Anasayfa /  Ekonomi

Türkiye – Azerbaycan 2023 hedefi: 15 milyar dolarlık ticaret hacmi

Azerbaycan’ın tarımsal ithalatının 1,3 milyar dolar, Türkiye’nin tarımsal ithalatının ise 11 milyar dolar olduğunu bildiren Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik,” Tarımsal ticaretimizde ne alıp satacaksak öncelikle birbirimize satmamız gerekiyor” dedi.  Azerbaycan Tarım Bakanı Haydar Asadov ise iş adamlarının sağlam ilişkiler kurması gerektiğine dikkat çekerek, devlet destekleri ve tedbirlerin hayata geçirileceği sinyalini verdi.

Abone ol
Abone ol 23 Şubat 2017 15:22

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Azerbaycan-Türkiye Tarım İş Forumu’nun açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye ile Azerbaycan’ın öncelikle birbirleriyle alışveriş yapması gerektiğini belirterek, “Türkiye’nin Avrupa ve Ortadoğu, Azerbaycan’ın ise Rusya ve Orta Asya pazarlarına erişimi dikkate alındığında birlikteliğimizi bölgemizin ötesine taşıma potansiyelimiz oldukça yüksektir.” dedi.

“Her yıl 12 milyon kilometrekare tarım arazisi yok oluyor”

Siyasi ilişkilerdeki yüksek seviyeyi tarım alanına da yansıtmak için Bakü’de Azerbaycan-Türkiye Tarım İş Forumu düzenlediklerini belirten Çelik, 39 ülkede gıdaya, 80 ülkede ise suya erişimde sıkıntılar yaşandığına, dünyada her yıl 12 milyon kilometrekare tarım arazisinin yok olduğuna dikkati çekti.

Dünya nüfusunun arttığını, tarımda yaşanan sorunların gelecekte gıda eksenli çatışmaların kapısını aralayacağını dile getiren Çelik, Türkiye’nin 3 milyon tarımsal işletmeye, 24 milyon hektar tarım arazisine, 60 milyon dolar tarımsal hasılaya ve 17 milyar dolar tarımsal ihracata sahip olduğunu, 5 milyon kişinin bu tarımda istihdam edildiğini bildirdi.

“Tarımsal ticarette yeni bir dönem”

Petrolün istikrarsızlık unsuru olduğu bir dönemde Azerbaycan’ın bu süreci sağlıklı bir şekilde yürüttüğüne işaret eden Çelik, Türkiye ve Azerbaycan’ın bugün tarımsal ticarette yeni bir dönem başlattığını dile getirdi.

Çelik, “İkili ticaret hacmimiz 1,6 milyar dolar ve bunun sadece 120 milyon dolarlık kısmı yani yüzde 8’ini tarımsal ticaret oluşturuyor.” diyen Çelik, iki ülke cumhurbaşkanlarının 2023’e kadar 15 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefi koyduğunu hatırlattı. Çelik, “Azerbaycan’ın tarımsal ithalatı 1,3 milyar dolar, Türkiye’nin tarımsal ithalatı 11 milyar dolar. Tarımsal ticaretimizde ne alıp satacaksak öncelikle birbirimize satmamız gerekiyor.” ifadeleri kullandı.

Çelik’ten iş dünyasına: Korkmayın

Tarım İş Forumu’na 150 iş adamıyla katıldığına işaret eden Çelik, iş adamlarına korkmadan yatırım yapmaları tavsiyesinde bulundu.

