Anasayfa /  Politika

Kararı verecek nihai mercii bağımsız mahkemeler

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanvekili Benli, CHP'nin tepki yürüyüşüne ilişkin, "Sorumlu parlamenterlik anlayışı, yargının kararlarına karşı insanların kışkırtılmasını gerektirmez. Kararı verecek nihai mercii bağımsız mahkemeler." dedi.

Abone ol
Abone ol 18 Haziran 2017 13:04

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanvekili ve AK Parti İstanbul Milletvekili Fatma Benli, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, Enis Berberoğlu'nun tutuklanmasına tepki yürüyüşüne ilişkin,  AA muhabirine açıklama yaptı.

Benli, "Kılıçdaroğlu'nun, bir mahkemenin kararına karşı tepkisini, mahkeme kararıyla ilgili yapılması gerekenleri yapmak yerine yürümek ve insanları sokağa çağırmak şeklinde gerçekleştirmesini, talihsiz buluyorum." dedi.

Kılıçdaroğlu'nun, yürüyüşe ilişkin duyurusunda kullandığı afişteki fotoğrafta bile, arkasında asker silüetlerinin bulunduğuna değinen Benli, şöyle devam etti:

"Bu da yaptıkları davranışın, çok fazla gerçekten de kendi içlerine dahi sinen bir davranış şekli olmadığını gösteriyor. Bugüne kadar diğer hak talepleriyle alakalı, başkalarının hakları ihlal edildiğinde, onlar hak taleplerinde bulunduklarında buna karşı gözlerini, kulaklarını kapatanların, herhangi bir davranış ve eylem içerisinde bulunmayanların, hukuk kuralları içerisinde yapılması gerekenleri dahi yapmayanların 'Bugün biz bu kararı istemiyoruz, biz bu kararı beğenmedik. Mahkeme, bizim istediğimiz gibi bir karar vermedi' diyerek insanları sokağa çağırmaları, maalesef çok da iyi niyetli ve samimi olduklarını göstermiyor. Çünkü haklar konusunda samimi davranış içerisinde bulunsalardı o zaman daha önceki başkalarının yaşadığı hak ihlallerine karşı da daha samimi bir davranış içerisinde bulunurlardı. Bugün 15 Temmuz'a daha bir ay kala, bu kadar ciddi anlamda insanların sokağa dökülmesi, yarın çok daha farklı sıkıntılara sebebiyet verebilecek durumda."

TBMM mensuplarının ve siyasi partilerin, herhangi bir yargı mensubu üzerinde baskı kurma lüksünün bulunmadığını vurgulayan Benli, "Sorumlu parlamenterlik anlayışı, hele hele ana muhalefet partisi lideri olmak, yargının kararlarına karşı insanların kışkırtılmasını gerektirmez. Bizim, parlamento ya da milletvekilleri olarak yargı üzerinde 'tutukla' deme hakkımız da yok, 'tutuksuz yargıla' deme lüksümüz de yok. Burada kararı verecek olan nihai mercii bağımsız mahkemeler." ifadesini kullandı.


Yorumlar