Anasayfa /  Ekonomi

Temmuz ayında emekli maaşlarına seyyanen zam beklentisi!

Milyonlarca çalışanın ve emeklinin gözü kulağı temmuz ayında maaşlara yapılacak iyileştirmede. Haziran ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla birlikte net rakam ortaya çıkacak ancak flaş bir açıklama Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Genel Başkanı Kazım Ergün'den geldi. En düşük emekli aylığına seyyanen zam mı gelecek? En düşük emekli aylığı ne kadar olacak? Google Haberlere Abone ol

Abone ol
Abone ol 19 Haziran 2022 21:34

Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Genel Başkanı Kazım Ergün, 1.5 milyon emeklinin en düşük emekli aylığı olan 2 bin 500 lirayla geçinmeye çalıştığını belirterek, en düşük emekli aylığının  yükseltilmesini istedi.

TÜED sitesinde yer alan habere gre TÜED Genel Başkanı Kazım Ergün, memur ve memur emeklilerinin ek göstergesinde yapılan 600 puanlık artıştan memnuniyet duyduklarını ifade ederek, düzenlemenin emekli aylıklarında yaklaşık 1350 lira, emekli ikramiyesinde ise ortalama 40-50 bin lira artış sağlayacağını vurguladı.

İntibak istedi

SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin düşük kalan aylıklarının benzer şekilde artırılmasını ve 2000 yılı sonrası emekli olanlara intibak verilmesini isteyen Ergün, şunları söyledi: "Memur emeklileri ile SSK ve Bağ-Kur emeklileri arasındaki emekli aylığı makası her geçen yıl artıyor. Memur emeklileri toplu sözleşme zammının yanında ek zam ve gösterge artışı gibi imkanlardan yararlanırken, SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin aylıkları sadece enflasyon oranında artıyor. Emekli aylıklarında eşitliğin sağlanması için intibak yapılmalı, aylıklara yapılan yüzdeli zamlar aylığı düşük olanların aleyhine bir uygulamaya dönüştüğü için seyyanen zamlar yapılmalı ve milli gelir artışından emeklilere pay verilmeli."

 Kazım Ergün, 1.5 milyon emeklinin, en düşük emekli aylığı olan 2 bin 500 lirayla geçinmeye çalıştığını belirterek, bu emekli grubunun toplumda en düşük gelire sahip kesim olduğunu vurguladı. Asgari ücretlilerin 4 bin 253 lirayla geçinemediği ortamda emeklilerin aylık 2 bin 500 lira ile geçinmesinin mümkün olmadığını dile getiren Ergün, şunları kaydetti: "Aralık 2002'de 184,25 lira olan asgari ücret, Ocak 2022'ye kadar 23 kat artarak 4 bin 253 liraya yükseldi. Aynı dönemde en düşük emekli aylığı ise sadece 10 kat arttı. Bugün 1.5 milyon emekli en düşük emekli aylığı olan 2 bin 500 lirayla geçinmeye çalışıyor. Yani 1.5 milyon emeklinin geliri, asgari ücretin 1753 lira altında. En düşük emekli aylığı ivedilikle asgari ücret seviyesine yükseltilmeli."

Temmuz öncesi de seyyanen zam talebinde bulunmuştu

TÜED'in sitesi yer alan habere göre Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Genel Başkanı Kazım Ergün, yüksek enflasyonun emeklilerin aylıklarını erittiğini belirterek, emekli aylıklarına seyyanen zam yapılması talebinde bulunmuştu. Ergün, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre bu yılın ocak-nisan döneminde Tüketici Fiyat Endeksinin (TÜFE) yüzde 31,71 seviyesinde olduğuna dikkati çekti.

