Anasayfa /  Ekonomi

Henüz yılbaşı rotası oluşturmayanlar için Dünya’nın en güzel 10 şehri

Yeni yılda hepimizin hayallerini süsleyen o masalsı yerlerden bahsedelim biraz. Hepimiz yılbaşı kutlaması için güzel yerlere gitmek isteriz. İşte yurt dışına gitme olanağı bulunanlar veya bir daha gitmek isteyenler için 10 güzel şehir...

Abone ol
Abone ol 28 Aralık 2018 17:52

1. Colmar

Colmar artık Avrupa’nın en popüler yeni yıl rotalarından bir tanesi! 2017’nin Aralık aylarında özellikle Instagram hesaplarımız Colmar fotoğraflarıyla dolup taşmıştı hatırlarsanız.

2019’a girerken de bu durum aynı olacak gibi görünüyor. Fransa’da yer alan Colmar kasabası resmen peri masallarından çıkmış gibi!

Aralık ayında her bir sokak ve caddesi o kadar ışıl ışıl ve yeni yıl temalı dekore ediliyor ki insan kendini bir film karesinin ortasındaymış gibi hissediyor cidden. Tabii hal böyle olunca, Noel’i ve yeni yılı Colmar’da geçiren insan sayısı da bir hayli fazla oluyor. Her yerin zencefil ve tarçın koktuğu, Noel pazarlarının bol bol bulunduğu ve evlerin son derece güzel dekore edildiği Colmar 2019’a girerken gitmek isteyeceğiniz rotalar arasında başı çekiyor.

Yeni yıla Fransa’da girecek olanlar Colmar’ı gezdikten sonra Colmar civarlarındaki Kaysersberg,  Eguisheim, Ribeauville ve Riquewihrkasabalarını gezebilir ve dönüş biletlerini yeni yıl ruhunun yine en çok yaşandığı şehirlerden biri olan Basel’den alabilirler. Böylece bir taşla iki kuş vurarak Fransa ve İsviçre’ye gidebilir, herkesin hayran kaldığı yeni yıl rotalarına siz de birer birer tik atabilirsiniz!

Fransa’da yer alan Colmar ile İsviçre’de yer alan Basel arası uzaklık yaklaşık 1 saat olduğu için bu plan oldukça realistik ve güzel!  Yeni yıla yeni yıl ruhunu iliklerinize kadar hissedeceğiniz şehirlerde girmek oldukça güzel bir opsiyon olacaktır bizce.

2. Brugge

Gidenler bilir, Brugge Avrupa’nın en romantik kasabalarından bir tanesi. Belçika’da yer alan Brugge, Orta Çağ zamanlarından kalma mimarisiyle ünlü. Eski taş evleri, waffle kokulu sokakları, Venedik’i andıran kanalları ve birbirinden leziz çikolata dükkanlarıyla kalpleri çalan Brugge, romantik ve nostaljik yılbaşı rotası arayışında olanlar için birebir olacaktır.

Noel zamanı her Avrupa ülkesinde olduğu gibi Brugge’de de sokaklar ışıl ışıl olup Noel pazarları ile dolup taşıyor. Özellikle Markt Meydanı‘nda kurulan Noel pazarlarında kendinizi hediyeliklerin ve çikolata kokularının arasında kaybetmeniz mümkün! Kalabalık şehirlerden azıcık uzaklaşayım, her bir yanı kanallarla kaplı sokaklarda yürüyeyim, kanal turu yapıp çikolata ve waffle’ın keyfine varayım diyenler için Brugge yeni yıl rotası olarak kesinlikle akıllarda bulundurulması gereken yerlerden biri.

Brugge bir günde gezilebilecek şehirlerden biri olmasına rağmen şehrin keyfine asıl kasabayı yavaş yavaş gezerek, ara sokaklarda kaybolarak, çikolata, bira ve waffle’a doyarak varılıyor. Bu yüzden yeni yıl zamanı Brugge’de üç gün geçirmek oldukça keyifli ve huzurlu olacaktır, bizden söylemesi.

3. Rio de Janerio

Yılbaşında nereye gidilir sorusunun cevabında en çılgın yeni yıl gecesi arayışında olanlar, yeni yıl kutlamaları için Dünya'nın en güzel şehirlerinden Rio de Janerio’ya bekleniyorsunuz! Dünyanın en büyük plajlarından biri olan Copacabana Plajı’nda on binlerce Brezilyalı ile eğlencenin doruğuna varmak kesinlikle bizim listemizde!

