Anasayfa /  Ekonomi

Pancar üreticileri sıkıntılarını aktardı

Pancar üreticileri Bursa’nın Yenişehir ilçesinde bir araya geldi. Türkiye Şeker Fabrikaları Tarımsal Üretim Daire Başkanı Mesut Sönmezler, Yenişehir'e gelerek pancar yetiştiricileriyle görüştü. Bu yıl Yenişehir ve İnegöllü yetiştiricilere verilen kotanın henüz doldurulamadığını belirten Sönmezler, "Taleplerinizi dinleyip isteklerinizi yöneticilere iletmek için buradayız" dedi. 

Abone ol
Abone ol 04 Mart 2018 09:39

Şehit Astsubay Ömer Halisdemir Kültür Merkezi'nde pancar ekicileriyle bir araya gelen Sönmezler, Yenişehir'e bu yıl için 165 bin ton kota tahsis edildiğini, ancak bugüne kadar bu kotanın 95 bin tonunun doldurulabildiğini anlattı. Sönmezler, "Sizlerden gelecek öneriler doğrultusunda pancar işlemeyi sürdürüyoruz. Sizin taleplerinizi alacağız. Kotayı aşmanız durumunda ürünü yine alacak ve ülke genelindeki başka fabrikalara göndereceğiz" dedi. 

Geçen yıl kotayı tamamladıklarını ancak bu yıl sözleşme yapmak isteyen çiftçi sayısında azalma olduğunu belirten Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Sadi Aktaş, "Üründeki şeker miktarını gösteren polar oranında düşüş tespit edilince pancar ekicilerinin eline geçen para da azalıyor. Pancar ekicilerinin acaba zarar eder miyim diye bir korkusu var. Çünkü, polar oranının ne kadar ölçüleceğinin garantisi yok. Şeker oranındaki düşüşün dikkate alınmaması ve 14 polar üzerinden ödeme yapılması istiyoruz" diye konuştu. 



Geçen yıl çiftçinin 125 bin ton kotanın tamamını doldurduğunu hatırlatan Aktaş, polar oranının ise 13,7 olarak ölçüldüğünü kaydetti. Aktaş, "Gelecek yıllarda ekilecek alanlarda büyük azalmalar görülebilir. Bu azalma hem çiftçiye, hem tüketiciye olumsuz yansır. Pancar ekicisi devlet desteğiyle ayakta tutulmalıdır. Batı ülkelerinde çiftçiye sağlanan desteklerin, Türk çiftçisinden esirgenmemesi gerekir." 

İnegöl Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik de, "Şeker pancarı çiftçimizin olmazsa olmazlarındandır. Ancak, çiftçinin polar oranındaki düşüş yaşanması endişeleri var. 2 ilçe bu yıl için ayrılan kotayı yakalayabilir. Kotaları doldurarak fabrikamıza sahip çıkacağız" diye konuştu. 

Şeker Fabrikaları Tarımsal Üretim Daire Başkanı Mesut Sönmezler, konuyu çiftçilerle görüşüp sıkıntıları dinlemek için bu toplantıyı düzenlediklerini belirterek, "Yenişehir'de geçen yıl dekardan 10 ton verim alındı. Türkiye genelindeki dekar ortalaması ise 6 bin 93 kiloydu. Yani Yenişehir'de verim yüksekti, ancak polar düşüktü. Aldığımız bu talepleri yöneticilere ileteceğiz. Değerlendirmeyi onlar yapacaklar" dedi. 


Yorumlar