Anasayfa /  Ekonomi

TGDF Genel Sekreteri : 'Bugün Avrupa'nın halledemediği gıda problemlerini, biz Türkiye'de hallettik'

Avrasya Doğal Beslenme ve Sağlıklı Yaşam Zirvesinde konuşmacı olarak yer alan Türkiye Gıda ve İçecek Sanayi Dernekleri Genel Sekreteri İlknur Menlik, "Bugün Avrupa'nın halledemediği gıda problemlerini, geri dönüşüm problemlerini biz Türkiye'de hallettik. O açıdan Türkiye önemli bir yerde duruyor" dedi.

Abone ol
Abone ol 14 Temmuz 2018 11:49

12-15 Temmuz tarihleri arasında Tarım Bakanlığı Ankara TAGEM Genel Müdürlüğü yeni kampüsünde kongre ve sergi etkinlikleri düzenleniyor. Etkinliklerde 20'ye yakın ülkeden konusunda uzman 726 konuşmacı yer alıyor. Gıda güvenliği, iyi tarım uygulamaları, organik üretim, beslenme, apiterapi, sağlıklı yaşam, spor konularında seminerler verilecek olan zirvede aynı zamanda dünya markası firmalar stand açarak güvenilir ürünlerini servis ediyor. 

Zirvede konuşmacı olarak yer alan Türkiye Gıda ve İçecek Sanayi Dernekleri Genel Sekreteri İlknur Menlik günümüzün en önemli sorunlarından biri olan iklim değişiklikleri hakkında bilgi vererek "İklim değişikliği bizim çok önemli bulduğumuz bir başlık çünkü iklim gıda sanayinin en önemli konusu. İklim değiştikçe tarıma etkilerinin her geçen gün arttığını görüyoruz. Biz iki yıldan bu yana çok yoğun bir biçimde üniversitelerin ilgili bölümleriyle birlikte iklim değişikliği öngörüleri neler, gelecekte biz ne bekliyoruz, tarımımız bundan nasıl etkilenecek, hem biz sektör olarak nasıl bir pozisyon almalıyız, üretim planlamasını nasıl yapmalıyız? sorularına cevap bulmak için çalışmalar yapıyoruz. Üretici ve çiftçi boyutunda kesintisiz iletişim ve iklim değişikliği bilinçlendirme çalışmaları yürütüyoruz" ifadelerini kullandı. 

İklimle ilgili yaptıkları çalışmalar sonucunda ortaya çıkan raporlardan bahseden Menlik, "Raporlar çok ürkütücü sonuçlar veriyor. En son yaptığımız çalışmamız iklim değişikliğinin 2030 yılı itibariyle özellikle su anlamında kendini çok net ortaya koyacağı, 2050 yılında da özellikle yurdumuzun güney kesimlerinde tarım arazilerinde çok büyük bir kayıp yaşama riskiyle karşı karşıya olduğumuzu ortaya koyuyor. Endişemiz bu yönde artıyor. Dolayısıyla hem kanun koyucularla hem politikacılarla hem de bilim insanlarımızla çok hızlı bir biçimde temiz iklime hep beraber nasıl uyarız onun yanıtlarını arıyoruz" şeklinde konuştu. 



"İklim değişikliği gıda güvenliğini tehdit eden bir risk taşıyor" 

"Yaşanan iklim değişiklikleri insan beslenmesini nasıl etkileyecek?" sorusunu yanıtlayan Menlik konuşmasını şöyle sürdürdü: 

"Her şeyden önce gıda güvenliğini tehdit etmesi söz konusu. Bilmediğiniz birçok hastalıkla karşılaşabilirsiniz. Öğrenmediğiniz birçok hem bitkisel hem hayvansal hastalıklarla karşılaşabilirsiniz. Bu anlamda iklim değişikliği gıda güvenliğini tehdit eden bir risk taşıyor. Siz gıdayı üretemiyorsanız ve bunun da sebebi iklimin değişmesi, suyunuzun kalitesinin bozulması, toprağınızın kalitesinin bozulması ise yeterlilik anlamında bir sorun yaşayabilirsiniz demektir. Dolayısıyla hem insan sağlığının korunması hem de insanımızın yeterli ve kaliteli beslenebilmesi çok önemli." 



"Bugün Avrupa'nın halledemediği gıda problemlerini, geri dönüşüm problemlerini biz Türkiye'de hallettik" 

İklim değişikliğini önlemek için alınması gereken önlemlerden bahseden Menlik, "Her şeyden önce vatandaş olarak bizlere görevler düşüyor. Suya sadece tasarruf gözüyle bakmayacağız, suya en değerli maden gözüyle bakacağız. Yiyeceğimiz kadarını tüketip, tükettikten sonra yenisini alıp mümkün olduğunca atık anlamında israfı azaltmak gerekiyor. Çünkü gıda endüstrisi o kadar gelişim sağladı ki gıdayı çöpe atmaktansa depolarda saklamaya razıyız. Ürün topraktan sofraya gelene kadar o çok geniş ve çok oyunculu zincir içinde herkesin üzerine düşen sorumluluk konusunda bilinçli olması lazım. Geri dönüşüm, atık yönetimi, hijyen yönetimi gibi alanlarda bizim sektörümüz dünyanın birçok ülkesinin çok üstünde standartlarda. Yani bugün Avrupa'nın halledemediği gıda problemlerini, geri dönüşüm problemlerini biz Türkiye'de hallettik. O açıdan Türkiye önemli bir yerde duruyor" açıklamalarında bulundu. 


Yorumlar