Dopdolu plajda sabahlara kadar eğlenmek, yeni yıla Güney Yarım Küre’de yaz mevsiminde girmek isterseniz alternatif yeni yıl rotası olan Rio de Janerio tam size göre! Brezilyalılar yeni yıl gecesi beyaz giyinmenin kendilerine uğur getireceğine inandıkları için o gece plajda hemen hemen herkes beyazlara bürünüyor! Yeni yıl gecesi böylesine büyük toplu bir hareket başka hiçbir yerde yok herhalde! Havai fişek gösterilerine doymak ve yeni yılı kumlarda karşılamak isteyenler Rio sizi bekliyor!

4. Roma

Ciao Roma, Ciao Italia! Tarih ve kültürün adresi Roma, yeni yıl zamanı da turistlerin uğrak noktası oluyor! İtalya genellikle ilkbahar-yaz aylarında tercih edilse de yılın bu döneminde ışıl ışıl oluyor, bizden söylemesi. Piazza Venezia‘ya kurulan kocaman yeni yıl ağacını görmek ve Noel zamanı gerçekleşen kilise konserlerini izlemek yapabileceğiniz aktivelerden sadece birkaçı.

Merkez veya lokal kiliselerin koroları tüm sene Noel ve yeni yıl zamanı gerçekleşen konserlere hazırlanıyor ve sonuç cidden filmlerdeki gibi bir atmosfer oluyor! Yolunuzu Roma’ya çevirirseniz bu kilise konserlerinden birine gitmeyi sakın unutmayın! Yeni yıl ağacından bahsetmişken Vatikan’da her sene dev bir Noel ağacı kuruluyor. Roma’ya kadar gitmişken hem Vatikan’ı gezmeyi hem de bu dev ağacı görmeyi unutmayın.

Roma’da yeni yıl zamanı yapabileceğiniz aktivitelerden bir başkası ise tabii ki buz pateni! Castel Sant’Angelo önüne kurulan buz pistinde paten kiralayıp keyifli dakikalar geçirmek mümkün! Siz buz pateni yaparken arkada çalan canlı müzik gösterisi de son derece keyifli oluyor, bizden söylemesi.

Yeni yılda kendine ve sevdiklerine tatlı hediyeler almadan dönmek istemeyenler Via del Corso, Via Condotti, Via del Babuino ve Via Frattina‘da yılbaşı alışverişi yapabilirler. Aslında Danimarkalı bir marka olan (ama Avrupa’da çoğu ülkede mağazası mevcut) Tiger, yeni yılda da mutlaka uğranması gereken mağazalardan biri! DIY, ev, oda dekorasyonu ve tatlı tasarımlar severler buraya bayılacak!

Her özel günde olduğu gibi mağaza temaya uyum sağlıyor; yeni yılda da mağaza kırmızı ve yeşil ağırlıklı ürünlerle dolup taşıyor, her şey yeni yıl temalı oluyor. Uygun fiyatlı hediye arayışında olanlar Tiger’a göz atmadan geri dönmesin! Zaten mağazada en az bir saat harcamak garanti, insanın gördüğü her şeyi alası geliyor!

Ve geldik en tatlı konuya! Her festivalde ve kutlamada olduğu gibi İtalya’da yeni yıla özel yapılan tatlılar da bulmak mümkün! İtalya’nın en klasik Noel tatlıları arasında pandoro, panettone ve panfortebulunuyor. Pandoro İtalyanca’da “altın kek” anlamına geliyor ve Noel zamanına özel yapılan bu tatlıyı yiyenler bayılıyor. Sıraladığımız bu üç tatlı görüntü olarak birbirlerine çok benziyor ve sadece Noel’e has üretiliyor. Yeme-içme listenize birbirinden leziz Noel keklerini eklemeyi kesinlikle unutmayın!

5. Londra

Yeni yıl ve Noel kutlamaları söz konusu olunca akla ilk gelen şehirlerden biri Londra doğrusu. Noel ruhunu en güzel yaşayan ve sokakların her bir köşesi ayrı süslemelerle kaplı Londra’da yeni yıl zamanı yapılacak aktivite sayısı bir hayli fazla.

Hyde Park’ın tam ortasına kurulan Winter Wonderland adeta masallardan çıkmış bir lunaparkı andırıyor. Bu yıl 22 Kasım’dan itibaren açılacak olan Winter Wonderland’de dönme dolap gibi birçok lunapark oyuncaklarına binebilir, Noel pazarlarını gezebilir, parkın içerisindeki yemek kulübelerinde yemek yiyebilir, buz pateni yapabilir ve Winter Wonderland’e özel hazırlanan gösterileri izleyebilirsiniz. 6 Ocak 2019 tarihine kadar ziyaret edebileceğiniz bu devasa lunaparkta her bir aktivitenin ayrı ayrı ücretleri olduğunu ve biletlerinizi önceden internetten almanız gerektiğini unutmayın.

