Anasayfa /  Tarihte bugün

Tarihte bugün : 11 Aralık'ta neler oldu?

11 Aralık Dünya Dağ Günü ve aynı zamanda 11 Aralık Dünya Tango Günü. İşte 11 Aralık günü meydana gelen olaylar, tarihe yön verenler ve Mustafa Kemal Atatürk Kronolojisi...

Abone ol
Abone ol 11 Aralık 2017 00:04

11 Aralık Dünya Dağ Günü ve aynı zamanda 11 Aralık Dünya Tango Günü. İşte 11 Aralık günü meydana gelen olaylar, tarihe yön verenler ve Mustafa Kemal Atatürk Kronolojisi...

Neden 11 Aralık Dünya Tango Günü

11 Aralık tarihi önceleri Arjantin de ulusal tango günü olarak kutlanmakta iken artık dünya tango günü olarak Arjantin Tangosunun yapıldığı her yerde kutlanmaktadır.Arjantin’de Ulusal Tango günü olarak 11Aralık tarihinin seçilmesinin nedeni, tangoya yön veren iki efsane ismin Carlos Gardel ve Julio De Caro’nun farklı yıllarda da olsa bu tarihte dünyaya gelmeleridir.






1816 - Indiana, 19.cu eyalet olarak Amerika Birleşik Devletleri'ne katıldı.

Indiana ismi, Kızılderililerin yurdu anlamına gelir. Milat'tan önceki dönemlerden itibaren yerleşilmiş olsa da, bilinen tarihi ancak 17. yüzyılda Avrupalıların bölgeye ulaşmasından sonrasını içerir. Önceleri Fransızlarınetki alanında olan bölge daha sonra İngilizlerin kontrolüne bırakılmış, ABD'nin bağımsızlığını kazanmasından sonra da bu ülkenin bir parçası olmuştur. Eyalet statüsünü ise 1816 yılında kazanmıştır, ABD'nin 19. eyaletidir. Kuzeyde Michigan Gölü ve Michigan eyaleti, doğuda Ohio eyaleti, güneyde Kentucky eyaleti, batıda ise Illinois eyaleti ile komşudur. Ayrıca İndiana'da bulunan Gary şehri(siyahların mahallesi) popun kralı Michael Jackson'ın doğum yeri olması sebebi ile çok özel bir şehirdir.




1901 - İlk masa tenisi turnuvası, Birleşik Krallık'ta düzenlendi.

Bu sporun salon tenisi adıyla bilinen en eski şekli 1880 li yıllarda Hindistan ve Güney Afrika'daki İngiliz ordusu tarafından oynanırdı. Puro kutularının kapaklarını raket, yuvarlatılmış şarap şişesi mantarlarını da top olarak kullanırlardı. File olarak da kitapları kullanıyorlardı.

İngiltere'de masa tenisi

1890'lı yıllarda İngiltere'de bu oyunun diğer versiyonları geliştirildi. Bunlar "whiff whaff" ve "gossima" gibi değişik isimlere sahiptiler ve Parker Brothers firması masaya kurulabilen portatif net, dışı file kaplı küçük bir top ve minyatür raketlerden oluşan salon tenisi kitleri satmaya başladı.

1900 yılında Amerika'yı ziyaret eden İngiliz James Gibb, dönerken yanında bazı içi boş selüloid toplardan getirdi ve arkadaşlarıyla salon tenisini bu topları kullanarak oynamaya başladı. Gibb, topun rakete ve masaya çarptığı zaman çıkardığı sesi temsil eden "ping pong" ismini kullanmaya başladı.

Fakat 1901 yılında İngiliz spor ekipmanları üreticisi olan John Jacques "Ping Pong" ismini kendi adına tescil ettirdi ve bu ismin Amerika haklarını Parker Brothers firmasına sattı. Onlar da yeni kitlerini bu isimle çıkardılar.

