Anasayfa /  Tarihte bugün

Tarihte bugün : 9 Aralık'ta neler oldu?

9 Aralık Dünya Yolsuzlukla Mücadele Günü. İşte tarihte 9 Aralık günü meydana gelen olaylar, tarihe yön verenler, Mustafa Kemal Atatürk Kronolojisi..

Abone ol
Abone ol 09 Aralık 2017 17:45

9 Aralik günü, 2003 yilinda Birlesmis Milletler tarafindan Uluslararasi Yolsuzlukla Mücadele Günü olarak belirlenmistir​. Uluslararası Şeffaflık Örgütü’nün (Transparency International) tanımına göre ”kamu gücünün, özel çıkar sağlamak amacıyla kötüye kullanılmasına“ yolsuzluk deniyor. Türk Ceza Kanunu’nda suç olarak düzenlenen rüşvet, görevi kötüye kullanma, ihaleye fesat karıştırma, yasadışı yoldan elde edilen kazancın (kara para) aklanması, dolandırıcılık, sahtecilik, zimmet, irtikâp gibi suçlar bu çerçevede ele alınıyor.

Birleşmiş Milletler Kalkınma Fonu'nun tahminlerine göre dünyada her yıl 1 trilyon Amerikan Doları rüşvet olarak ödeniyor. Yolsuzluk yapılarak çalınan paranın miktarı 2 trilyon 600 milyar doları buluyor. Birleşmiş Milletler, eğitim, sağlık, adalet, demokrasi, refah ve kalkınmaya verdiği zararları göz önünde bulundurarak yolsuzluğa karşı küresel bir mücadele başlatmış durumda. Bu çerçevede 31 Ekim 2003 tarihinde Birleşmiş Milletler Yolsuzlukla Mücadele Sözleşmesi kabul edildi. Sözleşme kapsamında 9 Aralık'ın Uluslararası Yolsuzlukla Mücadele Günü olması da benimsendi. BM sözleşmesi Türkiye'de 24.05.2006 tarihli resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi. Türkiye ayrıca Avrupa Konseyi Yolsuzluğa Karşı Ceza Hukuku Sözleşmesi, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) Rüşvetle Mücadele Sözleşmesi gibi uluslararası sözleşmelere taraf.




1835 - Teksas Devrimi: Teksas Ordusu, San Antonio'yu ele geçirdi.

1851 - Montréal'da, YMCA'nin Kuzey Amerika'daki ilk şubesi açıldı.

1893 - İstanbul'da günlerce süren soğuk hava yüzünden Haliç dondu.

1905 - Fransa'da din ve devlet işlerini birbirinden ayıran yasa kabul edildi.

1905 - İlk iki günü barışçıl geçen Moskova Ayaklanması'nda silahlı sokak çatışmaları başladı.

1917 - I. Dünya Savaşı: Kudüs, General Edmund Allenby tarafından ele geçirildi.

1938 - Ankara Garı, hizmete açıldı.

1941 - II. Dünya Savaşı: Çin Cumhuriyeti, Küba, Guatemala ve Filipinler Topluluğu; Japonya ve Nazi Almanyası'na savaş ilan etti.

1946 - Nürnberg Uluslararası Askerî Ceza Mahkemesi'nin ikinci aşaması "Doktorlar'ın Duruşmaları"yla başladı. Bu duruşmalarda insanlar üzerinde deneyler yapan Nazi doktorlar yargılandılar.

1949 - Birleşmiş Milletler, Kudüs'te yönetimi aldı.

1950 - Soğuk Savaş: Harry Gold, II. Dünya Savaşı sırasında, atom bombasının sırlarını Sovyetler Birliği'ne verdiği için 30 yıl hapisle cezalandırıldı.

1953 - General Electric Şirketi, tüm Komünist personelini işten atacağını ilan etti.

1961 - Tanganika Cumhuriyeti, Birleşik Krallık'tan bağımsızlığını kazandı. Ülke, 26 Nisan 1964 tarihinde komşu adalar Zanzibar ve Pemba ile birleşerek günümüzde de varlığını sürdüren Tanzanya Birleşik Cumhuriyeti'ni oluşturmuştur.

