Anasayfa /  Tarihte bugün

Tarihte bugün : 17 Aralık'ta neler oldu?

Tarihte bugün : 17 Aralık'ta neler oldu? İşte 17 Aralık günü meydana gelen olaylar, tarihe yön verenler ve Mustafa Kemal Atatürk Kronolojisi...

Abone ol
Abone ol 17 Aralık 2017 10:52

Tarihte bugün : 17 Aralık'ta neler oldu? İşte 17 Aralık günü meydana gelen olaylar, tarihe yön verenler ve Mustafa Kemal Atatürk Kronolojisi...

1399 - Avrupa'ya Moğol istilası başladı.

Moğol İstilaları adı verilen saldırılar Moğol İmparatorluğu tarafından yapıldı. Moğollar, 13. yüzyılla kadar fazla bilinmezlerdi. 13. yüzyılında başlayan Moğol istilası; Moğolların Cengiz Han'ın bayrağı altında Orta Asya, Doğu Avrupa, Çin ve Sibirya Ovaları'nı istila etmesidir. Moğol kabilelerini birleştiren Cengiz Han büyük bir imparatorluk kurdu. Ardından yaptığı fetihlerle ününe ün katan Cengiz han ele geçirdiği kaledeki herkesi katletmekle tanınırdı. Doğudan gelen bu haberler Avrupalıları korkuttu. Kısa sürede birçok savaş ve 3.000.000-6.000.000 insanın ölümüne neden olmuştur. Moğol istilası sırasında Moğollar birçok kenti yağmalamış birçok katliam yapmış ve Orta Asya'da yaptığı saldırılar yüzünden birçok Türkî halkın Anadolu'ya göç etmesine neden olmuştur. Yaşanılan yağma, göç, savaş gibi unsurlar yerleşik hayattaki birçok devleti etkilerken göçebe olan halklar fazla etkilenmemiştir. Dünya tarihi açısından önemli bir olay olan Moğol istilası birçok sonuç doğurmuştur.

Moğol istilası son olarak 14. yüzyıl'da Hindistan'ın istila edilmesine varana kadar devam etmesine rağmen Timur İmparatorluğu'nun yıkılmasıyla Anadolu üzerindeki etkisini yitirmiştir.

Moğollar bu süreçte birçok devlet kurmuş, Çin'e hükmetmiş ve Japonya'ya çıkartma yaparak bir ilke imza atmış, Avrupa'nın siyasi güçlerini değiştirmiş ve dünyaya korku salmıştır. Ancak Moğolların kurmuş olduğu devletler sürekli taht kavgaları ve dış güçler yüzünden yıpranıp zamanla yıkılması Moğol istilasının sonu olmuştur.




1586 - Japonya'nın 107. İmparatoru Go-Yōzei, tahta çıktı.

İmparator Go-Yōzei (31 Aralık 1571-25 Eylül 1617), Japonya'nın geleneksel veraset düzenine göre 107. imparatorudur. Saltanatı 1586'dan 1611 yılına kadar sürmüş olup Azuchi-Momoyama dönemi ve Edo dönemi arasındaki geçişe karşılık gelmektedir.

Japoncada go sonraki anlamına gelmekte olup bazen "II. Yōzei" olarak da adlandırılabilmektedir.




1637 - Japonya'da, Shimabara isyanları başladı.




1777 - Fransa, ABD'yi ilk tanıyan devlet oldu.




1790 - Meksika'da, Azteklere ait "Aztek takvimi" bulundu.

Aztek yazısı da Maya yazısı gibi, ideogramların ve sesleri belirten fonetik sembollerin bir karışımından oluşmuştur. Yani bazı resim karakterleri nesneleri ve düşünceleri ifade ederken, bazıları da sesleri ifade ediyordu. Örneğin bir Meksika kenti olan Coatlan ("Yılanların yeri") kentinin adı coatl hecesini dile getiren yılan resminin yanı sıra diş ("tlan") işaretinin belirtilmesiyle yazılıyordu. Aynı şekilde Coatepec ("Yılanlı tepenin yeri") adı yine yılan hecesini dile getiren yılan resminin yanı sıra tepe ("tepec") işaretinin belirtilmesiyle yazılıyordu. Eldeki mevcut Aztek el yazmalarının sayısı 500 civarındadır.




