Anasayfa /  Tarihte bugün

Türkiye Sarıkamış şehitlerini andı!

Sarıkamış şehitleri Türkiye'nin dört bir yanında anıldı. Sarıkamış bu milletin beyaz destanıdır. Bu destanda yaklaşık 90 bin vatan evladı Allahuekber Dağlarında eksi 40 derecede vatan için çarpışarak şehit olmuştur. İşte Türkiye'nin dört bir yanından Sarıkamış anma törenleri..

Abone ol
Abone ol 07 Ocak 2018 14:46

Sarıkamış şehitleri Türkiye'nin dört bir yanında anıldı. Sarıkamış bu milletin beyaz destanıdır. Bu destanda yaklaşık 90 bin vatan evladı Allahuekber Dağlarında eksi 40 derecede vatan için çarpışarak şehit olmuştur. İşte Türkiye'nin dört bir yanından Sarıkamış anma törenleri..

SİİRT

Siirt’te Sarıkamış şehitleri için düzenlenen etkinliğe katılan binlerce kişi, dev Türk bayrağı eşliğinde yürüdü. 

Siirt’te valilik himayesinde belediye tarafından Sarıkamış şehitleri için yürüyüş düzenlendi. Eski valilik binası önünde bir araya gelen binlerce kişi, dev Türk bayrağı açıp, “Vatan sana canım feda” ve “Mustafa Kemal'in askerleriyiz” sloganları atarak, Siirt Üniversitesi merkez kampüsüne kadar yürüdü.

Yürüyüşe, Vali Ali Fuat Atik, Belediye Başkan Vekili Ceyhun Dilşad Taşkın ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Selçuk Yavuz da katıldı. 





Yürüyüşün ardından TÜRGEV Emine Erdoğan Konferans anma programı yapıldı. Kur’an-ı Kerim okunan program, dua edilmesiyle sona erdi. 



ÇORUM

Çorum’da Sarıkamış Harekatı'nın 103. yılı anma etkinlikleri çerçevesinde yürüyüş düzenlendi. 

Soğuk havaya rağmen komando timlerinin de aralarında bulunduğu binlerce kişi, ellerinde Türk bayraklarıyla tekbirler getirerek şehitliğe yürüdü. 

Yürüyüşün ardından ulaşılan şehitlikte, okunan Kur'an-ı Kerim tilaveti sonrası şehitler için dualar edildi. 

İl Gençlik ve Spor İl Müdürü Haşim Eğer, Osmanlı Rus Savaşı’nda Sarıkamışta bulunan Allahuekber dağlarında 90 bin askerin milli mücadele adına vatan uğruna canlarını seve seve feda ettiklerini belirterek, “Dondurucu soğuk ve tipi altında şehit olurken bile kolkola giren ve ebediyete bu şekilde yürüyen Mehmetçiğin bu acı destanı bir kahramanlık ve fedekarlık örneği olduğu kadar birlik ve kardeşlik dersidir. Sarışkamış muharebelerinde kutsal vatan topraklarını müdafa etmek uğruna canını seve seve feda ederek şehit düşen vatan evlatlarının ebediyete intikallerinin 103. yıldönümünde rahmet ve minnetle anıyoruz” dedi. 

Şehit çocuğu babasını yalnız bırakmadı 

Sarıkamış şehitlerini anma programına 2016 yılında Mardin’in Derik ilçesinde PKK’lı teröristlerin saldırısı sonucu şehit düşen Jandarma Uzman Çavuş Oğuz Emre Erkoç’un 8 yaşındaki oğlu Hüseyin Emre Oğuz’da katıldı. 

Tören boyunca şehitlikte babasının mezarının başından bir an olsun ayrılmayan Hüseyin Emre töreni sessizce izledi. Bir süre sonra mezar başında bekleyen Hüseyin Emre daha sonra Çorum Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, ile birlikte babasının mezarına çiçek bıraktı. 

Şehit uzmanın eşi Gülay Erkoç ise, Sarıkamış şehitlerini anmak için şehitliğe kadar yürüdüklerini dile getirerek, “Burası farklı. Ruhları şad olsun. Şehitlerimizi unutmayacağız, unutturmayacağız. Böyle bir nesil yetiştirmeye çalışıyoruz. Hepsi birer aslan parçası onlara layık olmaya çalışıyoruz” ifadelerini kullandı. 