1965 - Nikolay Podgorni, Sovyetler Birliği Devlet Başkanı oldu.

1966 - Barbados, Birleşmiş Milletler'e üye oldu.

1971 - Birleşik Arap Emirlikleri, Birleşmiş Milletler'e üye oldu.

1987 - İsrail-Filistin çatışmaları: Gazze Şeridi ve Batı Şeria'da Birinci İntifada başladı.

1990 - Solidarność (Bağımsız Özerk İşçi Sendikası "Dayanışma") hareketinin lideri, Lech Wałęsa Polonya'da başkanlık seçimlerini kazandı.

1992 - Birleşik Krallık Prensi Charles ve Prenses Diana ayrıldıklarını açıkladılar.

1995 - Nazım Hikmet'in "Rüzgâra Karşı Yürüyen Adam" heykeli, Kültür Bakanı Fikri Sağlar’ın da katıldığı törenle Ankara Atatürk Kültür Merkezi bahçesine yerleştirildi.

2002 - Endonezya Hükümetiyle, Aceh'teki ayrılıkçılar arasında 26 yıllık savaşı sona erdiren antlaşma imzalandı.

2002 - Amerika Birleşik Devletleri'nin ve Dünyanın ikinci büyük havacılık şirketi United Airlines, konkordato başvurusunda bulundu.

2004 - Kanada Anayasa Mahkemesi, eşcinsel evliliklerin Anayasaya uygun olduğu kararını verdi.

TARİHTE BUGÜN ATATÜRK : ATATÜRK KRONOLOJİSİ

1953 - Atatürk'ün tabutunun, sabah, görevli heyet huzurunda açılarak rapor düzenlenmesiAtatürk'ün tahnit edilmiş nâşının hiç bozulmamış olduğu görüldükten sonra, gerekli rapor düzenlenerek heyet tarafından imzalanmıştır. (Düzenlenen raporda, Atatürk'ün nâşının kurşun tabuttan ceviz tabuta alınma işleminin bugün yapıldığı yazılmış ise de, bu işlem tahnit durumunu tespit ile görevli tıp profesörü Kâmile Şevki Mutlu'nun önerisi ve heyetin uygun görmesi ile 10 Kasım 1938 sabahına bırakılmıştır). [Kocatürk]




1938 - Atatürk'te, ağır koma halinin devam etmesi.

Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği'nin, Atatürk'ün sağlığıyla ilgili olarak saat 10.00, saat 20.00 ve saat 24.00'te olmak üzere üç bildiri yayımlaması (
saat 24.00'teki bildiride "Umumî durumun tehlikeli bir hal aldığı" bildirilmiştir). [Kocatürk]




1936 - Montreux (Montrö ) Boğazlar Sözleşmesi resmen yürürlüğe girdi.

Montrö Sözleşmesi ile Boğazlar üzerindeki Türk egemenliği kesin olarak kabul edilmiştir.

MONTRÖ SÖZLEŞMESİ CUMHURİYET TARİHİNİN EN ÖNEMLİ SÖZLEŞMELERİNDEN BİRİDİR.

Türk boğazlarından geçiş rejimini ve boğazlar bölgesinin güvenliği işlerini düzenleyen bu sözleşme, 24 Temmuz 1923'de Lozan Antlaşması ile birlikte imzalanan Boğazlar Sözleşmesinin yerine geçmiştir.




1930 - Atatürk'ün, Ankara'ya gelen Amerika İktisat Bakanlığı Müsteşarı Klein'ı kabulü.




1925 - Atatürk'ün, Çankaya'da şair Abdülhak Hâmit (Tarhan) Bey'i kabulü.




1924 - Aralarında Rauf Bey (Orbay), Refet Paşa (Bele) ve Dr. Adnan Bey'in (Adıvar) bulunduğu bazı mebuslar Halk Fırkası'ndan istifa etti.




1922 - Babaeski'nin kurtuluşu.

Lozan Antlaşması için Lozan'a gidecek heyet İstanbul'dan ayrıldı.