1865 - Franz Schubert'in, Bitmemiş Senfonisi ilk kez seslendirildi.




1903 - Wright Kardeşler, benzin motorlu uçakları Wright Flyer ile Kitty Hawk'ta (Kuzey Karolina) ilk uçuşu geçekleştirdi: uçuş mesafesi 37 m, uçuş süresi 12 saniye.




1905 - 1905 Moskova Ayaklanması bastırıldı. Çarlık Orduları 10 gün süren isyan boyunca binlerce kişiyi katletti.

1905 Moskova Ayaklanması, 1905 yılında gerçekleşen Rus Devrimi kapsamında 7-17 Aralık 1905 tarihinde Moskova'da ortaya çıkan ayaklanma. İlk 2 gün barışçıl geçen ayaklanma, 9 Aralık günü silahlı çatışmalara dönüşmüş ve Çarlık ordusu saldırıları sonucu yüzlerce kişi yaşamını yitirmiştir.

Moskova'lı işçiler, Bolşeviklerin önderliğinde 7 Aralık günü birçok protesto gösterisi düzenlemişlerdir. Ardından 9 Aralık günü Moskova’ya giren Çarlık ordularıyla ayaklanmacılar arasında kıyasıya çarpışmalar yaşanmıştır. Ayaklanma, Kazak süvarilerinin ve topçu birliklerinin de desteğini alan Çarlık ordularının, 16 Aralık'ta isyancılara karşı "kesin vur emri" almasıyla birlikte, ertesi gün olan 17 Aralık günü tamamen bastırılmıştır.




1908 - İttihat ve Terakki Cemiyeti, II. Meşrutiyet'in ilanından sonra İttihat ve Terakki Fırkası adını aldı.




1908 - II. Meşrutiyet'in ilanından sonraki seçilen yeni Osmanlı Meclis-i Mebusanı ilk toplantısını yaptı.

1908-1912 Osmanlı Meclis-i Mebusanı veya III. Meclis-i Mebusan, Osmanlı Meclis-ı Umumisi'nin alt kanadı olan Meclis-i Mebusan'ın II. dönemidir. 17 Aralık 1908 - 18 Ocak 1912 tarihleri arasında görev yaptı.

II. Abdülhamid döneminin sonunda, 23 Temmuz 1908’de II. Meşrutiyet'in ilanıyla, aynı yılın Kasım ve Aralık aylarında mebus seçimi yapıldı. Ahrar Fırkası ve İttihat ve Terakki Cemiyeti'nin katıldığı seçimlerde, İttihat ve Terakki çoğunluğu sağladı ve 17 Aralık 1908’de (Rumî takvime göre 4 Kânunuevvel 1324) 3. Meclisi Mebusan açıldı. Bu Meclis, 31 Mart Olayı ve II. Abdülhamit'in tahttan indirilmesi sonrasında Mayıs 1909’da Kanuni Esasi üzerinde değişiklikler yaparak padişahın ve Ayan Meclisinin yetkilerini daralttı, kendi yetkilerini arttırdı. 1911’de tek bir mebusluğu ilgilendiren, ancak siyasi yankıları yüksek olan bir ara seçim yapıldı.

III. dönem Meclis-i Mebusanı'nda 142 Türk, 60 Arap, 25 Arnavut, 23 Rum, 12 Ermeni (bunlara 4 Taşnak ve 2 Hınçak mensubu dahildi), 5 Yahudi, 4 Bulgar, 3 Sırp, 2 Ulah ve 1 Asuri (Dawud Bey Yusufani, Musul Vilayeti) mebus bulunmaktaydı. İdeolojik altyapısı dönem içinde şekillenmeye devam edecek olan İttihat ve Terakki Fırkası yaklaşık 60 mebusun desteğine sahipti.




