Anasayfa /  Teknoloji

TÜBİTAK yazılım geliştirmedeki olgunluğunu kanıtladı

BİLGEM YTE'nin yazılım geliştirme konusundaki başarısı, ABD Carnegie Mellon Üniversitesi Yazılım Mühendisliği Enstitüsünce belgelendi.

Abone ol
Abone ol 16 Mayıs 2017 13:51

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkanı Prof. Dr. Arif Ergin, Bilgi Güvenliği İleri Teknolojiler Araştırma Merkezi (BİLGEM) Yazılım Teknolojileri Araştırma Enstitüsünün (YTE) yazılım geliştirme konusundaki başarısının, ABD Carnegie Mellon Üniversitesi Yazılım Mühendisliği Enstitüsünce belgelendiğini bildirdi.

Ergin, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunda (BTK), TÜBİTAK BİLGEM YTE tarafından düzenlenen, "Yazılımda Yüksek Olgunluk" etkinliğine katıldı.

Amerikan Savunma Bakanlığının talebiyle Carnegie Mellon Üniversitesi Yazılım Mühendisliği Enstitüsünce 1986 yılında geliştirilen "Entegre Yetenek Olgunluk Modeli"nin (CMMI), kuruluşların yazılım planlama, geliştirme, yapılandırma süreçlerini değerlendirdiğini anlatan Ergin, CMMI'ın, bu modelle kurumların olgunluk seviyesini ölçtüğünü söyledi.

Ergin, kamunun yaptığı yazılım tedarik projelerinde dünya çapında başarısızlık miktarının yüzde 60'ların üzerinde olduğuna dikkati çekerek, "Yani 10 kamu kurumundan yaklaşık 6'sı bu işi başaramayacak ve kaynakları israf edecek. Türkiye'de ise bu rakam yüzde 76." diye konuştu.

"Dünyada 500 kuruluşun CMMI 5 sertifikası var"

Dünyada 500 kurum ve kuruluşun CMMI 5 sertifikası bulunduğunu belirten Ergin, özel sektörden ziyade kamunun bu sertifikaya sahip olmasının çok daha önemli olduğunu vurguladı. BİLGEM YTE'nin yazılım geliştirme konusundaki başarısının, ABD Carnegie Mellon Üniversitesi Yazılım Mühendisliği Enstitüsünce, CMMI 5 sertifikasıyla belgelendiğini bildiren Ergin, bu bilinç ve gayretle çalışarak söz konusu belgenin Türkiye'ye güç katmasını temenni ettiklerini dile getirdi.


Etiketler Yazılım
Yorumlar