Atatürk'ün, Hindistan Merkez Hilâfet Komitesi Başkanı Seyit Chotani'ye mektubu: "...Bizim bu büyük zaferimizin doğurduğu büyük sonuç yalnız Türkiye'nin mukadderatı üzerine etki yapmakla kalmayacak, aynı zamanda bütün zulüm gören milletleri, kendi hayat ve bağımsızlıklarını tehdit ve baskı altında tutan zalimler aleyhine hareket için gayrete getirecektir." [Kocatürk]




1920 - Batı Cephesi (Garp Cephesi) iki bölüme ayrıldı (kuzey cephesi, güney cephesi)

Batı Cephesi, Kuzey ve Güney Cephesi olarak iki bölüme ayrıldı. İsmet Bey (İnönü) Kuzey Cephesi, Refet Bey (Bele) ise Güney Cephesi komutanlıklarına tayin edildi.

Batı Cephesi komutanlığına Genelkurmay başkanı İsmet Bey (İnönü), Güney cephesine de Albay Refet Bey (Bele) getirildi.




1919 - Atatürk'ün, güney bölgelerinin İngilizlerin çekilmesinden sonra Fransızlar tarafından işgali üzerine Antep, Adana, Sis, Mersin, Cebelibereket Müdafaa-i Hukuk Cemiyetlerine telgrafı: "...Türk hükümeti parçalarından olan bu yerlerin Fransızlar tarafından işgalinin bütün hükümet memurlarıyla Müdafaa-i Hukuk Merkez Heyetleri ve Belediye Başkanları tarafından kamuoyu ve Amerika katında protesto edilmesi ve bu haksızlığın düzeltilmesinin istenmesi bildirilir."

Atatürk'ün, Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti Merkez Heyetlerine, Bahriye Nazırı Salih Paşa'nın Amasya görüşmelerinde Millî Meclisin Anadolu'da toplanmasını kabul ettiğini bildiren yazısı.

Harbiye Nazırı Cemal Paşa'nın, Atatürk'e telgrafı: "...Millî örgüt adına hükümet işlerine müdahale edilmemesi hakkında hükümetin tarafınıza başlangıçtan beri yapılmış olan bildirisi kesindir. ...Şimdiki hal bir müddetçik daha devam edecek olursa, Heyet-i Vükelâ'nın çekileceği muhakkaktır(!)"




1918 - Yıldırım Orduları Grup Komutanı Mustafa Kemal Adana'da.

1918 - İngilizlerin Seddülbahir ve Kumkale'ye kuvvet çıkararak Çanakkale Boğazı'nın her iki tarafını işgal etmeleri.

Çanakkale Boğazı'nın iki yakası, İngilizler tarafından işgal edildi. Çanakkale Boğazı'nın Rumeli yakası 20 Kasım'da Fransızlar'a devredildi.

İskender'in bir İngiliz müfrezesi tarafından işgali.

İngilizler, İskenderun ve Antakya'ya asker çıkardı.




1918 - Abdication of Kaiser Wilhelm II of Germany (Wilhelm II did not officially abdicate the imperial German throne until April 28, although he was already in exile in the Netherlands).




1916 - Atatürk'ün, sabah saat 8.00'de Ziyaret'ten hareketi, saat 17.00'de Duhan'a gelişi, geceyi Duhan'ın kuzeyinde 13. Alay'ın eski ordugâhında çadırda geçirmesi.




1916 - Allied offensive on the Salonika Front.




1914 - Atatürk'ün, Sofya'dan Bahriye Nazırı Cemal Paşa'ya mektubu: "...Bugün zât-ı âlileriniz ve Talât Bey, birçok üyesi eksik bir hükümette, milletin ruhunu ve devletin çıkarlarını büyük bir hassasiyetle takip ederek başarı ihtimalinin güçlenmesini sağlıyor ve çeşitli nezaretlerin işlerini yürütmeye mecbur kalıyorsunuz. Ancak böyle bir anda Fethi Bey'in Sofya Büyükelçiliğinde tutularak ihmal edilmesi, kabul edilemeyecek bir durumdur." [Kocatürk]




Doğumlar

1608 - John Milton, İngiliz şair (ö. 1674)

1842 - Peter Alexeyevich Kropotkin, Rus yazar ve anarşizm kuramcısı (ö. 1921)

1883 - Aleksandros Papagos, Yunan asker ve siyasetçi (ö. 1955)