“O kadar İngiltere’ye gitmişiz, bir buzda paten keyfi yapmayalım mı?” diyenler buz pateni için Winter Wonderland’i tercih edebilir veya Natural History Museum‘un veya Somerset House’un tam önüne kurulan gidip kocaman buz pistinde keyifli dakikalar geçirebilir.

Olur da Londra’nın soğuk havasını bahane ederek bir restorana sığınırsanız akşamüstü beş çayı sefası sürerek kendini tam bir İngiliz gibi hissedebilir veya Londra’nın göz büyüleyen gökdelenlerden biri olan The Shard’da (Avrupa’nın en büyük 4. Binası olduğu bilgisini de verelim) akşam kokteyli eşliğinde Londra’ya ve şehrin Noel ışıklarına tepeden bakabilirsiniz. Noel ruhunu tam anlamıyla yaşamak için bir kiliseyi ayin zamanı ziyaret edebilirsiniz.

Son olarak dekorasyonlarıyla göz büyüleyen Covent Garden’ı ve Oxford Street’i gezebilir, Londra’nın en popüler alışveriş mağazalarından olan Harrods’ta turlayabilir ve İngiltere’nin en tatlı oyuncak markası Hamleys’de pelüş oyuncakların arasında kendinizi kaybedebilirsiniz.

6. Cape Town

Kimler yeni yıla bikini ve şortla girmek ister? Evet, hiç alışık olmadığımız bir konsept; fakat yeni yıla karlar ve montlarla değil de yaz mevsiminde girmek oldukça değişik bir deneyim olabilir.  Yeni yılda alternatif bir rota arayışında olanlar için Cape Town çok eğlenceli ve kesinlikle çok farklı bir tercih.

Cape Town’a yeni yıl zamanı gitmek için bir ton sebep var! Bunlardan ilki Güney Yarım Küre’de yer almasından dolayı Aralık ayında yaz mevsimini yaşaması. Kış aylarından pek hoşlanmayan ve kar kış döneminde kendini sıcaklara atmak isteyenlerin bir numaralı tercihi olabilir Cape Town.

7. Prag

Prag’ın romantik bir şehir oluşu ve Eski Şehir Meydanı’nda kurulan kocaman Noel ağacı ile onu çevreleyen Noel pazarları bu şehrin Yılbaşında Gidilebilecek En Güzel 10 Şehir listemizde yer alma sebeplerinden sadece ikisi.

Kış aylarında seyahat etmenin en keyifli yanlarından biri sokakta yürürken iç ısıtan sıcak şarapları yudumlayabilmek oluyor. Yeni yılda rotanızı Prag’a çeviriyorsanız Charles Köprüsü’nü geçtikten sonra nehrin ilerisindeki Franz Kafka Müzesi’ni gezip, müzenin hemen yanındaki enfes kokulu pastaneden sıcak şarap almayı unutmayın. Kafka Müzesi’nden sonra yolunuzu Petrin Tepesi’ne çevirip, Petrin Bahçeleri’nde minik bir tırmanış sonrası Prag’a tepeden bakmayı da ihmal etmeyin.

Yeni yıl demek bolca tatlı ve yemek demek, öyle değil mi? Prag’a kadar gitmişken Prag’ın enfes tatlısı Trdelník’i sıcak sıcak yemeyi de unutmayın sakın. Trdelník’i bilmeyenlere hemen anlatalım. Trdelník hamurdan yapılan bir tatlı ve hamurun “trdlo” isimli kalın şişlere sarılıp köz üzerinde pişirilmesiyle elde ediliyor. Hamur siz siparişinizi verdikten sonra şişlere sarılıyor ve gözünüzün önündeki sıcacık bir közün üzerinde iyice piştikten sonra şişten çıkartılıyor ve tarçınlı şekerli bir karışıma bulanıyor.  Tercihinize göre tatlıyı sade, çikolatalı, kremşantili, dondurmalı veya meyveli alabiliyorsunuz.  Trdelník’in bir sürü çeşidi mevcut ama en güzel sade olanı. Sıcacık servis edildiği ve tarçınlı olduğu için tam bir yeni yıl tatlısı. Tarçın severlerin mest olacağı kesin! Yiyin yedirin!