1917 - Tunceli'nin Pülümür ilçesi, Rus işgalinden kurtuldu.




1918 - Fransız askerleri, denizden Mersin'e çıkarma yapmaya başladı. Mersin, Tarsus, Adana, Ceyhan, Misis ve Toprakkale işgal edildi.




1919 - Türkiye İşçi ve Çiftçi Sosyalist Fırkası kuruldu.

1918 sonrası iktidara gelen Tevfik Paşa hükümeti 1913'te kapatılan siyasi partilerin yeniden kurulmasına dair bir izin verince Sinop Kalesi'ndeki sürgünden dönen komünist aydınlar, bazı sempatizanlar ve Bolşevik İhtilali'ne katılan Osmanlı uyruklu sosyalist kadrolar hemen kuruluş çalışmalarına başladı. İştirak Gazetesi çevresinde toparlanan sosyalist kesimde parti genel başkanı Hüseyin Hilmi'nin Anadolu ve Trakya'daki direnişe karşı işgalcileri ve onların işbirlikçilerini övmesine karşı bu parti etrafında birleştiler. Parti Çanakkale Savaşı'nda tabip yüzbaşı rütbesiyle savaşan Dr. Şefik Hüsnü Bey'in başkanlığında kuruldu. Partinin yönetim kadrosunda Mustafa Suphi, Ethem Nejat, Cevat Cevdet, Sadrettin Celal (Antel) gibi isimler bulunuyordu. Parti Tramvay, Gazhane gibi işletmelerde büyük bir kitleselliğe kavuştu. Fakat, örgütlülüğü sadece İstanbul'daydı. Cephede durumun kritikleşmesi üzerine bazı parti yöneticileri silah kuşanıp düşmana karşı savaşmak için Anadolu'ya gittiler. Bazı yöneticiler ise SSCB-TBMM Mutabakatını sağlamak amacıyla Moskova'ya gönderilerek Atatürk'ün Lenin'e verdiği bazı mesajları ilettiler. Parti, 1920, 1921 ve 1922'deki 1 Mayıslarda en büyük kitleselliğe kavuştu. Mitinglerde işçiler hep bir ağızdan Bağımsız Türkiye diye haykırdılar.

Günümüzde İşçi Partisi ve Türkiye İşçi Köylü Partisi, TİÇSF'nin örgütsel ve siyasal mirasına sahip çıktığını iddia eden ve kurucu olarak Dr. Şefik Hüsnü Değmer'i işaret eden partilerdir.




1925 - Türkiye ile Sovyetler Birliği arasında tarafsızlık antlaşması imzalandı.




1926 - Uşak Şeker Fabrikası açıldı.




1928 - Afganistan'da Kral Emanullah Han'a karşı ayaklanma başladı.

Emir Habibullah Han'ın oğluydu. Babasının 1919'da öldürülmesinden bir hafta sonra amcasını tahttan indirip, müebbet hapse mahkum ettirerek 28 Şubat 1919'da tahta çıktı. Tahta çıkma töreninde yaptığı konuşmada Afganistan'ın bağımsızlığını ilan etti. İngilizler duruma müdahale etmelerine rağmen, I. Dünya Savaşı'ndan yıpranmış olarak çıkan İngiliz-Hint ordusu ile fazla etkili olamayan Afgan ordusu arasında ufak çaplı birkaç çatışma dışında bir olay yaşanmadı. 8 Ağustos 1919'da Ravalpindi'de Afganistan'ın bağımsızlığını tanıyan bir antlaşma imzalandı.