1895 - Dolores Ibárruri, İspanyol komünist lider ("La Pasionaria" lakabıyla tanınan ve İspanya İç Savaşı'nda "Geçemeyecekler!" (İspanyolca: ¡No pasarán!) sloganının yaratıcısı) (ö. 1989)

1902 - Margaret Hamilton, Amerikalı sinema ve tiyatro oyuncusu (ö. 1985)

1905 - Dalton Trumbo, Amerikalı romancı ve senaryo yazarı (ö. 1976)

1911 - Broderick Crawford, Amerikalı aktör (ö. 1986)

1914 - Max Manus, Norveçli direnişçi (II. Dünya Savaşı sırasında) (ö. 1996)

1915 - Elisabeth Schwarzkopf, Alman opera şarkıcısı (ö. 2006)

1916 - Adnan Veli Kanık, Türk mizah yazarı ve gazeteci (ö. 1972)

1916 - Kirk Douglas, Amerikalı oyuncu

1925 - Atıf Yılmaz, Türk film yönetmeni (ö. 2006)

1926 - David Nathan, İngiliz gazeteci (ö. 2001)

1926 - Henry Way Kendall, Amerikalı fizikçi ve Nobel Fizik Ödülü sahibi (ö. 1999)

1929 - John Cassavetes, Amerikalı film yönetmeni ve oyuncu (ö. 1989)

1934 - Judi Dench, İngiliz oyuncu

1941 - Mehmet Ali Birand, Türk gazeteci ve yazar (ö. 2013)

1944 - Roger Short, İngiliz diplomat (ö. 2003)

1948 - Turgay Kıran, Türk iş adamı ve eski Galatasaray yöneticisi

1953 - John Malkovich, ABDli oyuncu, yönetmen ve yapımcı

1955 - Janusz Kupcewicz, Leh futbolcu

1956 - Jean-Pierre Thiollet, Fransız yazar

1961 - Beril Dedeoğlu, Türk akademisyen, yazar ve siyasetçi

1962 - Felicity Huffman, ABDli oyuncu

1964 - Paul Landers, Alman müzisyen

1969 - Ayşe Arman, Türk gazeteci

1972 - Annalise Braakensiek, Avustralyalı manken ve oyuncu

1972 - Frank Edwin Wright III (diğer adı Tre Cool), Alman baterist

1974 - Pippa Bacca, İtalyan sanatçı ve aktivist (ö. 2008)

1983 - Neslihan Demir Darnel, Türk voleybolcu

1990 - Bora Cengiz, Türk tiyatro, sinema ve dizi oyuncusu

2001 - Ayşe Begüm Onbaşı, Türk aerobik jimnastikçi

Ölümler

638 - I. Sergios, Konstantinopolis (İstanbul) Patriği (d. ?)

1107 - Ebu'l Vefa el-Bağdadi, Vefâ’îyye tarikâtının kurcusu (d. 1026)

1641 - Anthony van Dyck, Flaman ressam (d. 1599)

1916 - Natsume Soseki, Japon romancı (d. 1867)

1920 - Mollie McConnell, Amerikalı sinema oyuncusu (d. 1865)

1954 - Abdülkadir Udeh Mısırlı hukukçu ve Müslüman Kardeşler teşkilâtının önde gelen liderlerinden (d. 1907)

1957 - Ali İhsan Sabis, Türk asker ve siyasetçi (d. 1882)

1967 - Hasan Cemil Çambel, Türk asker, siyasetçi ve Türk Tarih Kurumu eski Başkanı (d. 1879)

1971 - Ralph Bunche, Amerikalı siyaset bilimci ve diplomat (Filistin'deki barış çalışmalarıyla Nobel Barış ödülü alan BM görevlisi (d. 1903)

1988 - Radife Erten, Türk bestekâr ve koro şefi

1996 - Mary Leakey, İngiliz arkeolog (d. 1913)

1997 - Zehra Yıldız, Türk soprano (d. 1956)

2004 - Fevzi Akkaya, Türk mühendis, STFA Grubu kurucularından (d. 1907)

2005 - György Sándor, Macar piyanist (d. 1912)

2013 - Eleanor Parker, Amerikalı aktris (d. 1922)


Yorumlar