Anma programına Vali Necmettin Kılıç, Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, Garnizon Komutanı J. Alb. Çetin Öcal, İl Jandarma Alay Komutanı J. Alb. Abdurrahman Başbuğ, Emniyet Müdürü Murat Kolcu, AK Parti Çorum İl Başkanı Mehmet Karadağ, MHP İl Başkanı Mehmet Akif Aras, gaziler, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı. 



ŞANLIURFA

Şanlıurfa’da Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü organizesinde ‘3 bin Urfalı şühedanın izinde’ adı altında binlerce vatandaş Sarıkamış Şehitleri için yürüdü. 

Rabia meydanından başlayan yürüyüşe Vali Abdullah Erin, İl Emniyet Müdürü Veysel Tipioğlu, Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi, İl Müftüsü İhsan Açık, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Hakan Keşküş, Şehit Aileleri Dernek Başkanı Mehmet Yavuz, STK temsilcileri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı. 

“Şehitler ölmez vatan bölünmez”, “Polisime kalkan eller kırılsın” ve "Vatan sana canım feda" sloganlarının atıldığı yürüyüşte Şanlıurfa Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü tarafından katılımcılara Sarıkamış atkısı, beresi, eldiveni ve Türk bayrağı dağıtıldı. İl Müftüsü İhsan Açık, yürüyüş boyunca gençlerin sloganlarına öncülük etti. 

Şanlıurfa Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Hakan Keşküş, Sarıkamış Şehitleri için yaptığı konuşmada, şehitlerimizi unutmadıklarını ve unutmayacaklarını vurguladı. Keşküş, “Sarıkamış Harekatı, 90 bin askerimizin düşmana, yokluğa ve dondurucu soğuğa karşı vatan uğruna gözlerini kırpmadan, şehadette erdikleri şanlı tarihimizin hüzünlü yapraklarından biri olarak hafızalarımızda yer almış bulunmaktadır. Bu destan milli mücadelemiz uğruna canlarını seve seve feda eden, binlerce vatan evladının bir an bile düşünmeden dondurucu soğuk ve tipi altında şehadet şerbetini içtiği, fedakarlık ve kahramanlık örneği olduğu kadar birlik, beraberlik ve kardeşlik tesiri olan Mehmetçiğin acı destanıdır” şeklinde konuştu. 

Bediüzzaman Mezarlığındaki şehitliğe kadar yapılan kortej yürüyüşü, okunan Kuran-ı Kerim Tilaveti ve İl Müftüsü İhsan Açık’ın ise yaptığı duanın ardından son bulurken ellerini semaya açan çocuklar ve gençler, şehitler için dua etti. 



MANİSA

Manisa'da düzenlenen Sarıkamış şehitlerini anma programında askerler ve çocuklar 102 metrelik dev Türk Bayrağı ile yürüyüş yaptı. 

Manisa'da Sarıkamış harekatının 103. yıldönümü dolayısıyla Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü tarafından anma programı düzenlendi. Program 19 Mayıs Stadyumu önünden Cumhuriyet Meydanı istikametine mehter takımı eşliğinde gerçekleştirilen yürüyüşle başladı. Yürüyüşte 60 asker ve gençler 102 metrelik Türk Bayrağı açtı. Manisa sokaklarında dev Türk Bayrağıyla yürüyen gençler "Şehitler ölmez, vatan bölünmez" sloganları attı. Yürüyüş Çarşı Bulvarı istikametinden devam ederek Cumhuriyet Meydanında son buldu. Yürüyüşün ardından saygı duruşunda bulunuldu İstiklal Marşı okundu. Ardından da Kur'an-ı Kerim tilaveti okundu. Programda konuşan Manisa Gençlik Hizmetleri ve Spor Müdürü Yunus Öztürk, "Bu destan ki milli mücadelemiz adına canını seve seve feda eden binlerce vatan evladının bir an bile düşünmeden dondurucu soğuk ve tipi altında şahadet şerbetini içtiği fedakarlık ve kahramanlık örneği olduğu kadar; birlik, beraberlik ve kardeşlik dersi olan Mehmetçiğin acı destanıdır. Acımız derindir, hüzünlüyüz. Kalbimizde bir buruk var. Ecdadımız Sarıkamış'ta tarihimizin en büyük destanlarından birini yazmıştır. Şehitlerimizin kefenleri toprak ve kar olmuştu. Ama bütün zorluklara rağmen askerimiz bedenlerinde can, dizlerinde derman kalmayıncaya kadar cepheyi terk etmeyi ve geri dönmeyi düşünmediler. Onların torunları olarak bizler de onlardan aldığımız bu güç ile yolumuza devam edeceğiz" dedi. 