1921'de SSCB ve Türkiye ile dostluk, 1922'de İran'la saldırmazlık antlaşması yaptı. 1921 Türkiye Anayasası'nı örnek alarak hazırlattığı Afgan Anayasası, 1923'te yürürlüğe girdi. Kayınbiraderi ve Dış İşleri Bakanı Mahmud Tarzi danışmanlığında giriştiği gayriislami yenilik hareketleri nedeniyle mütedeyyin İslami çevrelerin muhalefetiyle karşılaştı. 1928'de Avrupa, Türkiye, Mısır ve Hindistan'ı kapsayan bir ziyaretten sonra ülkesine döndükten sonra yasama reformu ve kadınlara siyasi haklar tanınması gibi yeni tasarıları açıkladı. Bunun üzerine mollaların sert tepkisiyle karşılaştı. Kasım 1928'de Celalabad'da patlak veren bir kabile ayaklanması sırasında ünlü bir kabile lideri olan Baççe-i Sakov, başkent Kabil'i ele geçirdi ve kendisini Hükümdar ilan etti. Emanullah Han tahtı yeniden ele geçirmeyi denediyse de başarılı olamadı ve Afganistan'dan ayrılmak zorunda kaldı. 14 Ocak 1929'da gecenin ortasında, Emanullah Han kardeşi İnayetullah Han'a Krallığı devretti ve gizlice Kandahar'a doğru Kabil'den kaçmaya çalıştı. Ancak Habibullah Kalakani ve takipçileri at sırtında Emanullah'ın binmiş oluğu Rolls-Royce'u kovaladı ama Emanullah kaçmayı başardı. Emanullah Han sonraki yaşamını sürgünde geçirdi. 25 Nisan 1960 tarihinde Zürih'de yaşamını yitirdi. Cenazesi Afganistan'a getirildi ve doğduğu şehir olan Celalabad'da defnedildi.

1934 - Kasım 1934 tarihli Kanun'la Kemal öz adlı Cumhurbaşkanına verilen "Atatürk" soyadının veya bunun başına ve sonuna söz konarak yapılan adların hiçbir kimse tarafından öz ve soyadı olarak alınamayacağına dair Kanun, TBMM'de kabul edildi.

1935 - Douglas DC-3 tipi uçağın ilk uçuşu.

1936 - Ankara'da 19 Mayıs Stadyumu, Başbakan İsmet İnönü'nün söylevi ile açıldı.

1941 - Almanlar Sivastopol'u kuşattılar.

1941 - İsmet İnönü Hûkümeti, yeni yıldan itibaren ekmeğin karneyle dağıtılacağını açıkladı.

1961 - Niteroi'de (Brezilya) bir sirkte çıkan yangında 323 kişi öldü.

1965 - BM, Türkiye'nin Kıbrıs'a müdahale edemeyeceğine ilişkin karar aldı. Türkiye bu kararı reddetti.

1965 - Türkiye Fikir Kulüpleri Federasyonu (FKF) kuruldu.

1967 - Avustralya Başbakanı Harold Holt, Portsea (Victoria) yakınlarında yüzerken kayboldu.

1969 - ABD Hava Kuvvetleri, yaptıkları UFO araştırmaları sonucunda dünyadışı bir uzay gemisine ilişkin kanıta rastlamadıklarını açıkladı.

1969 - SALT-I görüşmeleri başladı.

1971 - 3. Haliç Köprüsü'nün temeli atıldı.

1973 - Amerikan Psikiyatri Birliği, DSM'den eşcinselliği listesinden çıkararak yönelimin bir hastalık olmadığını belirtti.

1979 - Nazım Hikmet’in eseri olan ve koreografisi Arif Melikov tarafından yapılan Ferhat ile Şirin balesi, TRT'nin Sanat Dünyası adlı programından çıkarıldı.

1980 - İstanbul Şehir Tiyatroları'nda çalışmaları sakıncalı görülen 38 sanatçının işine son verildi. İşine son verilen sanatçılar arasında Başar Sabuncu, Ali Taygun, Mustafa Alabora, Erdal Özyağcılar, Orhan Alkaya, Beklan Algan da bulunuyordu.

1980 - Türkiye'nin Sidney Başkonsolosu Şarık Arıyak ve koruma polisi Enver Sever silahlı saldırı sonucu öldü. Saldırıyı ASALA örgütü üstlendi.

