Anasayfa /  Ekonomi

Tarımsal Destekler 2018 : Hangi ürünlere tarım desteği veriliyor? Destek miktarları ne kadar?

Türkiye Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeli kapsamında 2018 yılı bitmeden alabileceğiniz destekler neler? İşte ürün ve havza bazında tarımsal destekler 2018..

Abone ol
Abone ol 13 Kasım 2018 21:08

 Türkiye Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeli kapsamında 2018 yılı bitmeden alabileceğiniz destekler neler? İşte ürün ve havza bazında tarımsal destekler 2018 (TRHABERLER ÖZEL) Bakanlar Kurulu’nun 2018 Yılı Tarımsal Destekleme Tebliğine İlişkin Karar’ı, 26 Şubat 2018 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanmış ve bu çerçevede tarımsal destekler ve destek miktarları da netlik kazanmıştı.Peki tebliğin kapsamında hangi ürünler var? Ve tarımsal desteklerden nasıl yararlanılır? İşte trhaberler sizin için tarımsal destekler 2018 dosyasında destekleme uygulamalarının tüm detaylarını araştırdı. 

Çevreye duyarlı tarımsal üretimi yaygınlaştırmak, verimi ve kaliteyi yükseltmek, araştırma ve geliştirme projelerini desteklemek, uygulanan politikaların etkinliğini sağlamak, sektörün öncelikli problemlerinin çözümüne katkıda bulunmak, sürdürülebilirliği sağlamak ve tarımsal kayıtların güncel tutulması amacıyla hazırlanan Karar, 2018 yılında uygulanacak olan tarımsal desteklemelere ilişkin hususları kapsıyor.

2018 Tarım Destekleri – Hangi ürünlere tarım desteği veriliyor? Destek miktarları ne kadar?

Alan bazlı destekler

Buna göre, 2018 yılı Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) kayıtlarına göre, Türkiye Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeli kapsamında desteklenen yağlık ayçiçeği, kütlü pamuk, soya fasulyesi, kanola (kolza), aspir, dane, mısır, buğday, arpa, çavdar, yulaf, tritikale, çeltik, kuru fasulye, mercimek, nohut, yaş çay, fındık, yem bitkileri, patates ve kuru soğan ürünlerinin dışında kalan diğer bütün ürünlere, “Diğer” ürünler kategorisinde belirtilen miktar kadar tarımda kullanılan mazot ve gübre desteği ödemesi yapılacak.

Buğday, Arpa, Çavdar, Yulaf ve Tritikale desteklemeleri dekar bazında mazot 15TL, gübre 4TL olarak belirlendi. Çeltik ve Pamuk desteklemeleri dekar bazında mazot 40TL, gübre 4TL olarak belirlendi. Nohut, Mercimek ve Kuru Fasulye desteklemeleri dekar olarak 14TL ve gübre ise 4TL, Aspir desteklemeleri ise mazot 12TL/da ve gübre 4TL/da olarak belirlendi. Yağlık Ayçiçeği, Soya Fasulyesi, Dane Mısır ve Patates desteklemeleri dekar bazında mazot 12TL, gübre 4TL olarak belirlendi. Kanola(Kadoz), Soğan, Yaş Çay, Fındık, Yem Bitkileri ve Diğer Ürünler desteklemeleri dekar bazında mazot 10 TL, gübre 4TL olarak belirlendi. Nadas alanları desteği ise mazot 6TL/da olarak belirlendi.

Mazot fiyatlarında artış olması durumunda, mazot destekleme birim fiyatları, 1 Ocak-31 Aralık 2018 tarihleri arası günlük mazot fiyat artış oranları ortalaması kadar oranda artırılarak uygulanacak.

Toprak analiz desteği, asgari 50 dekar ve üzerinde tarım arazilerinde, her 50 dekar araziye kadar bir analiz için Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş toprak analiz laboratuvarlarına analiz başına 40 TL olarak yapılacak.

Organik tarım desteği

Bitkisel üretimde 2018 yılı üretimleri için ÇKS ve Organik Tarım Bilgi Sistemine kayıtlı olarak organik tarım faaliyeti yapmış olan çiftçilerin geçiş iki süreci ve üzeri üretimlerine, dekara 1. Kategoride 100, 2. Kategoride 70, 3. Kategoride 30 TL destekleme ödemesi yapılacak. Kayıtlı olarak organik arı yetiştiriciliği yapan çiftçilere arılı kovan başına 10 TL destek verilecek.