Bir başka İngiliz, E. C. Goode, 1902 yılında tahta raketinin yüzeyini pürüzlü lastikle kaplayarak topa falso vermeyi başardı. Aynı yıl İngitere'de Ping Pong Federasyonu kuruldu fakat isim hakkının Parker Brothers firmasında olmasından ve dolayısıyla ekipmanların çok pahalıya çıkmasından dolayı üç yıl sonra kapandı.




1923 - Mustafa Kemal Atatürk'ün Times gazetesinde, "Millî hâkimiyet esasına dayanan ve bilhassa Cumhuriyet idaresine malik bulunan memleketlerde siyasi partilerin mevcudiyeti tabiidir. Türkiye'de de birbirini denetleyen partilerin doğacağına şüphe yoktur." şeklindeki demeci yayımlandı.




1927 - Doğu illerinde Birinci Genel Müfettişlik kurulmasına karar verildi; Müfettişliğe İbrahim Tali Bey (Öngören) atandı.




1928 - Türkiye İkinci İktisat Şûrası toplandı.




1931 - Güney Afrika Cumhuriyeti, Birleşik Krallık'tan bağımsızlığını kazandı.




1931 - Westminster Tüzüğü 1931 ile Birleşik Krallık, dominyonlarına kendini yönetme hakkı verildi.

1936 - VIII. Edward, Wallis Simpson ile evlenebilmek için Birleşik Krallık tahtından çekildiğini açıkladı.

1937 - II. İtalya-Habeşistan Savaşı: İtalya Krallığı, Milletler Cemiyeti'nden çekildi.

1941 - Adolf Hitler ve Benito Mussolini’nin açıklamasıyla, Nazi Almanyası ve İtalya Krallığı, Amerika Birleşik Devletleri'ne savaş ilan etti.

1946 - Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) kuruldu.

1949 - Birleşmiş Milletler, Filistinli mültecilerin kendi topraklarına dönme hakkını kabul etti.

1952 - Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'nda ilk uygulama: Telif hakkı Yelpaze mecmuasına ait olan bir resimli romanı yayınlayan, Hürriyet gazetesi aleyhine dava açıldı.

1962 - Türkiye'de Millî Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği kuruldu.

1962 - Kanada'da son kez bir mahkuma idam cezası uygulandı.

1964 - Che Guevara, New York'taki Birleşmiş Milletler Genel Kurulunda bir konuşma yaptı. Konuşma sırasında binaya dışarıdan havanla ateş edildi, faili bulunamadı.

1971 - İstanbul Televizyonu yayınlarını haftada iki günden dört güne çıkardı.

1976 - Ankara Üniversitesi süresiz kapatıldı.

1976 - İstanbul'da Bebek Maksim Gazinosu yandı.

1977 - Türkiye'de yerel seçimler yapıldı. Cumhuriyet Halk Partisi seçimlerden birinci parti olarak çıktı.

1987 - Necatigil Şiir Ödülü Ahmet Oktay'a verildi. Şair ödülü, “Yol Üstünde Semender” adlı yapıtıyla aldı.

1991 - Avrupa Birliği ülkeleri, 1999’un para birliği için son tarih olacağını açıkladı.

1993 - Türkiye'nin Bağdat Büyükelçiliği İdare Ataşesi Çağlar Yücel, Bağdat'ta aracının içinde uğradığı silahlı saldırı sonucu öldürüldü.

1994 - Tek yanlı olarak bağımsızlığını ilan eden Çeçenistan'a, Rusya yüzlerce tank ve askerle girdi.

1997 - Kyoto Protokolü imzaya açıldı

1999 - Avrupa Birliği Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi sona erdi. Sonuç belgesinde Türkiye'nin "adaylığı kesinleşti."

2001 - Çin, Dünya Ticaret Örgütü'ne katıldı.

2002 - Amerikan Temsilciler Meclisi ve Senatosu, istihbarat faaliyetlerinin eşgüdümünün daha iyi sağlanabilmesi için iç istihbarat örgütü kurulmasını tavsiye etti.

2004 - İstanbul Modern Sanat Müzesi açıldı.

2009 - Demokratik Toplum Partisi, Anayasa Mahkemesi kararıyla kapatıldı.