1981 - Kızıl Tugaylar örgütü, İtalya'daki en yüksek rütbeli NATO askeri olan General James Dozier'i kaçırdı.

1981 - Polonya'da polis gösteri yapan işçilerin üzerine ateş açtı: 7 işçi öldü.

1982 - Çin'deki gezisini tamamladıktan sonra Endonezya'ya geçen Cumhurbaşkanı Kenan Evren, burada Devlet Başkanı Suharto tarafından 21 pare top atışı ve büyük bir askerî törenle karşılandı.

1983 - Madrid'de bir gece kulübünde çıkan yangında 82 kişi öldü.

1983 - Erdal İnönü, yeniden SODEP genel başkanlığına seçildi.

1984 - YÖK, öğretim üyeleri ve öğrenciler hakkında "bilgi fişi" tutulmasını istedi.

1989 - Ankara'da ilk ve orta dereceli okullar hava kirliliği nedeniyle tatil edildi.

1989 - Brezilya'da 25 yıl sonra ilk seçimler yapıldı.

1989 - Amerikan animasyon televizyon durum komedisi Simpsonlar, yarım saatlik altın saatler şovu olarak FOX'ta yayınlanmaya başlandı.

1991 - Türkiye'de ilk futbol cinayeti, Galatasaray (futbol takımı)GS-BJK maçı sonrası gerçekleşti.

1994 - Yeni Yüzyıl gazetesi yayın hayatına başladı.

1995 - Ganalı Kofi Annan, BM Genel Sekreteri oldu.

1996 - Sedat Bucak'ın otomobilinde bulunan silahların Emniyet Müdürlüğü'ne ait olduğu belirlendi.

1997 - Fazilet Partisi, İsmail Alptekin Başkanlığında kuruldu.

1997 - Ukrayna'dan kalkan bir yolcu uçağı, Katerini (Yunanistan) yakınlarında dağa çarparak düştü: 70 kişi öldü.

1998 - Safranbolu, kültürel varlık olarak Dünya Miras Listesi'ne alındı.

2002 - Londra`da toplanan Iraklı rejim muhalifleri, Saddam Hüseyin rejiminin devrilmesinin ardından 2 yılı aşmayacak bir sürede demokratik ve federal bir Irak'ın kurulması, serbest seçimlerin yapılması ve anayasanın hazırlanması üzerinde anlaşmaya vardılar.

2002 - Yugoslavya Federal Cumhuriyeti Parlamentosu, Bosna-Hersek'te 43 ay süren savaşa son veren Dayton Barış Anlaşması'nı yedi yıl sonra onayladı.

2002 - ABD Başkanı George W. Bush, balistik füzelere karşı savunma amacıyla geliştirilen ve füze kalkanı olarak bilinen savunma sisteminin konuşlandırılması talimatını verdi.

2004 - Irak'ın Musul kenti yakınlarında uğradıkları silahlı saldırı sonucu, 5 Türk güvenlik görevlisi öldü.

2004 - AB, Türkiye ile 3 Ekim 2005'te müzakerelere başlama kararı aldı.

2004 - Dünya Matematik Katliam Günü olarak kayıtlara geçti. 2/3 doğal sayı ilan edildi.

2010 - Google, insan vücudunun tamamının haritasını çıkaran yeni bir ağ tarayıcısı geliştirdi. İsmini Google Body olarak belirledi.

2013 - Türkiye'de 4 Bakan, çeşitli düzeyde bürokrat ve iş adamlarının şüphelileri olduğu yolsuzluk, rüşvet ve kaçakçılık operasyonları başladı.

2016 - Türkiye'nin Kayseri ilinde patlama oldu. (2016 Kayseri saldırısı)




TARİHTE BUGÜN ATATÜRK : ATATÜRK KRONOLOJİSİ

1937 - Atatürk'ün, öğleye doğru Keçiören'de Cevat Abbas Gürer'in evine gidişi, öğle yemeğini burada yemesi, öğleden sonra Çankaya'ya dönüşü.