İyi tarım uygulamaları desteği

İyi tarım uygulamaları yapan çiftçilere, ÇKS’de oluşturulacak icmaller üzerinden iyi tarım uygulamaları destekleme ödemesi yapılacak.

İyi Tarım Uygulamaları Desteği’nde, meyve ve sebze desteklemeleri bireysel sertifika olarak 50TL/da, grup sertifika olarak 40TL/da, Süs Bitkileri, Tıbbi Aromatik Bitkiler desteklemeleri bireysel sertifika olarak 100TL/da, grup sertifika olarak 50TL/da olarak belirlendi. Örtüaltı desteklemeleri bireysel ve grup sertifika olarak 150TL/da, Çeltik desteklemeleri ise bireysel ve grup sertifika olarak 10TL/da olarak belirlendi. Alabalıki Çipura, Levrek desteklemeleri bireysel ve grup sertifika olarak olarak 25Kr/kg olarak belirlendi.

Bitkisel üretim yapan küçük aile işletmelerinin desteklenmesi uygulamalarında dekara 100 TL ödenecek.

Fındık üreticilerine alan bazlı gelir desteği, Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Fındık Alanlarının Tespitine Dair Karar ile belirlenen ve ruhsat verilen alanlarda fındık üretimi yapan üreticilere Türkiye Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeli kapsamında, Kararın eki listede belirtilen havzalarda dekara 170 TL ödenecek.

Mazot ve gübre desteği

Çiftçilere, Türkiye Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeli kapsamında desteklenen; yağlık ayçiçeği, kütlü pamuk, soya fasulyesi, kanola (kolza), aspir, dane mısır, buğday, arpa, çavdar, yulaf, tritikale, çeltik, kuru fasulye, mercimek, nohut, yaş çay, fındık, yem bitkileri, patates ve kuru soğan ürünlerinin dışında kalan diğer bütün ürünlere, “Diğer Ürünler” kategorisinde belirtilen miktar kadar, üretim yılında tarımsal üretimde bulunulan ÇKS’de kayıtlı tarım arazisi büyüklüğü dikkate alınarak mazot ve gübre destekleme ödemesi yapılacak.

Türkiye Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeli kapsamında desteklenen ürünlerin havzası dışında yetiştirilmesi durumunda bu ürünlere destekleme ödemesi yapılmayacak.

Fark ödemesi destekleri

2018 Yılında Yapılacak Tarımsal Desteklemelere İlişkin Kararı ekindeki listede yer alan havzalarda, 2018 yılında fark ödemesi desteğine esas ürünleri üreten çiftçiler 2018 üretim yılına dair ÇKS kayıtlarını zeytinyağı fark ödemesi desteği hariç, desteğe tabi ürüne ilişkin hasat dönemi öncesinde yaptırmış olmaları durumunda destekten yararlanacaklar.

Yeraltı sularının yetersiz seviyede ve su kısıtı olduğunun Bakanlıkça tespit edildiği havzalarda, 2018 üretim yılında ekilen nohut ve mercimek ürünlerine  %50 ilave destek ödemesi yapılacak. Damlama sulama ile sulanan alanlar hariç dane mısıra destekleme ödemesi yapılmayacak.

Toprak analizi desteği

Parsel büyüklüğü asgari 50 dekar ve üzeri ÇKS’ye kayıtlı tarım arazilerinde, her bir analiz en fazla 50 dekarlık alanı temsil edecek şekilde yapılan toprak analizlerine, toprak analizi desteği ödenecek. Destek için toprak analizlerinin, 1/8/2017-30/6/2018 tarihleri arasında yapılması,  toprak analizi yapılan parsellere ait koordinat verilerinin, laboratuvarlar tarafından laboratuvar bilgi sisteminde (LABBİS) 31/12/2018 tarihine kadar kayıt altına alınması gerekecek.

Parsel büyüklüğü 50 dekarın altındaki alanlar ile nadasa bırakılan parseller için yapılan toprak analizlerine destekleme ödemesi yapılmayacak.