Çelik, Türkiye ve Azerbaycan’ın birlikte üçüncü pazarlara da açılabileceğini belirterek, şöyle devam etti:

“Türkiye’nin Avrupa ve Ortadoğu, Azerbaycan’ın ise Rusya ve Orta Asya pazarlarına erişimi dikkate alındığında birlikteliğimizi bölgemizin ötesine taşıma potansiyelimiz oldukça yüksektir. Mevcut tarımsal ticaretimizde yaş sebze ve meyve, işlenmiş gıda ile hayvansal ürünler öne çıkıyor. Gübre, ilaç, sulama, seracılık, organik üretim, fuarcılık ve tarım makine ekipmanları gibi diğer alanlarda da iş birliği potansiyelimiz mevcut. Güçlü ve istikrarlı iki kardeş olarak bölgede söyleyecek sözümüz ve yapacak işimiz çok. Biz bugün tarımda yeni bir açılım başlatarak gücümüze güç katmak istiyoruz. Aranızdaki güveni sarsmadan kendinizi kar hırsına kaptırmadan geliştireceğiniz işbirlikleri ve ortaklıklar bizi hedeflerimize daha da yaklaştıracaktır.”

 

Azerbaycan Tarım Bakanı Asadov: Güçlerimizi birleştireceğiz

Azerbaycan Tarım Bakanı Haydar Asadov da forumun yüksek düzeyli iktisadi ilişkilerin seviyesini göstermesi açısından önemli olduğunu söyledi. Kardeşlik ilişkilerinin daha da güçlendirilmesi için düzenlenen forumda, tecrübe paylaşımının da olacağını vurgulayan Asadov, “Sadece menfaat aranmayacak, karşılıklı çıkarlar gözetilecek. İki tarafa da yatırımlar yapılacaktır. Güçlerimizi birleştirerek diğer ülkelerde yeni iş sahalarını hayata geçirmek için bu forum önemlidir.” dedi.

Azerbaycan’da özellikle tarım alanındaki yatırımlara önemli destekler verildiğini bildiren Asadov, “Azerbaycan’da birçok saha gelişiyor. Devlet iş adamlarının arkasındadır. Başta Cumhurbaşkanı İlham Aliyev olmak üzere tüm bakanlar yatırım yapacak iş adamlarının arkasındadır. Devlet destekleri, tedbirleri hayata geçirilecektir. Önemli olan iş adamlarının sağlam ilişkiler kurmasıdır.” ifadelerini kullandı.

“Öğrencilerimizin Türkiye’de eğitim almasını istiyoruz”

İlaç sanayisinin geliştirilmesi için ciddi destekler sağlayacaklarını vurgulayan Asadov, “Kimya alanında öğrencilerin Türkiye’de eğitim almasını istiyoruz.” dedi.

Forumun açılışından sonra Çelik ve Asadov baş başa görüşmeye geçti. İki bakan daha sonra düzenledikleri ortak basın toplantısında, tarımsal alanda yapılması gerekenleri değerlendirdiklerini söyledi.

Azerbaycan-Türkiye Tarım Yürütme Komitesinin 8. Toplantısı’nın protokolü imzalandı.

Forum kapsamında tarım, gıda ve hayvancılık alanında faaliyet gösteren şirket yöneticileri ikili görüşmeler yaptı.

Rint Akyüz’den işbirliği vurgusu!

Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu (TGDF) Başkan Vekili Rint Akyüz ise “Tarımda Türkiye-Azerbaycan Ticaret Ortaklığının Geleceği” konulu panelde konuştu.

Akyüz, konuşmasında Azerbaycan’ın bağımsızlık ilanından bu yana siyasi, toplumsal ve ekonomik alanda kat ettiği mesafeye dikkat çekerek, iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin arzu edilen seviyede olmadığını kaydetti.

Azerbaycan’ın dış ticaret hacmi içerisinde, Türkiye’nin %10’un altında bir paya sahip olduğunun altını çizen  Akyüz, iki ülke arasındaki ticaretin geliştirilmesinde, gümrük vergilerinin aşağı çekilmesinin önemine işaret etti.

Akyüz, son yıllarda yapılan yatırımlarla Türkiye gıda ve içecek sanayiinin büyük gelişme gösterdiğini belirtti. Rint Akyüz, tarım ve gıda alanında gerçekleştirecek yeni işbirliklerinin, bölgedeki diğer ülkelerle de ticareti artıracağını dile getirdi.


Yorumlar