yılında 13 Nisan Cuma gününe denk geldi. Müslümanlar bu tarihte gerekli ibadetleri yerine getirecekler ve bu mübarek günün bereketinden faydalanacaklar.

Abone ol
Abone ol 13 Nisan 2018 14:08

Tesbih namazının kılınışı, okunacak dualar merak edilenler arasında yer alıyor. Tesbih namazı nasıl kılınır, kaç rekattır? Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yapılan açıklamalar vatandaşlar tarafından yakından takip ediliyor. Miraç Kandili 2018 yılında 13 Nisan Cuma gününe denk geldi. Müslümanlar bu tarihte gerekli ibadetleri yerine getirecekler ve bu mübarek günün bereketinden faydalanacaklar. 

Miraç Kandili 2018 yılında 13 Nisan Cuma gününe denk geldi. Müslümanlar bu tarihte gerekli ibadetleri yerine getirecekler ve bu mübarek günün bereketinden faydalanacaklar. Miraç Kandilinde kılınan namazlar arasında tesbih namazı da yer alıyor. İslam alemi Peygamber Efendimizin müjdelediği tesbih namazını kandil günlerinde kılmaya özen gösteriyorlar. Resûl-i Ekrem (s.a.s.) amcası Abbas’a, “Bak amca, sana tam on faydası olan bir şey öğreteyim; bunu yaparsan günahlarının ilki-sonu, eskisi-yenisi, bilmeyerek işlediğin-bilerek işlediğin, küçüğü-büyüğü ve gizli yaptığın-açıktan yaptığın on türlü günahını Allah bağışlar.” diyerek bu namazı tavsiye etmiş ve öğretmiş; Hz. Abbas da bunu her gün yapamayız, deyince Hz. Peygamber, bu namazın haftada bir, ayda bir, yılda bir veya ömürde bir defa kılınmasının da yeterli olacağını belirtmiştir. Tesbih namazı herkesin ferden kılabilmesi zor olduğu için, imamın önce  kendi başına tekbir alıp, sağa sola selam verip, sonra tekrar tekbir alıp cemaatle birlikte namaza durup tesbih namazı kıldırdığı görülmektedir. Haberimiz içerisinden tesbih namazının kılınışı ile ilgili merak ettiklerinize haberimizden ulaşabilirsiniz.

TESBH NAMAZINA NASIL NİYET EDİLİR?

Tesbih namazına: “Allah rızası için tesbih namazı kılmaya” diye niyet edilir

Miraç Kandilinde kılınması önerilen tesbih namazına niyet ederken şunlar söylenir;

Yâ Rabbî, niyet eyledim rızâ-i şerîfin için tesbih namazına. Yâ Rabbî, bu gece teşrifleriyle âlemleri nûra garkettiğin sevgili habîbin, başimızın tâcı Resûl-i Zîşân Efendimiz Sallallahu Aleyhi Wesellem'in hürmetine ve bu geceki esrârın hürmetine ben âciz kulunu da afv-ı ilâhîne, feyz-i ilâhîne mazhar eyle. Allâhü Ekber“

TESBİH NAMAZI KAÇ REKATTIR?

Tesbih namazı dört rekattır.

TESBİH NAMAZI KAÇ REKAT HANGİ TESBİH OKUNUR? 

Regaip Kandilinde günahların affına vesile olan tesbih namazı 4 rekat olarak kılınır. Bu namazı kılabilmek için şu tesbihi ezbere bilmek gerekir.

-"Sübhânallâhi vel-hamdü lillâhi ve lâ ilâhe illallâhü vallâhü ekber. Ve lâ havle ve lâ kuvvete illâ billâhil-aliyyil-azıym".

Regaip Kandili Tesbih namazında her rekatte okunan tesbih adedi 75'dir. Dört rek'atte 300 tesbih okunmuş olur. 

TESBİH NAMAZI NASIL KILINIR? 

"Allâhü Ekber" diyerek namaza başlanır. Yukarıdaki tesbih:

-"Sübhâneke..."'den sonra 15 kere, 

-Zamm-ı sureden sonra 10 kere, -Rükûda 10 kere, 

-Rükûdan doğrulunca 10 kere, 

-Secdede 10 kere, 

-Secdeden doğrulunca 10 kere, 

-İkinci secde de 10 kere, okunur. Böylece birinci rekat kılınmış olur. 

İkinci rekata kalkılınca Fâtiha-i şerîfeden önce yine 15 kere, diğer yerlerde de, tarif edildiği gibi 10'ar kere okunarak 4 rek'at tamamlanır. İkinci rekatte oturulduğunda, "Et-tehiyyâtü..." den sonra, "Allâhümme salli..." ve "Allâhümme bârik...", üçüncü rekat için ayağa kalkıldığında da "Sübhâneke..." okunacaktır.

