Anasayfa /  Foto Galeri

Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi ve kıdem tazminatında yeni dönem!

Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçtiğimiz gün önümüzdeki süreçte tamamlayıcı emeklilik modelinin devreye alınacağını açıkladı. Yeni sistemde birlikte kıdem tazminatlarında da yeni bir dönem başlayacak. Hazırlanan modellerden biri yasalaşırsa, çalışanın brüt ücretinin yüzde 3'ü her ay tamamlayıcı emeklilik hesabına yatırılacak. İşveren ise eskiden olduğu gibi her ay yüzde 5,33'ün sorumluluğunu üstlenecek.

Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi ve kıdem tazminatında yeni dönem! - Sayfa 1

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı tamamlayıcı emeklilik modeliyle, kıdem tazminatı konusunda da yeni bir dönem başlayacak. Sosyal taraflarla tartışmaya açılan modellerde, 60 yaşa kadar fonda birikim yapılması öngörülüyor. İlk konut, evlenme, ağır hastalık gibi durumlarda ise bu yaştan önce sınırlı olarak çekim yapılması mümkün olacak.

Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi ve kıdem tazminatında yeni dönem! - Sayfa 2

2022'DE BAŞLAYACAK
Mevcut sistemde, her yıl için, çalışanların brüt bir aylık ücreti kadar, kıdem tazminatı hakkı oluşuyor. Ekonomi yönetiminin çalışmalarını sürdürdüğü modellerde sistemin herkesi kapsaması veya tercihe bağlı olması seçenekleri üzerinde duruluyor.

Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi ve kıdem tazminatında yeni dönem! - Sayfa 3

YÜZDE 25'İ PEŞİN ÖDENECEK
Hürriyet'in haberine göre kıdem tazminatı hesaplarında biriken tutarı çalışanlar, esas olarak 60 yaşında alabilecek. Buna göre 60 yaşında hesapta biriken paranın yüzde 25'i peşin olarak alınabilecek, kalan tutar ise emeklilik gelirini artırmak için çalışanlara ek gelir olarak verilecek. İlk konut, evlenme, ağır hastalık, işten çıkış durumları ise istisnai olarak değerlendirilecek ve öncesinde ödeme yapılabilecek. Ama tutar burada sınırlı olacak. Örneğin ilk konut alımında biriken tutarın yüzde 10'unu çalışan çekebilecek.

Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi ve kıdem tazminatında yeni dönem! - Sayfa 4

BİRİNCİ MODEL ZORUNLU
Ekonomi yönetiminin üzerinde durduğu modellerden ilki yasalaşırsa bütün çalışanlar bu modele göre kapsam içine alınacak. Bu durumda zorunlu olacak birinci modelde, işveren her ay çalışanın brüt ücretinin yüzde 3'ünü "tamamlayıcı emeklilik hesabına" aktaracak. Bu da yıllık bazda 11 günlük bir kıdem tazminatı hakkına denk düşüyor. Kalan 19 günlük tutara denk gelen brüt maaşın yüzde 5.33'ü kadar tutar ise şimdi olduğu gibi aynı sistemle devam edecek ve ayrılık durumunda ödeme yükümlülüğü işverende olacak.