Anasayfa /  Politika

AK Parti'nin Meclis Başkan adayı İsmail Kahraman oldu

AK Parti'nin TBMM Başkanı Adayı tekrar İsmail Kahraman oldu.

Abone ol
Abone ol 13 Kasım 2017 11:36

TBMM Başkanı İsmail Kahraman'ın 26. Yasama Dönemi'nde 22 Kasım 2015'te başlayan görev süresinin 22 Kasım 2017'de sona ermesi dolayısıyla Parlamentoda seçim gerçekleştirilecek.TBMM Başkanlığı seçimi için başvuruları dün başladı. CHP'nin adayı İzmir Milletvekili Zekeriya Temizel olurken, MHP de İstanbul Milletvekili Celal Adan'ı aday gösterme kararı almıştı. AK Parti ise İsmail Kahraman'ı yeniden aday gösterdi. HDP'den yapılan açıklamada da halen cezaevinde bulunan, partilerinin Hakkari Milletvekili Selma Irmak'ın Meclis Başkanlığı için aday gösterileceği duyurulmuştu. Ancak henüz resmi bir açıklama gelmedi.



GÖREV SÜRESİ DEĞİŞTİ



TBMM İçtüzüğüne göre, başkanlık için bir yasama döneminde 2 kez seçim yapılıyor. İlk seçilenin görev süresi 2 yıl, ikinci devre için seçilenin görev süresi ise 3 yıldı. Ancak anayasa değişikliği ile genel seçimlerin süresi 4 yıla indirildiğinden, ikinci dönem için seçilecek TBMM başkanının görev süresi 3 değil, 2 yıl olacak.



SEÇİM 20 KASIM'DA YAPILACAK



TBMM Genel Kurulunda, Meclis Başkanlığı seçiminin 20 Kasım Pazartesi yapılması bekleniyor. Başkanın ilk turda seçilememesi halinde, ikinci ve üçüncü turlar da aynı gün yapılacak.



Adaylık başvuruları 16 Kasım Perşembe gece yarısı sona erecek.



AK PARTİ'NİN ADAYI İSMAİL KAHRAMAN KİMDİR?

7 Aralık 1940'ta Rize'de doğdu. Baba adı İsmail, anne adı Hadice'dir.







Hukukçu; İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitirdi.



İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Talebe Cemiyetinde Başkanlık ve Milli Türk Talebe Birliğinde 48. Dönemde Genel Başkanlık yaptı. Birlik Vakfında Mütevelli Heyeti Başkanı oldu. Halen Birlik Vakfı Kurucular Kurulu Başkanıdır. Türkiye Gönüllü Teşekküller Vakfının Kurucu Üyesi olup halen Kurucular Kurulu Başkanıdır. Türkiye Milli Kültür Vakfının 40. yılında "40 Vakıf İnsana Vefa" programı kapsamında "Vakıf İnsan" ödülü aldı. Yalova Üniversitesi ve Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi tarafından "Fahri Doktor" unvanı verildi. İstanbul Ticaret Üniversitesi Mütevelli Heyeti Üyeliğinde bulundu. İlim Yayma Vakfında Kurucu, İlim Yayma Cemiyetinde ve İş Dünyası Vakfında Yüksek İstişare Kurulu Üyesidir. Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Geliştirme Vakfı Kurucular Kurulu Başkanıdır. Sanayi ve ticaret şirketlerinde icra kurulu ve idare meclisi başkanlıklarında bulundu. Çalışma Bakanlığında Bakan Müşaviri olarak görev yaptı. 20 ve 21. Dönemde İstanbul Milletvekili seçildi. Refah Partisi ve Fazilet Partisinde Grup Başkanvekilliği yaptı. Anayasa Komisyonu ve Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu üyeliklerinde bulundu. 54. Hükümette Kültür Bakanı olarak görev aldı. AK PARTİ Merkez Disiplin Kurulu Başkanlığı görevinde bulundu. İstanbul Milletvekili olarak 26. Dönemde Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına seçildi.



İngilizce bilen Kahraman, evli ve 4 çocuk babasıdır.



CHP'NİN ADAYI ZEKERİYA TEMİZEL KİMDİR?



1948'de Tokat Çırdak'ta doğdu.







Sivas Lisesi (1966) ve AÜ Siyasal Bilgiler Fakültesini bitirdi. Lisans üstü eğitimini Fransa'da Strasbourg Louis Pasteur Üniversitesinde yaptı (1982).



Avrupa Para Sistemi ve Avrupa Ortak Tarım Politikaları konularında araştırmalarda bulundu. OECD Mali İşler Bölümünde çalıştı (1985). Maliye Bakanlığında Maliye Müfettişi, Maliye Başmüfettişi, Gelirler Genel Müdürlüğü Daire Başkanı, Genel Müdür Yardımcısı, İstanbul Defterdarı, Gelirler Genel Müdürü olarak görev aldı (1970-1995). BDDK Başkanı olarak, kurumun kuruluşunu gerçekleştirdi. Basın İlan Kurumunda Yönetim Kurulu Üyeliği, çeşitli basın-yayın kuruluşlarında köşe yazarlığı, Ülke Politikaları Vakfında Başkanlık yaptı. 2005-2015 yıllarında ileri teknoloji ile üretim yapan 2 şirketin yönetim kurulu başkanlıklarını üstlendi. Ombudsman adlı araştırma kitabı ile Çekerek Kıyılarında adlı anı-romanı bulunmaktadır.



20. Dönemde İstanbul Milletvekili seçildi. 55 ve 56. Hükümetlerde Maliye Bakanlığı yaptı. 2014'te CHP Olağanüstü Kurultayında Parti Meclisi Üyeliğine seçildi.



Fransızca ve Almanca bilen Temizel, evli ve 2 çocuk babasıdır.



MHP'NİN ADAYI CELAL ADAN KİMDİR?



10 Eylül 1951'de Ağrı Tutak'ta doğdu. Baba adı Temur, anne adı Fatma'dır.



Orman Yüksek Mühendisi; İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesini bitirdi.



21 ve 24. Dönemde İstanbul Milletvekili seçildi. Plan ve Bütçe Komisyonu, Adalet Komisyonu ve Türkiye-İtalya Parlamentolararası Dostluk Grubu Üyeliği yaptı.



Orta düzeyde İngilizce bilen Adan, evli ve 2 çocuk babasıdır.

 


Yorumlar