Öztürk'ün ardından konuşan AK Parti Manisa Milletvekili Selçuk Özdağ ise gençlere bilimle uğraşmaları yönünde tavsiyelerde bulundu. Özdağ, "Kahramanlarımızı anacağız. Bizim tarihimizde binlerce, on binlerce, yüz binlerce kahraman var. Büyük Hun İmparatorluğundan bugüne kadar Güneydoğu Anadolu'ya kadar, Kıbrıs'a kadar her yerde kahramanlarımız var. Kahramanlık bazen savaş meydanlarında tecelli eder. Ama bir kahramanlık da bilgi dünyasında tecelli etmesi lazım. Bizim bir yandan Ömer Halisdemirlerimiz, Enver Paşalarımız, Esad Paşalarımız, Cevat Paşalarımız, Mareşal Fevzi Çakmak Paşalarımız, Mustafa Kemallerimiz olsun. Bir diğer yandan da bizim bilim adamlarımız olsun. Bilgi adamlarımız olsun. Kuş iki kanatlı olursa uçar. Aziz Sancarlarımız, Oktay Sinanoğlullarımız çoğalsın. Bizim çok değerli Gazi Yaşargil gibi büyük bilim adamlarımız bu okullardan tecelli etsin. Gençler bir yandan atalarını ansınlar diğer yandan da geçmişte o büyük medeniyetler gibi kuranlar nasıl kurdular, bilgiyle kahramanlığı, yani kafayla beyinle yüreği bileği nasıl bir araya getirdiler onu düşünsünler. Ellerinde kitaplar eksik olmasın. Tarihi hiç unutmasınlar. Tarih şuuru olmayanlar devletleri yönetemezler ve yaşatamazlar. Bir yandan tarih şuurunuz olsun. Bir diğer yandan idealleriniz ufuklarınız olsun" diye konuştu. 

Anma programına Manisa Tugay Komutanı Albay Güven Dere, AK Parti Manisa Milletvekili Selçuk Özdağ, Şehzadeler Belediye Başkan Yardımcısı İsmail Önal, Yunusemre Belediye Başkan Yardımcısı İdris Avşar, Sarıkamış Şehitleri Yaşatma ve Dayanışma Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Öztürk Demir, askerler, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı. 



KAHRAMANMARAŞ

Sarıkamış şehitlerinin 103’üncü yıl dönümünde Kahramanmaraş’ta yürüyüş düzenlendi. 

Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü tarafından ‘Türkiye şehitlerine yürüyor’ adı altında düzenlenen anma yürüyüşü Gençlik Merkezinde başladı. Yürüyüşe katılan vatandaşlar 150 metre uzunluğundaki Türk bayrağını açarak şehir merkezinden şehitliğe yürüdü. Yürüyüşe katılanlar Sarıkamış şehitleri anısına tekbir getirip sloganlar attı. 

Sarıkamış şehitlerini saygıyla ve rahmetle anıyoruz” diyen Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Ali İhsan Kabakçı, bu tür etkinliklerin ileri ki yıllarda da devam edeceğini söyledi. Kabakçı, “Sarıkamış şehitlerimizin 103’üncü seneyi devriyesinde Türkiye şehitlerine yürüyor adı altında gençlerimizle sporcularımızla ve vatandaşlarımızla şehitlerimizi anıyoruz. 103 yıl önce Allahuekber Dağlarında Türk milletinin bekası ve geleceği adına fedakarca mücadele veren kahraman ecdadımızı bugün rahmet ve minnetle yad ediyoruz. Çocuklarımıza ve gençlerimize verilen bu mücadeleyi hatırlatmak ve farkındalık oluşturma adına bu tür anma etkinliklerini sürdüreceğiz” dedi. 



