Anasayfa /  Güncel

Soykırım destekçisi Handke Nobel ödülünü aldı

2019 Nobel Edebiyat Ödülü'nün sahibi belli oldu. Son günlerin en tartışmalı ismi olan Avusturyalı yazar Peter Handke, ödülün sahibi oldu.

Abone ol
Abone ol 10 Aralık 2019 20:01

Avusturyalı yazar Peter Handke, Srebrenitsa Katliamı’nı reddetmiş, on binlerin ölümünden, tecavüzlerden sorumlu Bosna kasapları Miloseviç, Karadziç, Mladiç’in yanında durduğunu açıkça dile getirmişti.

Tartışmalara neden olan ve tepki çeken Peter Handke, 2019 Nobel Edebiyat Ödülü'nü aldı.

Handke’nin Sırp hayranlığı

Lahey’deki uluslararası mahkemede savaş suçlarından ve soykırımdan yargılandığı sırada hayatını kaybeden eski Sırp lider Slobodan Milosevic’in büyük bir hayranı olarak tanınan Handke, Kosova’daki savaş devam ederken yayınladığı bir makalesinde de "Sırpları destekliyorsanız, ayağa kalkın." ifadelerini kullanmıştı.

 

 Saraybosna’daki Müslüman Boşnakların "kendi kendilerini öldürdüklerini ve suçu Sırplara attıklarını" savunan Handke, Sırpların Srebrenitsa’da soykırım yaptığına asla inanmadığını ifade etmişti. Handke, eski Sırp lider Milosevic’e de cezaevinde ziyarette bulunmuş, lehine tanıklık etmek için girişimler yapmıştı.

Milosevic’in 2006’daki cenazesine de katılan Handke, burada yaptığı konuşmada, "Yugoslavya için, Sırbistan için, Slobodan Milosevic için buradayım." demişti. Nobel Edebiyat Ödülü’nün Handke’ye verilmesine daha önce de Bosna Hersek ve Kosova’dan tepkiler gelmişti.

Türkiye'den sert tepki

Türkiye'nin Stockholm Büyükelçisi Hakkı Emre Yunt, Bosna Hersek'te yaşanan soykırımı inkar eden ve her fırsatta eski Sırp lider Slobodan Milosevic'e duyduğu hayranlığı dile getiren Avusturyalı yazar Peter Handke'den dolayı Nobel Ödül Töreni'ne katılmayacağını açıklamıştı.

Yorumlar