Anasayfa /  Teknoloji

ABD'den müttefiklerine 'Huawei' yasağı!

ABD ile Çin arasındaki gerilim gün geçtikçe artmaya devam ediyor. ABD, Huawei yasağının ülke sınırları dışına çıkmasını istiyor.

Abone ol
Abone ol 24 Kasım 2018 15:29

ABD kendilerine rakip olarak gördükleri Çin teknoloji devinin herkes tarafından yasaklanması istiyor!

ABD ile Çin arasında yaşanan siyasi krizler, teknoloji dünyasında da etkisini gösteriyor. Ağustos ayında ABD’deki devlet kurumlarında ve bu kurumlar ile çalışan şirketlerde Huawei ve ZTE üretimi cihazların kullanımı yasaklanmıştı.

İlk etapta ZTE’nin İran ambargosunu delmesi nedeniyle yasak gelmiş ve kısa süre sonra CIA ve FBI gibi teşkilatlar Huawei ve ZTE’yi casusluk ile suçlamıştı.

Yeni raporlara göre bu yasağı sadece ülke sınırlarında uygulamakla kalmayan ABD, Huawei konusunda müttefiklerini uyarıyor.  Çinli teknoloji devinin büyük bir güvenlik riski oluşturduğun iddia eden ABD, müttefiklerini Huawei marka telefonları ve telekomünikasyon ekipmanlarını kullanmayı bırakmaya çağırıyor.

ABD, Huawei yasağı dünyaya yayılsın istiyor!

Özellikle Amerikan üslerinin bulunduğu ülkelerde, askeri alanda bu yasağa uyulması talep ediliyor. ABD ordusu, diğer ordular ile benzer şekilde iletişim faaliyetleri için kendi güvenli ağını kullanıyor.

Ancak, Almanya, İtalya ve Japonya gibi ülkelerde askeri alanlarda, ticari ağlarda kullanıldığı için bu durumdan endişe duyulduğu belirtiliyor. Bu nedenle devlet ağlarında ve ticari yapılarda Huawei ekipmanlarının bırakılması çağrısı yapılıyor.

ABD’li yetkililer, Huawei tarafından geliştirilen ekipmanların kullanılmasının siber saldırı riskini artırdığını ve Çin’in bu ağları izleyerek casusluk yapmasına, kritik anlarda sistemleri devre bışı bırakmasına kapı aralayacağını iddia ediyor.


Yorumlar