Anasayfa /  Politika

Yeni Mecli Başkanı belli oldu!

Meclis’in yeni başkanı Binali Yıldırım oldu.. Meclis Başkanlığı seçimi tamamlandı. Adaylar ilk iki turda seçilebilmek için gerekli 400 oya ulaşamayınca seçim üçüncü tura kaldı. Üçüncü turda AK Parti'nin adayı Binali Yıldırım, 335 oyla Meclis'in yeni başkanı oldu.

Abone ol
Abone ol 12 Temmuz 2018 17:35

24 Haziran milletvekilliği seçimlerinin tamamlanmasının ardından Meclis’in yeni başkanı da belli oldu. Yeni düzenlemeyle 600 milletvekilinin yer aldığı Meclis’te başkanı belirlemek için 400 oy arandı ancak ilk iki turda bu sayı elde edilemedi.

TBMM Başkanlık seçimi 1.tur sonuçlarında:

Binali Yıldırım: 331

Erdoğan Toprak: 134

Meral Danış Beştaş:65

Hayrettin Nuhoğlu: 43

Cihangir İslam: 3

İlk tur oylama sonuçlarının açıklanmasının ardından ikinci tur oylamaya geçildi. Hiç bir adayın 400 oy çoğunluğunu yakalayamadığı için seçim 2. tura geçti. 2. turda da 400 oy arandı.

2. OYLAMA SONUÇLARI

AK Parti’nin adayı Binali Yıldırım: 336

CHP’nin adayı Erdoğan Toprak: 131

HDP’nin adayı Meral Danış Beştaş: 65

İYİ Parti’nin Hayrettin Nuhoğlu: 42

Saadet Partisi’nin adayı Cihangir İslam: 4

Adaylardan kimse 400 oyu yakalayamadı ve oylama 3. tura kaldı. 3. turda da 301 oy alan aday meclis başkanı seçilecekti. Yapılan oylamada AK Parti’nin adayı Binali Yıldırım 335 oy alarak Meclis’in yeni başkanı seçildi.

Yıldırım, yaptığı teşekkür konuşmasında, “Şahsımı seçmenizden dolayı herkese teşekkür ederim. Gazi Meclisimize önemli görevler düşüyor. Bu dönemde Meclis’in sorumlulukları çok daha artmıştır. Yasama ve denetim görevleriyle Meclisimiz bir yandan milletimizin ihtiyacı olan yasaları çıkarırken diğer yandan hükümet sisteminin Cumhurbaşkanımızın ve kabinesinin icraatlarını daha etkin ve verimli yapabilmesine imkan sağlayan yasal taleplerini de yerine getirecektir. Yeni dönem Meclisi yapılan anayasa değişikliği doğrultusunda uzlaşma kültürünü geliştirme imkanına sahip olmuştur” dedi.

5 ADAY YARIŞTI

AKP İzmir Milletvekili Binali Yıldırım, CHP İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak, HDP Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş, İYİ Parti İstanbul Milletvekili Hayrettin Nuhoğlu, Saadet Partisi İstanbul Milletvekili Cihangir İslam, TBMM Başkanı adayı gösterildi.

MHP, AKP’NİN ADAYINI DESTEKLEDİ

MHP, Cumhur İttifakı kapsamında AKP’nin adayı Yıldırım’ı destekleme kararı aldı.


Yorumlar