TARİHTE BUGÜN ATATÜRK : ATATÜRK KRONOLOJİSİ 

1938 - Sivas-Erzincan demiryolu açıldı.




1935 - Atatürk'ün, Siyasal Bilgiler Okulu'nun 59. kuruluş yıldönümü nedeniyle gece Ankara Palas'ta düzenlenen toplantıda Başbakan İsmet İnönü tarafından kendisine iletilen bağlılık ve saygı telgrafına cevabı: "Bana içten sevgilerini haykıranlar, yarım asırdan beri büyük Türk ulusunun tam anlamıyla millet olmasına çalışan, onunla en modern bir Türk Devleti kurmak için insanlık fedakârlıklarının hiçbirini kendilerinden esirgemeyen kültür, idare, intizam, devlet anlayışlarını en son ilmî telâkkilere göre billûrlaştırmaya çalışmış ve çalışan yüksek arkadaşlarımdır." 




1933 - Atatürk'ün, Çankaya'da Alman Büyükelçisi Rosenberg'in güven mektubunu kabulü.




1931 - Atatürk'ün, akşam Ankara'da Bulgar Opereti'ni izlemesi.




1928 - İkinci İktisat Şûrası toplandı.




1927 - Hükümet Doğu illerinde Birinci Genel Müfettişlik kurulmasına karar verdi.

Doğu illerinde Birinci Genel Müfettişlik kurulmasına karar verildi; müfettişliğe İbrahim Tali Bey (Öngören) atandı.




1924 - Atatürk'ün, "Times" gazetesi İstanbul muhabirinin, siyasî partiler hakkında yazılı sorularına cevabı: "...Millî egemenlik esasına dayanan ve bilhassa cumhuriyet idaresine sahip bulunan memleketlerde siyasî partilerin mevcudiyeti tabiîdir. Türkiye Cumhuriyeti'nde de, birbirini denetleyen partilerin doğacağına şüphe yoktur." [Kocatürk]




1922 - İsmet Paşa'nın, Lozan'dan Atatürk'e, Konferansla ileri sürülen tekliflere karşı, görüş isteyen telgrafı.




1920 - Demirci Mehmet Efe ayaklanması.

Demirci Mehmet Efe üzerine, birlik gönderildi.




1919 - İngiliz Yüksek Komiseri J. Robeck'in raporu: "Mustafa Kemal başlıca düşmanımızdır."

Atatürk'ün, Harbiye Nazırı Cemal Paşa'nın 10 Aralık 1919 tarihli telgrafına cevabı: "...Millet, kutsal ve meşru haklarına karşı yapılan müdahaleleri, kesin lüzum hasıl olursa, silâhla dahi önlemeye karar vermiştir. Heyet-i Temsiliye'nin, Mümessillere telgraf çekmesi konusuna gelince, bu ancak protestoları içine almaktadır ki, kabinenin onayına da sunulmuştur. Esasen, milli birliğin temsilcisi olmak sıfatıyla Heyet-i Temsiliye'nin millet adına bu gibi müracaatlarda bulunması meşru bir haktır. Eğer hükümet de aynı duyarlılığı gösterir ve milletle aynı fikirde olduğunu bu gibi fırsatlarda açıkça ortaya koymaktan çekinmezse, siyasete zarar şöyle dursun, çok büyük faydalar sağlanacağı aşikârdır. ...Bu gibi hususlarda, temsilcimiz olmak itibariyle sizin, hükümeti aydınlatmanız gereğini, memleketin selâmeti adına arz ederim."




1918 - Yerli Ermeni'lerden kurulu bir Fransız taburunun Dörtyol'a girişi ve işgali.

11 Aralık 1918’de, Dörtyol’u işgal eden Fransızlar, bu işgalde dörtyüz Ermeni’den oluşan bir Fransız taburundan faydalanmışlardı. 

Kaynak: atam.gov.tr 

Müttefiklerin Koblenz (Amerikalılar), Mainz (Fransızlar) ve Köln'e (İngilizler) girmesi.




1917 - Kudüs'ün, İngilizler tarafından işgali.




