TANIŞMAK İSTER MİSİNİZ?

Bu hafta sizi merak uyandıracak İnsta yenilikler ile tanıştırmak istiyorum. Sosyal medya platformlarından İnstagramda, pandemi nedeniyle yeni oluşumlar gündemde. Anlatacak çok şey var ama ben size bağımsız şeflerin yaratıcı girişimi İnstachef ve Food Order etiketinden bahsedeceğim.

İNSTACHEF nedir?

Pandemi süresince tüm dünya yoğun bir şekilde evde yemek yaptı.  Şeflerden yemek yemeyi özledik mi? Evet. Yemeği şölene dönüştüren, damak çatlatan o yemekleri özleyenlere müjde! San Fransisco’nun neredeyse tamamında eski restoran çalışanlarının yaratıcı bir girişimi lezzetli bir çözüm sundu. Her iki tarafta fayda sağlıyor. Hem şef para kazanıyor hem tüketici mutlu oluyor.  Victor Aguilera, Michael Lawless ve Mike Raskin gibi şefler, “Instachef” işlerine başlamadan önce büyük restoran zincirlerinde çalışan profesyonel şeflerdi. Bu şeflerden bazıları yemeklerinin resimlerini sosyal medyalarında herkes gibi yayınlıyordu. Ancak, devam eden salgın nedeniyle işler durunca bir kısmı Instagram'a döndü. Şimdi, yemeklerinin çekici resimlerini yayınlıyorlar ve müşterilerin siparişlerini DM'ler aracılığıyla veya kişisel bir web sitesi aracılığıyla alıyorlar. Telefon numarası Instagram profilinin biyografisinde olduğu için müşterilerden telefon aramaları yoluyla bile sipariş alıyorlar. Bu şefler için sadece bir hobi olan sosyal medya alanı tam zamanlı bir işe dönüşmüş durumda. Sipariş aldıktan sonra, bisikletini sürerek müşteriye teslim ediyor. Bilgilerini profillerinde paylaşıyor ve her hafta yeni mönüler hazırlıyorlar. Bu yeni iş platformu bence tam da bu zamana uygun görünüyor. 

Yeni insta etiket Food Order da tam bir ekonomiye destek fırtınası. Instagram son zamanlarda kullanıcılara hikayelerine etiket yerleştirerek küçük işletmeleri tanıtma seçeneğini vermişti. Şimdi ise şirket, restoran sahiplerine benzer bir özellik getirmek için iki gıda dağıtım uygulaması Swiggy ve Zomato ile ortaklık kurdu. Kullanıcılar artık Instagram hikayelerinden sipariş verebilir hale geliyor. İnstagram restoranların satışlarını artırmak için hikayelerine ekleyebilecekleri yeni bir 'Yemek Siparişi' çıkartması oluşturdu. Yemek siparişi etiketini ekledikten sonra hikayeyi yayınlıyorsun. Kullanıcılar insta etiketiyle Swiggy ve Zomato'ya yönlendiriliyor. Koronavirüs illeti yüzünden bu zor zamanlarda etikete uygun olan işletmeler ihtiyaç duyduğu desteği alabilecek gibi duruyor. Bu özellik ABD ve Kanada'da bu yıl Nisan ayında tanıtıldı. Yayılması dört gözle bekleniyor.

Ne yazılsa olay olan dijital medya şirketi Mashable'daki bir rapora göre, işletmeler ayrıca insanları Facebook'ta yerleşik bir bağış toplama kurumuna yönlendiren çıkartmalara da sahip olabilceğini yazmış. Tabi ben şimdi bu bağış toplama olayında hızlanmalarını isterim. Altınokta Körler Derneği, LÖSEV, TEMA vakfı gibi etiketler ile dijital platformda bağış toplama sizce de mükemmel olmaz mı?

Bu 3 yeniliğin güzel ülkemize gelmesini sabırsızlıkla bekliyorum.

 

 

 

 

 

 

 

Yorumlar