Anasayfa /  Ekonomi

Taşerona çifte zam mı geliyor?

Taşeron işçilerin toplu sözleşmelerinin yakın bir zamanda yapılacağı ve asgari ücret zammınında uygulanacağı beklenmektedir.

Abone ol
Abone ol 07 Mayıs 2020 21:50

Kamu kurumlarında 4/D’li olarak çalışan işçilerin bu yıl en çok merak ettiği konulardan biri de maaşlarına bu yıl yapılacak zam oranı olup özellikle bu salgın sürecinde işçiler uygulanacak orana ilişkin umutlu bekleyişlerini sürdürüyor. Gündemde yer alan bilgilere göre bu süreç de dikkate alınırsa işçi maaşlarına asgari ücret zam oranı üzerinden bir oran uygulanması gündeme gelebilir. Bu noktada eğer beklenen zam oranı uygulanırsa maaşlarda çifte artış olacak. İşte zam oranına ilişkin son iddialar ve oranlar.

 Toplu İş Sözleşmesi Görüşmeleri

Kamu işçilerinin maaşlarına ilişkin zam Toplu İş Sözleşmesi Çerçevesinde gerçekleştirilecek olup bu noktada Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Türk İş Sendikası arasında gerçekleştirilecek olan görüşmelerde zam oranı belirlenecek. İşçilerin umudu ise en az asgari ücret oranı dahilinde olması durumunda ise maaşlar çifte artacak. Haziran ayında yapılması beklenen görüşmelerin ise korona virüs salgını sebebi ile ertelenme durumu olsa da henüz tarihe ilişkin bir açıklama yapılmadı.

Zam Oranları Ne Olacak?

Birçok işçinin merak ettiği konular arasında taşeron işçilere geçtiğimiz iş sözleşmesi toplantısında belirlenen yüzde 4’ten fazla bir oranda zam uygulanıp uygulanmayacağı. Özellikle salgı sürecinde geçinmekte zorlanan taşeron için ise gündemde birkaç zam oranı geçiyor.

İşçilere yüzde 15 zam oranı 2020 yılı asgari ücret maaş zam oranı olarak masada bulunuyor. Bir diğer oran ise yüzde 17,5olup bu oran ise asgari ücret maaş zam oranı artı refah payı şeklinde tanımlanıyor. Son olarak ise muhtemel olarak yüzde 12 zam oranı beklenmekte olup bu oran da 2020 enflasyon oranı beklentisi artı yüzde 4 refah payını kapsıyor. Bu oranlardan asgari ücret zam oranında bir artış bekleyen işçilerin beklentileri kabul görürse maaşlarda yüksek artış meydana gelecek.

Yorumlar