1935 - Atatürk'ün, öğleden sonra otomobille Keçiören'e gidişi, kırgazinosunda bir süre dinlendikten sonra akşamüzeri Çankaya'ya dönüşü.




1934 - TBMM'de Mustafa Kemal'in dışında kimsenin "Atatürk" soyadını kullanamayacağına dair kanun kabul edildi.

"Atatürk" soyadının veya bunun başına ve sonuna söz konularak yapılan adların, hiçbir kimse tarafından öz ve soyadı olarak alınamayacağına dair Kanun'un kabulü.

Kasım 1934 tarihli Kanun'la ''Kemal'' özadlı Türkiye Cumhurbaşkanı'na verilen ''Atatürk'' soyadının veya bunun başına ve sonuna söz konarak yapılan adların hiçbir kimse tarafından öz ve soyadı olarak alınamayacağına dair Kanun TBMM'de kabul edildi.

İstanbul Rıhtım, Dok, Antrepo Şirketi, devlet tarafından satın alındı




1930 - Atatürk'ün,  İstanbul'da Mezbaha'yı,   Darülaceze'yi,  Deri Fabrikası ve Kâhtane köyünü ziyareti.




1929 - Milli İktisat ve Tasarruf Cemiyeti kuruldu. 

Türkiye ile Sovyetler Birliği arasında daha önce imzalanmış olan Karşılıklı Dostluk ve Tarafsızlık Antlaşması'nın uzatılması için hazırlanan protokol, Ankara'da Sovyetler adına Karahan ile Türkiye Cumhuriyet adına Tevfik Rüştü Bey (Araş) arasında imzalandı.




1926 - Uşak Şeker Fabrikası açıldı.




1922 - Zübeyde Hanım'ın, Başyaver Salih (Bozok) Bey'in refakatinde, sabah trenle Ankara'dan İzmir'e hareketi.

Zübeyde Hanım'ı Ankara'dan İzmir'e götürmekte olan Başyaver Salih (Bozok) Bey'in, Afyon'dan Atatürk'e telgrafı: "Öğleden sonra saat üçte salimen Afyon'a geldiğimizde trenin fazla sarsıntısına rağmen hastamızda fenalık yoktur. ...Yarın akşam inşallah İzmir'de olacağımızı arz ederim"




1919 - Atatürk'ün, "Osmanlı Meclis-i Mebusanı'na seçilen milletvekillerinin, Meclis'in açılışından evvel Heyet-i Temsiliye ile görüşmelerinin önemini ve Heyet-i Temsiliye'nin yakında İstanbul'a yakın bir yere nakledileceğini" duyuran bildirisi. [Kocatürk]




1918 - Fransız askerleri, denizden Mersin'e çıkarma yapmaya başladı. 

Mersin, Tarsus, Adana, Ceyhan, Misis ve Toprakkale'nin Fransızlar tarafından işgali.




1916 - Atatürk'ün, 2. Ordu'ya bağlı kolordulara, ordunun Darahini-Hun-Gökdere dağları-Çille dağı hattına çekilmesi emri .

Atatürk'ün, 2. Ordu'nun iaşe sorununu görüşmek üzere Bitlis ve Diyarbakır Valilerini Sekerat'ta 2. Ordu Karargâhı'na daveti.




1908 - İkinci Meşrutiyetin ilanından sonra, Meclis-i Mebusan açıldı.




II. Meşrutiyet'i takiben Meclis-i Mebusan'ın İstanbul'da yeniden toplanışı.  [Kocatürk]




İttihat ve Terakki Cemiyeti, II. Meşrutiyet'in ilanından sonra İttihat ve Terakki Fırkası adını aldı.




