Anasayfa /  Teknoloji

Cep telefonu eski olanlar dikkat! Telefonlarınız erişime kapatılabilir!

IMEI numaraları iptal edilecek mi? Eski cep telefonları erişime kapatılacak mı? Peki akıllı telefon kullanmayanlar ne yapacak? Tüm merak edilenler haberimizde...

Abone ol
Abone ol 07 Aralık 2018 22:05

Eski cep telefonları erişime kapatılıyor mu? Belirli bir yaşın üzerindeki cep telefonlarının erişime engellenmesi ve imei numaralarının iptal edilmesi yönünde bir öneri ilgili makamlarca görüşülüyor. Haber Türk’ün özel olarak geçtiği haberde şu ifadelere yer verildi:

“Eski ya da kullanılmayan telefonlar erişime kapatılabilir. Cihazların kimlik numarası olan imei numaralarının suç örgütlerinin eline geçme riski nedeniyle bu yönde bir öneri şu an Ankara’da görüşülmekte.

Türkiye’de mobil abone sayısı yaklaşık 80 milyon. Her yıl yaklaşık 12 milyon cep telefonu yenileniyor. Milyonlarca cep telefonu kullanımdan çıkıyor. Kaçakçılar ise her yıl yasa dışı yollarla yurda on binlerce cep telefonu sokuyor.

Türkiye’de de imei numaralarının kopyalanması sık rastlanan bir durum. Bu numaralar kayıt dışı telefonlara yüklenip satışa sunuluyor. Türkiye garantili telefonlara göre çok daha uygun fiyattan satılan bu telefonlar kullanıcılardan büyük ilgi görüyor. Bu durum hem devletin vergi kaybı anlamına geliyor hem de kullanıcılar kopyalanmış imei numaraları nedeniyle terör başta olmak üzere bazı suçlarla karşı karşıya gelebiliyor.

Cep telefonu sektörü yetkili makamlara çarpıcı bir öneride bulundu. Sektör belirli bir yaşın üzerinde olan cep telefonlarının erişeme kapatılması ve imei numaralarının iptal edilmesini talep etti. Böylece atıl durumdaki cep telefonlarının imei numaraları suç örgütlerinin eline geçilmesinin önüne geçilecek.

Peki abone hala eski telefonunu kullanıyorsa, bu durumda ilgili birimlere başvurup telefonun görüşmelere açık tutulmasını talep edecek. Bu işlemin internet üzerinden de yapılabileceği belirtiliyor.

Yetkili makamlar bu öneriyi incelerken özellikle vergi tarafında sağlayacağı katkı göz önüne alındığında önerinin kısa süre içerisinde meclisten geçeceğini düşünüyoruz.


Etiketler Eski cep telefonu
Yorumlar