Anasayfa /  Dünya

Tarlada define ararken penis şeklinde 2 bin yıllık kolye buldu!

Emekli bir emlakçı rastlantı eseri küçük bir demir parça buldu. Parçayı dikkatli bir şekilde inceleyen 73 yaşındaki adam, elindeki metalin penis şeklinde yapılmış kolye olduğunu fark edince hemen müze yetkililerini aradı. 2 bin yıllık olduğu tahmin edilen penis şeklindeki kolye müzede incelemeye alındı.

Abone ol
Abone ol 19 Haziran 2022 20:49

Roma uygarlığı günlerine ait penis şeklinde kolye ucu bulundu. İngiltere’de gerçekleştirilen keşifte, gümüş kolyenin yaklaşık 1.800 yıl önce kişiyi talihsizlikten korumak için takıldığına inanılıyor.

İndependent Türkçe'nin haberine göre amatör olarak definecilik yapan Wendy Thompson, Birleşik Krallık’ta Roma dönemine ait olduğu belirlenen ve benzersiz bir tasarıma sahip olan penis şeklindeki gümüş kolyeyi 31 Aralık 2020’de keşfetti. Emekli bir emlakçı olan 73 yaşındaki Wendy, kolyeyi rastlantı eseri bulduğunu, ancak önemli bir buluş yapmış olabileceğini düşünüp yetkililere gitti. 2 bin yıllık olabileceğini tahmin ettiği penis şeklindeki kolye, British Museum ve Galler Ulusal Müzesi ortaklığında incelemeye alındı.

31 mm uzunluğunda ve sadece 9,7 gram ağırlığındaki gümüş penisin, Wendy’nin de tahmin ettiği üzere MS 43 ile MS 410 arasına yapıldığı düşünülüyor. Roma döneminden kalma kolye ucunun, insanları kaza ve beladan koruduğuna inanılıyor.

Muska olarak kullanılıyordu

İnceleme ardından kolye ucu için ’kesin bir tarih’ belirlemenin zor olduğunu, ancak yapım şekli itibarıyla Roma dönemine işaret ettiği söylendi.

Marcus Terentius Varro (MÖ 116 – MÖ 27) ve Büyük Plinius (M.S. 23 – 79) gibi antik Romalı yazarlar, fallusun ve temsillerinin bir kişiyi kötülükten koruma gücüne sahip olduğundan bahseder. Fallus’un birçok tasviri Roma İmparatorluğu’nda bulundu ve bilim insanları genellikle bunların kötü şanstan kaçınmak için yapıldığına inanıyorlar.

3 santimetre uzunluğundaki kolye ucunun tepesinde ipin geçirilmesi için küçük bir halka yer alıyor. Penis şeklindeki bu tür tılsımların Roma Britanyası’nda sıklıkla görülse de bunlar çoğunlukla bakır alaşımdan yapılmıştı. Ancak uzmanlar yeni buluntunun gümüş olduğunu tespit etti.

 Yeni keşfedilen tarihi eserlerin ilgili makamlara ulaştırılma ve incelenme sürecini koordine eden ve Taşınabilir Eski Eserler Programı’nda göre alan Lori Rogerson, konuyla ilgili olarak şunları söyledi:

“Bakır alaşımından daha kaliteli bir metal olan gümüşün, fallusun koruyucu yeteneklerini güçlendirdiği düşünülmüş olabilir. Çocukları kötülüğü durdurma gücüne sahip olduğu düşünülen bu nesnelerle korumaya çalıştıklarını biliyoruz. Arkeolojik kanıtlar, bunların Britanya’da Roma ordusu içinde de çok popüler olduğunu gösteriyor.”

 Bu tür eserlere üzerinde araştırmalar yürüten bilim insanı Cyril Dumas da Romalı erkek, kadın, çocuk ve hayvanların “nazardan korunmak için” böyle kolyeler taktığını ifade etti.

Kolye şu anda İngiltere yasalarının gerektirdiği hazine sürecinden geçiyor ve bu da İngiltere’de bir müze koleksiyonuna girmesine neden olabilir.

Yorumlar