Bitkisel üretim yapan küçük aile işletmelerinin desteklenmesi

ÇKS’ye kayıtlı ve tarımsal faaliyet yapılan alan toplamı beş dekar veya altında olan yaş çay ve fındık ürünleri hariç, açıkta ve/veya örtüaltı ünitelerinde meyve, sebze, süs bitkisi ile tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği yapan gerçek ve tüzel kişilere 2018 üretim yılında küçük aile işletmesi desteği ödemesi yapılacak.

Bombus arısı kullanım desteği

Alçak plastik tüneller hariç, örtüaltı ünitelerinde polinasyon amaçlı bombus arısı kullanan üreticilere tebliğde yer alan esaslara göre destekleme ödemesi yapılacak.

Yem bitkileri desteği

2018 Yılında Yapılacak Tarımsal Desteklemelere İlişkin Karar ekindeki listede yer alan havzalarda, 2018 yılında yem bitkileri desteğine esas ürünleri üreten çiftçiler yem bitkileri desteğinden yararlanacak.

Yurt içi sertifikalı tohum kullanım desteği

Susam ve yerfıstığı hariç olmak üzere 2018 Yılında Yapılacak Tarımsal Desteklemelere İlişkin Karar ekindeki listede yer alan havzalarda, 2018 üretim yılında yurt içi sertifikalı tohum kullanım desteğine esas ürünleri üreten çiftçiler yurt içi sertifikalı tohum kullanım desteğinden yararlanacaklar.

Yurt içi sertifikalı tohum/fidan üretim desteği

ÇKS’ye kayıtlı arazilerde, yurt içinde üretilip sertifikalandırılan ve yurt içinde satışı gerçekleşen tebliğ ekinde listelenen türlerin tohumları için kilogram, fidanları için adet başına destekleme ödemesi yapılacak.

Yurt içi sertifikalı fidan/fide ve standart fidan kullanım desteği

Destekleme kapsamında yer alacak kapama bahçe tesisinde kullanılan sertifikalı fidan/fide ile standart fidanda aranacak şartlar tebliğle belirlendi.

Geleneksel zeytin bahçelerinin rehabilitasyonu desteği

Geleneksel zeytin bahçesi alanının, en az 1/5’inde, ihtiyaç duyulan ağaçlarda gençleştirme budaması yapacağını tespit ettiren ve 15/10/2018-30/4/2019 tarihleri arasında gençleştirme budamasını yapan çiftçilere budanan alan üzerinden destekleme ödemesi yapılacak. Gençleştirme budaması yapılacak ÇKS’ye kayıtlı zeytinlik tapu hisse alanı (tasarruf alanı) en az beş dekar olması gerekecek.

Fındık alan bazlı gelir desteği

2018 Yılında Yapılacak Tarımsal Desteklemelere İlişkin Karar ekindeki listede yer alan havzalarda, Bakanlar Kurulu Kararı ile belirlenen ve ruhsat verilen alanlarda fındık üretimi yapan fındık kayıt sistemine kayıtlı gerçek ve tüzel kişilere fındık alan bazlı gelir desteği ödemesi yapılacak.

Destekleme türleri ve destekleme miktarları 

2018 Yılında Yapılacak Tarımsal Desteklemelere İlişkin Kararında yer alan ve Tebliğde anılan desteklerle ilgili işlemlerin yürütülmesini ve denetimini sağlayacak tedbirleri almaya Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yetkili olacak. Bu amaçla yapılacak çalışmalarda gerektiğinde diğer kamu kurum ve kuruluşları, kooperatifler, ziraat odaları, ticaret borsaları, lisanslı depo işletmeleri, toprak analiz laboratuvarları ve birliklerin hizmetlerinden de yararlanılacak.

Tebliğde anılan 2018 üretim yılı tarımsal destekleme türleri ve destekleme miktarları da tebliğ ekinde yer aldı.

Diğer destekler

Bakanlar Kurulu Kararı’nda 2018 yılı üretimleri için yapılacak, Türkiye Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeline göre fark ödemesi destekleri; Hayvancılık destekleri; Diğer tarımsal amaçlı destekler yer alırken, üretici birliklerine yapılacak kesinti oranları, finansman ve ödeme esaslarına da açıklık getirildi.


Yorumlar