Anasayfa /  Ekonomi

Şubat'tan itibaren konut fiyatlarına yüzde 50 zam geliyor

Koronavirüs pandemisinin etkilediği en önemli sektörlerden biri olan konut sektörü büyük bir zamma hazırlanıyor. Geçtiğimiz yıl pandemi kredileriyle birlikte 1.5 milyona yakın konut satılmıştı. Emtia fiyatlarındaki artış konutlara da yansıyacak, Şubattan itibaren yüzde 50 zam yapılacak.

Abone ol
Abone ol 24 Ocak 2021 22:58

Korona virüs salgınının olumsuz etkilediği sektörlerden biri olan konut sektörü, geçtiğimiz yıl tüm olumsuz etkilere rağmen 1 milyon 499 bin 316 konut satışı ile rekor kırmıştı. Korona virüs salgınında aşı çalışmaları ve piyasadaki toparlanmaların ardından konut sektörü ile ilgili flaş gelişmeler yaşanıyor.

Kamu bankalarının konut faizlerini düşürmesinin de etkisi ile artan konut satışlarını yeni dönemde önemli gelişmeler bekliyor. Yetkililer, önümüzdeki dönemle ilgili çok önemli açıklamalarda bulundu.

Emtia fiyatları etkiliyor

Hürriyet’ten Gülistan Alagöz'ün haberine göre, "Bu dönemde artan satışlarla birlikte konutta stokların eridiğini belirten gayrimenkul sektörü temsilcileri, "Emtia fiyatlarındaki son 6 aylık artış bizi çok zorluyor. Yeni yılda yapılacak projelerde maliyet artışı fiyatlara kademeli olarak yansıtılacak. Bu yıl konutta zam kaçınılmaz" ifadelerini kullandı.

2018'den beri artmıyor

İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım, piyasa koşulları nedeniyle Ağustos 2018'den bu yana gerçek maliyet artışının fiyatlara yansıtılamadığını söyledi. Son aylarda gelen zamların ise üreticileri zorladığını belirten Durbakayım, "Son bir yıla bakarsa ortalama maliyet artışı yüzde 80. Kimi üründe ise bunun da üzerinde. Şimdi yeni proje yapan firma yeni maliyete göre fiyatlama yapacak. Yapılması gerek fiyat artışı yüzde 50. Ancak bu bir anda olmayacağı için kademeli bir artış göreceğiz. Bugün arsa hariç ekonomik dediğimiz bir evin metrekare maliyeti 4 bin liraya geldi" şeklinde konuştu.

 "Yeni fiyatların artmama imkanı yok"

2020 yılında kamu bankalarının düşük faiz kampanyasıyla hem sıfır konutta hem de ikinci elde stokların önemli oranda tükendiğini belirten Elmas, "Bugün satılan bitmiş projelerin fiyatlarıyla yeni üretimlerin aynı olmasına imkân yok. Yeni yapılan projelerde yılın ilk yarısında ortalama yüzde 20, ikinci yarısında yüzde 20 fiyat artışı öngörüyoruz. Hatta fiyat artışları yapılmaya başlandı. Artış oranı her ilçede değişiklik gösterirken, piyasadaki arz-talep dengesi ve faiz de belirleyici olacak" dedi.

Kamu bankalarının düşük faiz kampanyasının sona ermesiyle faizlerin yükseldiğini ve son aylarda satışlarda gerileme yaşandığını belirten Altan Elmas, yılın ilk çeyreği zor geçse de mart sonrası için umutlu olduklarını dile getirdi. Elmas, bekleyen talebin salgının etkisinin de yavaşlamasıyla birlikte ikinci çeyrekte devreye gireceğini ifade etti. 
Kaynak Yeniçağ: Uzmanlardan ev alacaklara çok önemli uyarı. Tarih vererek ne olacağını açıkladılar

Yorumlar