TESBİH NAMAZI NE ZAMAN KILINMAZ?

Tesbih namazı kerâhet vakitlerinde kılınmaz (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, II, 30-31). Tesbih namazında sehiv secdesini gerektiren bir şey olursa, sehiv secdesi normal olarak yapılır, o secdelerde tesbih namazına özgü tesbihat yapılmaz (Tahtâvî, Hâşiye, s. 361).

TESBİH NAMAZINI CEMAAT İLE BERABER Mİ KILMAK GEREKİR?

Tesbih namazı herkesin ferden kılabilmesi zor olduğu için, imamın önce  kendi başına tekbir alıp, sağa sola selam verip, sonra tekrar tekbir alıp cemaatle birlikte namaza durup tesbih namazı kıldırdığı görülmektedir.

Öncelikle şu belirtilmeli ki; Teravih namazından başka nafile namazlar için cemaat teşkili  meşru görülmemektedir...

Nafile namazların münferiden kılınması daha faziletlidir. Aslolan hüküm bu olmakla beraber, bazı şart ve kayıtlara bağlı olarak istisnai  bir hüküm de mevcut bulunmaktadır. Şöyle ki: Herkesin tek başına başaramayacağı tesbih namazını, davetleşmek ve haberleşmek suretiyle olmaksızın, oturmakta olan birkaç kişi, aralarından birini imamlığa geçirip kendileride ona uyarak kılsalar caizdir. Fakat, namaza başladıktan sonra selam verip namazı bozmak, "Amellerinizi iptal etmeyiniz" emr-i İlahisine aykırı düşer.

Tesbih dört rekattan oluşur. Tesbih namazının her rekatında "Sübhaanellaahi velhamdü lillâahi velâa ilâahe illallaahü vellaahü ekber velâa havle velâa kuvvete illâa billâahil aliyyil aziym." diye tekbir alınması gereklidir.

Allah rızası için nafile namaza niyet ederek "Allahü Ekber" diye namaza başlanır.

Sübhaneke'den sonra on beş kere "Sübhaanellaahi velhamdü lillâahi velâa ilâahe illallaahü vellaahü ekber velâa havle velâa kuvvete illâa billâahil aliyyil aziym" okunur.

Sonra Eûzü Besmele çekilerek Fatiha ile bir sûre daha okunur.

Arkasından tekrar on defa "Sübhanallahi..." tekbiri okunur.

Sonra rükûa varılıp rükû tesbihlerinden sonra yine on defa "Sübhaanallahi..." okunarak rükûdan (Semi'allahü limen hamideh, Rabbena ve lekelhamd denilerek) kalkılır.

Bu kıyam halinde de on defa "Sübhanallahi..." okunur. Ondan sonra secdeye varılıp secde tesbihleri yapıldıktan sonra yine on defa "Sübhanallahi..." okunur.

Secdeden tekbir ile kalkılır ve celse halinde yine on defa "Sübhanallahi..." okunur.

İkinci secdeye tekbir ile varılıp üç defa yine secde tesbihleri yapıldıktan sonra on defa "Sübhanallahi..." okunur. Böylece namaz tekbirlerinden fazla olarak alınan tekbirlerin toplamı "Yetmiş beş" olur.

Bu birinci rekâttan sonra ikinci rekâte kalkılır ve yine önce on beş defa "Sübhanallahi..." okunur.

Sonra birinci rekâtta yapıldığı şekilde kılınarak ka'de (son oturuş) yapılır.

Tahiyyat ile Salâvatlar okunur ve selâm verilir.

Her iki rekâtta yapılan bu tesbihlerin toplamı yüz elli olur. Bundan sonra selâm verilip aynı şekilde iki rekât daha kılınır. Böylece dört rekâtta yapılan tesbihlerin sayısı üç yüz olur.

Bu tesbih namazında yanılma olsa, yapılacak sehiv secdelerinde bu tekbirler getirilmez.

Tesbih namazının da sevabı çoktur. Bu namaz her vakit kılınabilir. Hiç olmazsa haftada veya ayda veya ömürde bir defa olsun kılınmalıdır.

Tesbih namazi, kilinmasi tesvik edilmis bir namazdir. Bunu aliskanlik haline getirmek müstehaptir.Tembelllik etmemek lâzimdir.

Kilmasini bilmeyenlerin de istifade etmesi maksadiyla cemaatle de kilinabilir. Cemaatle kilinirsa imam olacak kimse bu namazi kilmayi evvelâ nezrederve namazi kildirirken tesbihleri her yerde cehrî (sesli) okur. Cemaat ise dinler.




Yorumlar