1916 - Atatürk'ün, öğleye kadar, Arıburnu Muharebeleri Raporu'nu, daha sonra Çapakçur (Bingöl) cephesine ait raporları okutarak dinlemesi.

Manastır, İtilaf Devletlerinin eline geçti.




1915 - Atatürk'ün Çanakkale'den İstanbul'a gelişi.




Doğumlar

1746 - Jacques Charles, Fransız mucit ve bilim adamı (ö. 1823)

1803 - Hector Berlioz, Fransız besteci (ö. 1869)

1810 - Alfred de Musset, Fransız yazar (ö. 1857)

1843 - Robert Koch, Alman kimyager (ö. 1877)

1856 - Georgi Plehanov, Rus devrimci ve Marksist teorisyen (ö. 1918)

1863 - Annie Jump Cannon, Amerikan astronom (ö. 1941)

1866 - Jack Southworth, İngiliz futbolcu (ö. 1956)

1882 - Fiorello Henry La Guardia, Amerikan politikacı (ö. 1947)

1882 - Max Born, Alman fizikçi (ö. 1970)

1890 - Carlos Gardel, Arjantinli müzisyen, besteci ve şarkıcı (ö. 1935)

1908 - Amon Leopold Göth, Alman SS subayı (II. Dünya Savaşı sırasında Polonya'daki Plaszow Toplama Kampı'nın kumandanı) (idam) (ö. 1946)

1911 - Necip Mahfuz, Mısırlı yazar (ö. 2006)

1912 - Carlo Ponti, İtalyan film yapımcısı (ö. 2007)

1918 - Alexandr Soljenitsin, Rus romancı (ö. 2008)

1938 - Enrico Macias, Cezayirli Yahudi kökenli Fransız şarkıcı

1943 - John Denver, ABD’li şarkıcı (ö. 1997)

1943 - John Forbes Kerry, Amerikalı politikacı ve 68. Dış İşleri Bakanı

1950 - Christina Onassis, Amerikan iş kadını (ö. 1988)

1961 - Fatih Aksoy, Türk yapımcı ve yönetmen

1969 - Viswanathan Anand, Hint satranç büyükustası

1970 - Erkan Petekkaya, Türk oyuncu

1974 - Rey Mysterio, Amerikalı güreşçi

1981 - Javier Saviola, Arjantinli futbolcu

1981 - Zacky Vengeance, Amerikan rock müzisyeni

1982 - Ece Gürsel, Türk manken ve şarkıcı

1985 - Yekta Kurtuluş, Türk millî futbolcu

1986 - Zeynep Çamcı, Türk oyuncu

Ölümler

1241 - Ögeday Han, Moğol İmparatoru (Cengiz Han'ın oğlu) (d. 1186)

1757 - Colley Cibber, İngiliz tiyatro oyuncusu ve yazarı (d. 1671)

1909 - Innokentiy Annensky, Rus şair (d. 1855)

1951 - Mustafa Muğlalı, Türk asker ve Kurtuluş Savaşı komutanlarından (d. 1882)

1953 - Sedat Simavi, Türk gazeteci (d. 1896)

1964 - Sam Cooke, Amerikan şarkıcı (d. 1931)

1967 - Asım Us, Türk gazeteci ve siyaset adamı (d. 1884)

1975 - Nihal Atsız, Türk tarihçi, yazar, şair ve Türkolog (d. 1905)

1987 - Adile Naşit, Türk sinema sanatçısı (d. 1930)

1993 - Çağlar Yücel, Türk diplomat ve Türkiye'nin Bağdat Büyükelçiliği İdare Ataşesi (silahlı saldırı sonucu)

2002 - André Roch, İsviçreli dağcı (d. 1906)

2005 - Nihat Aybars, Türk tiyatro sanatçısı (d. 1916)

2008 - Bettie Page, Amerikan model (d. 1923)

2012 - Mücap Ofluoğlu, Türk tiyatro oyuncusu, seslendirme sanatçısı, yönetmen ve yazar (d. 1923)

2012 - Ravi Shankar, Hint müzisyen, sitar ustası ve besteci (d. 1920)


Yorumlar