8. Sydney

Yılbaşında gidilebilecek en güzel 10 şehir sıralamasına devam etmeden, sıklıkla karşımıza çıkan Sydney havai fişek gösterilerinin videosuna yer vereyim dedim. Aşağıya videoyu bırakıyorum.

Dünya’da yeni yılı ilk önce karşılayan ülkelerden (ya da kıta mı desek?) biri Avustralya! Enfes havai fişekleri eşliğinde 2019 yılına girip yeni yılı ilk kutlayanlardan biri olmak isterseniz Avustralya tam size göre! Yeni yılı ilk kutlayan ülkelerden biri olduğu için Sydney’de oldukça görkemli havai fişek gösterileri Sydney Köprüsü ile Sydney Opera Binası’nın orada gerçekleşiyor ve Sydney sahilleri her yıl bu gösterileri izlemek isteyen insanlarla dolup taşıyor.

İlk gösteriler saat 21.00’de başlıyor ve en devasa şov tabii ki saat 00.00’da yapılıyor. Eğer sizde bir çılgınlık yapıp yolunuzu Avustralya’ya çevirmek isterseniz bu gösterileri izlemek için Fort Denison Adası‘nı, Blues Point Reverse‘ü veya Mary Booth Reserve‘ü tercih edebilirsiniz!

9.Belgrad

Uygun fiyatlı tatil arayışında olanlar sizleri buraya alalım! Yılbaşında nereye gidilir sorusunun cevaplarından biri Belgrad çünkü son zamanlarda gezginler tarafından oldukça hesaplı olmasıyla tercih ediliyor. Avrupa ülkelerinde sürekli değişen ve artan kurlardan ötürü Euro ödemek istemeyenlere güzel bir alternatif olan Belgrad’ta, Türk Lirası Sırbistan Dinarı’na göre daha değerli! Yeni yıla farklı bir ülkede girmek isteyip bütçeyi de aşırı aşmak istemeyenler Belgrad’ı tercih edebilirler.

Belgrad, 3-4 günde rahatlıkla gezebileceğiniz bir şehir. Yeni yıl zamanı iseÖzgürlük Meydanı etrafına kurulan Noel pazarlarını gezebilir, meydandaki zencefil ve tarçın kokularını içinize çekebilir, her sene Parlamento Binası önünde gerçekleşen yeni yıl konserlerini izleyebilir ve yeni yıla Knez Mihlijova Caddesi‘nde, sokakta doyasıya eğlenen insanlarla girebilirsiniz. Genellikle İstiklal Caddesi’ne benzetilen Knez Mihlijova Caddesi, yılbaşı zamanı tam da o ruha uygun dekore ediliyor ve her yer ışıl ışıl oluyor.

10. Paris

“Klişe ama romantik be abi” dedirten şehirlerden birisi de Paris! Yeni yıl, bahar, yaz, kış demeden her mevsim ve her sezon tercih edilebilecek bir şehir olan Paris, yılın bu zamanı da çok romantik. Zaten Eiffel Kulesi ve Seine Nehri başlı başına romantik-aşık duraklarından bir ikisi. Paris’in soğuk kış havasına katlanırım, yeter ki yeni yıla Paris gibi bir şehirde gireyim derseniz pişman olmayacağınız garanti!

Yeni yıl rotanız Paris ise Eiffel Kulesi’ne gün batımında çıkabilir, hem gün batımının muazzam ışıklarına hem de hava kararınca ışıl ışıl olan caddelere tepeden bakabilirsiniz. Seine Nehri boyunca yürüyüş yapabilir, soğuk havadan kendinizi korumak için Louvre, Rodin, Orsay müzelerini ziyaret edebilirsiniz. Louvre’da Monalisa’yı, Orsay’da Monet’yi, Rodin Müzesi’nde ise Düşünen Adam’ı görmek her turistin boynunun borcu; Paris’e kadar gitmişken klasikleşen bu eserleri görmeden olmaz, öyle değil mi?

Paris’in en bohem bölgelerinden biri olan Marais sokaklarında dolanabilir, gözünüze kestirdiğiniz kafelerden birinde şarap keyfi ile kendinizi oldukça Parizyen hissedebilirsiniz. Yeni yılda romantizmin doruğuna iyice varmak için şık Fransız restoranlarında yemek yiyebilirsiniz. Hotel Costes ve L’Entrecote de Paris, Paris’in klasikleşen Fransız restoranlardan bir ikisi.


Yorumlar