Anasayfa /  Foto Galeri

Tarihte Bugün : 26 Şubat

Tarihte Bugün : 26 Şubat - Sayfa 1

Tarihte Bugün 26 Şubat.. İşte I. Valentinianus'un, Roma İmparatoru olduğu 364yılından başlayarak günümüze dek tarihte 26 Şubat gününe damga vuran olaylar ve önemli insanlar...

Tarihte Bugün : 26 Şubat - Sayfa 2

1618 - Osmanlı Sultanı, I. Mustafa tahttan indirildi ve yerine II. Osman Padişah oldu. Akli dengesi bozuk olan I. Mustafa'nın ilk saltanatı 96 gün, ikinci saltanatı ise 1 yıl 3 ay 22 gün sürdü. Psikolojik rahatsızlığının zamanla geçeceğini savunanların ısrarıyla padişah yapıldı. Menfaatlerini I. Mustafa'nın padişahlığının devamında gören kimseler, onun keramet sahibi bir veli olduğunu iddia ediyordu. Akli zayıflığı nedeniyle padişahlık yapamayacağı anlaşılan I. Mustafa'nın tahttan indirilmesi sağlandı. Bulunduğu odanın kapıları üstüne kapatılarak hapsedilen I. Mustafa'nın yerine II. Osman tahta çıkarıldı. I. Mustafa'nın ikinci kez tahta oturması ise II. Osman'ın öldürülmesiyle sonuçlanan ayaklanma ile oldu.

Tarihte Bugün : 26 Şubat - Sayfa 3

364 - I. Valentinianus, Roma İmparatoru oldu. Flavius Valentinianus (d. 321 - ö. 17 Kasım 375) 364 yılından ölümüne kadar Roma İmparatoruydu. Kendisinden genellikle son büyük Batı İmparatoru olarak bahsedilir. Başarılı bir general olan Yaşlı Gratianus'un oğlu olarak dünyaya gelmiştir.

Tarihte Bugün : 26 Şubat - Sayfa 4

1658 - Danimarka ve İsveç arasında, Roskilde Antlaşması imzalandı. Antlaşma, 1655-1661 arasındaki dönemde yaşanan Kuzey Savaşları'nda Danimarka-Norveç Krallığının aldığı yenilginin üzerine imzalanmıştır. Antlaşma maddeleri arasında: Danimarka, Skåne bölgesini İsveç'e verecekti. Danimarka, Blekinge bölgesini İsveç'e verecekti. Danimarka, Halland bölgesini tekrar İsveç'e verecekti. Danimarka, Bornholm bölgesini İsveç'e verecekti. Danimarka, Norveç bölgelerinden olan Bohuslän bölgesini İsveç'e verecekti. Bu sayede İsveç batı ticaret yollarına erişebilecekti. Danimarka, Norveç bölgelerinden olan Trøndelag bölgesini İsveç'e verecekti. Danimarka, İsveç alehine olan tüm önceki antlaşmaları bozacaktı. Danimarka, İsveç'e saldırıda bulunması olası tüm deniz kuvvetlerinin Baltık Denizi'ne girmesini önleyecekti. Dük Holstein-Gottrop, tüm sahip olduğu yerleşimleri restore edecekti. Danimarka, İsveç'e yaptığı saldırılarda verdiği zararları karşılayacaktı. Danimarka, tüm erzaklarını, İsveç'in savaştığı diğer ülkeler için gerektiği zaman verecekti.