Anasayfa /  Ekonomi

Hasankeyf sular altında kalacağı günü bekliyor...

Hasankeyf sular altında kalmaya gün sayıyor.. Bu yüzden turist akınına uğrayan antik kent Hasankeyf'te otel doluluk oranları da yüzde 80'i aştı. Kenti ziyaret eden turistler ise hayranlıklarını gizleyemediler...

Abone ol
Abone ol 16 Eylül 2018 20:12

Ilısu Barajı altında kalacak olan Batman’ın tarihi ilçesine yerli ve yabancı turistler akın ediyor. İlçe, sular altında kalmadan tarihi mekanları görmek isteyenlerin akınına uğruyor. Su altında kalacak olan Hasankeyf'i görmek isteyen yerli ve yabancı turistler son dönemlerini yaşayan Hasankeyf'te tarihe yolculuk ediyor.

İŞTE O YOLCULUKTA KARŞILARINA ÇIKANLAR....

Medeniyetlerin ilk ortaya çıktığı Mezopotamya’da yer alan Hasankeyf’in kimler tarafından kurulduğu bilinmiyor.

Kentin kurulduğu kayaların yaklaşık 100 binlerce yıllık akarsu aşındırması sonucu ortaya çıktığı tahmin ediliyor.

Hasankeyf farklı topluluklarca farklı isimlerle anılıyor. Süryanice Hesna Kepha, Arapça’da Hisn Kafya ve Osmanlılarda’da Hasankeyf olarak geçiyor.

Antik kentin çevresinde yaklaşık olarak 6 bine yakın mağara bulunuyor.

Arkeologlara göre bir sığınak olan kentin bilinen tarihi M.Ö. 8. yüzyıla dayanıyor.

Tarih boyunca Hasankeyf, Mezopotamya’ya hakim konumu ve içerisinden geçen nehirleri yüzünden çeşitli kavimlerin paylaşamadığı bir şehirdi.

M.S. 1. yüzyılda Bizanslılarla Sasaniler arasında el değiştiren şehir. Daha sonra yaklaşık 350 yıl gibi bir süreyle Bizans hakimiyetinde kaldı.

Bu güzel ve önemli şehir daha sonra sırasıyla Emevi, Abbasi, Hamdani, Mervani, Artukl, Eyyubi ve Osmanlı hakimiyetine girdi.

Hasankeyf altın çağını Artukluların başkenti olarak yaptığında kazandı. Dönemin önemli ticaret yollarından olan Dicle Nehri sayesinde ticari olarak Bağdat, Şam gibi şehirlerle yarışır duruma geldi.

Kentin bir dünya ortak mirası olarak adlandırılmasındaki en önemli özellik, bir sürü işgale rağmen her işgalci uygarlığın kendinden öncekinin üzerine koyarak şehri daha da güzelleştirmesi.

Doğal yollarla oluşmuş 6 bine yakın mağarının haricinde şehirde dev bir kale, kale üzerinde Eyyübilere ait Ulu Cami, Büyük Saray ve Küçük Saray bulunuyor.

Aynı zamanda Asurlular zamanından kaldığı tahmin edilen Taş Köprü, Eyyubi Sultanı tarafından yaptırılan El-Rızk Camii, Sultan Süleyman Camii, Eyyübilere ait Koç Camii, Hasankeyf’in sembollerinden ve Akkoyunlulara ait tek eser olan Zeynel Bey Türbesi bu eserlerin başlıcalarını oluşturuyor.

Hasankeyf, Hristiyanlık ve İslamiyet açısından da hatırı sayılır bir öneme sahipti. Tarihinde başpiskoposluk olarak önem kazanan şehirde, İslamiyet açısından da Mezopotamya’da yapılan ilk camiler bulunuyor.

Baraj tamamlandığında ilk çağlardan beri yerleşim alanı olan bölgede İran, Arap Yarım Adası, Kafkaslar ve Anadolu arasındaki geçişi sağlayan pek çok geçit sular altında kalacak. Bu yüzden insan türünün kökenleri, tarımın başlangıcı ve çok sayıda medeniyetin kalıntıları da sular altında kalmış olacak.

Önümüzdeki günlerde Hasankeyf’in daha yoğun turist akınına uğrayacağını belirten Batman İl Kültür Turizm Müdürü Mehmet İhsan Aslanlı, otel doluluk oranlarının yüzde 80’i aştığını söyledi.

Aslanlı, “Otel doluluk oranımız yüzde 80’i aşmaktadır. Batman’a gelen turist sayısı oldukça yükselmiştir. Özellikle son aylarda Hasankeyf sular altında kalmadan gelip bir fotoğraf çekmek isteyen, anı oluşturmak isteyen insan sayısı gözle görülür derecede yükselmiştir. Önümüzdeki günlerde Hasankeyf daha yoğun şekilde turist ağırlayacaktır. Taşıma sebebiyle turnikelerimiz ortadan kaldırılmıştır. Dolayısıyla gelen turist bilet almadığı için elimizdeki veri sadece otellerde konaklayan turist olarak bilinmektedir. Geçen sene turizm bölgeli otellerimizde 152 bin civarında konaklama yapan turist Batman’a gelmiştir. Mardin-Midyat’a gelen turistlerin yüzde 80’i Hasankeyf’i de ziyaret ettiğinden dolayı Hasankeyf bir yılda 500 binin üzerinde turist görmüştür” dedi.

"HAYRAN KALDIRIM BİR YER"

İlk defa Hasankeyf’e gelen Sude Uğur, gördükleri karşısında hayranlıklarını gizleyemediğini söyledi. Uğur, “Kuşadası’nda oturuyorum. Hasankeyf’e geldik sular altında kalacak. İlk defa geldim gördüm. Çok güzel hayran kaldığım bir yer. Herkesin gelip görmesi gerekiyor. Muhteşem güzellikleri var ama maalesef sular altında kalacak” diye konuştu.

"SON GÖRÜŞÜMÜZ"

Antalya’dan gelen Zehra Gönülaçar, birkaç defa Hasankeyf'e geldiğini söyledi. Gönülaçar, "Bu seferki gelişim daha farklı sular altında kalmadanki son görüşümüz. Üzülüyoruz bu duruma çünkü, Batman’ın birkaç güzelliğinden biri ve herkesin görmesi gereken turistlik güzelliklerden biri. Şehir dışında yaşıyorum. Bir dahaki gelişimizde burayı farklı görmekten korkuyoruz. Umuyorum ki kötü bir şekilde görmeyiz. İleriki yıllarda geldiğimizde de görme imkanımız olur” şeklinde konuştu.


Etiketler Hasankeyf s
Yorumlar