ZONGULDAK

Zonguldak’ta yaklaşık bin kişi Sarıkamış Şehitleri için yürüyüş gerçekleştirdi. Protokolünde katıldığı anma programı, Kur’an-ı Kerim okunmasıyla son buldu. 

Gençlik Hizmetleri ve Spor Zonguldak İl Müdürlüğü tarafından, Sarıkamış Harekâtı’nın 103’üncü yıl dönümünde, “Gençlik Şühedanın İzinde” sloganıyla Sarıkamış Şehitlerini anma programı gerçekleştirildi. 

Öğretmenevi önünden başlayan yürüyüş Zonguldak Valiliği önünden son buldu. Yürüyüşe Zonguldak Valisi Ahmet Çınar’ın yanı sıra Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, Başsavcı Hakan Yağız, BEÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Ali Azar, Emniyet Müdürü Metin Turanlı, Gençlik Spor İl Müdür Vekili Hakan Yüksel, daire müdürleri, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve öğrenciler katıldı. 

Yaklaşık 2.5 kilometrelik güzergah boyunca yürüyüş gerçekleştiren katılımcılara atkı ve bere hediye edildi. Valilik binası önünde devam eden anma programında saygı duruşunda bulunulmasının ardından İstiklal Marşı okundu. 

Gençlik Spor İl Müdür Vekili Hakan Yüksel, “Tarihi nice destanlarla dolu yüce milletimizin sadece Sarıkamış’ta değil Çanakkale’de, Anafartalar’da, Dumlupınar’da şehit olan her bir şehidimiz bu vatanın kazanılmasında önemli bir rol oynamış destan yazmışlardır. Bu vatanın kurulmasında ve korunmasında ecdadımız nasıl bayrağımızı taşımışlarsa bugün bizler yarın da sizler bu bayrağı taşıyacaksınız. Geçmişi iyi bilmeyen bir nesil geleceğini sağlam temellere oturtamaz. Anadolu’ya girişimizin ilk adımı olan Malazgirt’i, İstanbul’un fethini, Samsun’da başlayan milli mücadeleyi bilmezsek geleceğimizi de sağlam temellere oturtamayacağımızı düşünüyorum” diye konuştu. 

Valilik önündeki anma programı Kur’an-ı Kerim okunmasının ardından çorba ikramı ile son buldu. 



NİĞDE

Sarıkamış Harekatı’nın 103. yılında Sarıkamış dağlarında şehit düşen askerleri anmak için Niğde'de yürüyüş düzenlendi. 

Niğde Gençlik Merkezi tarafından organize edilen “Sarıkamış Şehitlerini Anma Yürüyüşü” yapıldı. 

Anma etkinlikleri Şehit Ömer Halisdemir Meydanı’nda Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. 

Burada bir konuşma yapan Niğde Valisi Yılmaz Şimşek: “Milletimizin tarihi birçok kahramanlık destanlarıyla, zaferlerle doludur. Malazgirt, Çanakkale, istiklal savaşı bunlardan sadece bir kaçıdır. Ama Sarıkamış ayrı bir destandır, Sarıkamış bu milletin beyaz destanıdır. Bu destanda yaklaşık 90 bin vatan evladı Allahuekber Dağlarında eksi 40 derecede vatan için çarpışarak şehit olmuştur. İşte bu vatan aziz şehitlerimizin yazdıkları bu kahramanlık destanları ve milletimizin yaşadığı büyük acılar ile vatan olmuş ve onların sayesinde bayrak inmemiş ve ezan dinmemiştir. O nedenle bu hatıraları sıcak tutmamız çocuklarımıza, gençlerimize Sarıkamış'ı iyi anlatmamız, Sarıkamış'ı gelecek nesillere aktarmamız gerekiyor. Bu konuda hepimize büyük görevler düşüyor. Kuşkusuz ki Sarıkamış'ı bilmeyen, Çanakkale’yi bilmeyen bir nesil bu milleti geleceğe taşıyamaz” dedi. 

Konuşmanın ardından yüzlerce vatandaş Şehit Ömer Halisdemir Meydanı’nda Niğde Şehitliği’ne kadar Sarıkamış şehitleri için yürüdü. Şehitlikten Kur’an-ı Kerim okundu, dua edildi. 




Yorumlar