Anasayfa /  Foto Galeri

TARİHTE BUGÜN: 28 ŞUBAT

TARİHTE BUGÜN: 28 ŞUBAT - Sayfa 1

Tarihte Bugün 28 Şubat.. İşte 1855 Bursa depreminden başlayarak tarihte 28 Şubat gününe damga vuran olaylar ve önemli insanlar..

TARİHTE BUGÜN: 28 ŞUBAT - Sayfa 2

1855 - 1855 Bursa Depremi meydana geldi. Resmi olarak kaydedilen büyüklük 7,5'tir. Bir yıkıp yıkma alametli deprem Türkiye'nin Bursa ilinin Kemalpaşa ilçesinde meydana geldi ve bütün Bursa'da ve diğer komşu şehirlerde şiddetli yıkıma sebep oldu. 300 kişi öldü ve binlerce ev ve işyeri harabe oldu ve bazı tarihsel anıtlar ve camileri de içeren yapılar çöktü. Daha sonra yangın şehir içinde yayıldı ve toplam ölü sayısını artırdı.

TARİHTE BUGÜN: 28 ŞUBAT - Sayfa 3

1942 - İstanbul Vezneciler'deki Zeynep Hanım Konağı (İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi binası) tamamen yandı. Konak, Kavalalı Mehmet Ali Paşa’nın kızı ve Abdülaziz devri sadrazamlarından Yusuf Kâmil Paşa’nın eşi Zeynep Kâmil Hanım’ın adını taşır. Hattat Vahdeti Efendi tarafından 1864 yılında yazılmış kitabesi, Türk ve İslam Eserleri Müzesi’nde sergilenmektedir.

TARİHTE BUGÜN: 28 ŞUBAT - Sayfa 4

1856 - Islahat Fermanı ilan edildi. Islahat Fermanı veya Islâhat Hatt-ı Hümâyûnu, Osmanlı İmparatorluğu'nun çöküş döneminde devletin yıkılmaktan kurtarılması amacıyla; siyasî kuruluşlar, kişi hakları ve yeni kurumların kurulması konularında yapılması tasarlanan köklü değişiklikler için Sultan Abdülmecid zamanında yayımlanan fermandır. Tanzimat Dönemi'nin önde gelen devlet adamlarından biri olan Sadrazam Mehmed Emin Âli Paşa tarafından büyük Avrupa devletlerinin arzuları doğrultusunda hazırlanarak yürürlüğe konmuştur.