 Emekli aylıklarının son yılların en yüksek enflasyonu karşısında her geçen gün eridiğini vurgulayan Ergün, şöyle konuştu:

“Çarşı pazar el yakıyor. Emeklilerimiz toplumun diğer kesimleri gibi geçinmekte zorlanıyor. Geçim şartlarının ağırlığı emeklilerimiz için artık taşınamaz bir yüke dönüştü. Temmuz ayındaki enflasyon farkı beklenmeden emeklilere seyyanen zam yapılmalı. Milyonlarca emeklimiz bayram ikramiyesinin artırılmasını kendilerine rahat nefes aldıracak bir fırsat gözüyle bakıyordu ama bu olmadı. Bayramı buruk geçiren emeklilerimiz, Sayın Cumhurbaşkanımızdan müjde beklemeye devam ediyor.”

 Ergün, 1,3 milyon emeklinin en düşük emekli aylığı olan 2 bin 500 lirayla geçinmeye çalıştığını dile getirerek, bu emeklilerin toplumun en düşük gelire sahip kesimi olduğunu söyledi. Asgari ücretlilerin 4 bin 253 lirayla geçinemediği ortamda emeklilerin aylık 2 bin 500 lira ile geçinmesinin beklendiğini ifade eden Ergün, şöyle konuştu: “Emekli aylıkları, aylık hesaplama sisteminin değiştirilmesi ve alt sınır emekli aylık bağlama oranının yüzde 70’den, yüzde 35’e düşürülmesinin de etkisiyle zamanla azaldı. Ocak 2002’de 184,25 lira olan asgari ücret, ocak 2022’ye kadar 23 kat artarak 4 bin 253 liraya yükseldi. Buna karşın en düşük emekli aylığında aynı dönemde 10 kat artış oldu. Bugün 13 milyon emeklinin yüzde 10’u 2 bin 500 lira emekli aylığı alıyor. Yani 1,3 milyon emeklinin asgari ücretin 1.753 lira altında geliri bulunuyor.”

Vedat Bilgin'e taleplerde bulunmuştu

Türkiye Emekliler Derneği Genel Teşkilatlandırma Sekreteri ve Isparta Şube Başkanı Abdülkadir ERSAL, bir ziyaret için Isparta’da bulunan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'e emeklilerin çözüm bekleyen talepleri hakkında bilgi sunmuştu.

TÜED Genel Teşkilatlandırma Sekreteri Abdülkadir Ersal, bir ziyaret için Isparta’da bulunan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’e, emeklilerimizin çözüm bekleyen talepleri hakkında bir dosya sundu. Başta intibak olmak üzere; emeklilerin bayram ikramiyeleri, ek ödemeleri, asgari ücretin altında kalan aylıkları promosyon adaletsizliği ve sağlıkta katkı payları gibi sorunları da yüz yüze dile getiren Ersal, şunları söyledi:

Temmuz ayında beklentimiz var

“Yaklaşık 20 yıl önce en düşük emekli aylığı asgari ücret seviyesinin de üzerindeydi. Ancak, geçen zaman içerisinde giderek eriyen en düşük emekli aylığı bugün neredeyse asgari ücretin 3’te 1’ine düşmüş durumdadır. Burada çok açık ki bir yanlışlık var, bir adaletsizlik var. Giderek artması gereken emekli aylıkları giderek alım gücünü yitiriyor. Bu durumun mutlaka düzeltilmesi gerekiyor. Açlık sınırının 5000 TL’yi aştığı bir dönemde 1500 TL civarında olan taban emekli aylıkları hazine katkısıyla bile ancak 2500 TL’yi bulabildi. Burada bir adaletsizlik var. Burada emekliye yapılan bir haksızlık var. Sayın bakanımıza bütün bu sorunlarımızı anlatma fırsatı bulduk. Kendileri de, taleplerimizi dikkatle dinledi. Umuyor ve diliyoruz ki, bu taleplerimiz yerine getirilir ve söz verildiği gibi Temmuz ayında yapılacak ek düzenlemelerle emeklinin durumu iyileştirilir”

Yorumlar