17 Aralık Doğumlar

1267 - Go-Uda, Japonya'nın 91. İmparatoru (ö. 1324)

1493 - Paracelsus, İsviçreli hekim, simyager, botanikçi ve astrolog (ö. 1541)

1770 - Ludwig Van Beethoven, Alman besteci (ö. 1827)

1778 - Sir Humphry Davy, İngiliz kimyacı ve fizikçi (ö. 1829)

1797 - Joseph Henry, Amerikalı fizikçi (ö. 1878)

1897 - Hasan Âli Yücel, Türk öğretmen, eski Millî Eğitim Bakanı ve Köy Enstitüleri'nin kurucusu (ö. 1961)

1903 - Erskine Caldwell, Amerikalı yazar (Tütün Yolu romanı ile tanınan) (ö. 1987)

1931 - Safa Önal, Türk senarist, yönetmen ve yazar

1936 - Franciscus (Jorge Mario Bergoglio), Papa

1936 - Tuncer Necmioğlu, Türk tiyatro, sinema ve dizi oyuncusu, senarist ve tiyatro eleştirmeni (ö. 2006)

1937 - John Kennedy Toole, Amerikalı yazar (ö. 1969)

1944 - İlhan Erdost, Türk yayımcı (ö. 1980)

1946 - Eugene Levy, Kanadalı oyuncu, televizyon yönetmeni, yapımcısı ve yazar

1946 - Rıza Silahlıpoda, Türk müzisyen

1948 - Kemal Kılıçdaroğlu, Türk siyasetçi

1956 - Itır Esen, Türk sinema sanatçısı

1958 - Mine Koşan, Türk ses sanatçısı

1958 - Roberto Tozzi, İtalyan atlet

1961 - Ersun Yanal, Türk futbolcu ve teknik direktör

1965 - Ali Çatalbaş, Türk tiyatro ve sinema sanatçısı

1973 - Nevzat Süs, Türk tiyatro sanatçısı

1975 - Milla Jovovich, Ukraynalı model ve artist

1975 - Oktay Derelioğlu, Türk futbolcu

1976 - Edward Aguilera, İspanyol şarkıcı

1981 - Tolgahan Sayışman, Türk model ve oyuncu

17 Aralık Ölümler

535 - Ankan, Japonya'nın 27. İmparatoru

1273 - Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî, mutasavvıf ve şair (d. 1207)

1830 - Simón Bolívar, Güney Amerika bağımsızlık savaşı önderi (d. 1783)

1860 - Désirée Clary, İsviçre Kraliçesi (d. 1777)

1907 - William Thomson (Lord Kelvin), İngiliz fizikçi (d. 1824)

1909 - II. Léopold (Belçika Kralı), Belçika Kralı (d. 1835)

1905 - Alexey Uktomski, Rus devrimci ve Sosyalist Devrimci Parti önderlerinden (d. 1875)

1933 - Hasan Fehmi Hoca, Türk siyasetçi ve Kastamonu milletvekili

1935 - Juan Vicente Gómez, Venezuela diktatörü (1908-1935 arasında) (d. 1864)

1964 - Victor Franz Hess, Avusturyalı fizikçi ve Nobel Fizik Ödülü sahibi (d. 1883)

1969 - Hadi Hün, Türk tiyatrocu (d. 1907)

1972 - Muzaffer Alankuş, Türk asker ve siyasetçi (d. 1898)

1980 - Oskar Kummetz, Nazi Almanyası'nda asker (d. 1891)

1981 - Cemal Tural, Türk asker ve eski Genelkurmay Başkanı (d. 1905)

1987 - Marguerite Yourcenar, Belçikalı yazar (d. 1903)

1992 - Dana Andrews, Amerikalı oyuncu (d. 1909)

1995 - İsa Yusuf Alptekin, Uygur siyasetçi ve Doğu Türkistan Cumhuriyeti'nin Genel Sekreteri (d. 1901)

2009 - Jennifer Jones, Amerikalı Oscar ödüllü oyuncu (d. 1919)

2011 - Kim Jong-il, Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti'nin eski ulusal lideri (d. 1941)

2011 - Cesaria Evora, Yeşil Burun Adalarılı şarkıcı (d. 1941)

2014 - Bilal Ercan, Türk halk müziği ve bağlama sanatçısı (d. 1962)




Yorumlar