Anasayfa /  Güncel /  Gündem

Sosyal medya için flaş karar ! RTÜK geliyor

AK Parti MYK toplantısında sosyal medya platformları için RTÜK benzeri bir yapının kurulmasının tartışıldığı ortaya çıktı.

Abone ol
Abone ol 11 Temmuz 2021 21:45

Türkiye gazetesi, AK Parti’nin son MYK toplantısında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuya ilişkin olarak, "Biz de yalan haberin yanında dezenformasyon suçunu tanımlamalıyız ve buna göre cezalar getirmeliyiz. Bu konuda bir çalışma yapalım. Birçok ülke, bu konuda hukuki adımlar attı, biz de bunu gündemimize alalım” ifadelerini kullandığını yazdı.

Erdoğan'ın, “Kemal Kılıçdaroğlu’nun yaptığı şey yalan haber yayma değil. Bu bir dezenformasyon. AB’de dezenformasyon, terör suçu ile eş değer tutuluyor ve ona göre cezalar veriliyor. Biz de yalan haberin yanında dezenformasyon suçunu tanımlamalıyız ve buna göre cezalar getirmeliyiz. Bu konuda bir çalışma yapalım. Birçok ülke, bu konuda hukuki adımlar attı, biz de bunu gündemimize alalım” dediği aktarıldı.

Haberde şu ifadeler kullanıldı:

"AK Parti kaynakları, AB ve dünyadaki diğer uygulamaların inceleneceğini buna göre bir yasal düzenleme yapılacağını dile getirdi. AK Parti kurmayları ‘Bu konuda, farklı toplum kesimlerinden ve hatta muhalefetten de gelen talepler var. Onlar da muzdarip. Bir denetim mekanizması oluşturulabilir. RTÜK benzeri bir yapının kurulması düşünülebilir. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunun (BTK) da desteği ile uzmanlardan oluşan bir yapı kurulabilir. Özellikle son bir yıldır, sahte hesaplar ve sosyal medya ajansları üzerinden yapılan manipülatif paylaşımlara yönelik denetim mekanizması kurulmalı. Örneğin son Elmalı davası olayında, dosyanın içeriğini bile bilmeyen binlerce kişi, binlerce aslı astarı olmayan şeyler paylaştı. Davaya bakan hâkimler linç edildi. Bu paylaşımları yapanların dosyadan haberi bile yok hâlbuki. Veya başka bir konuda doğru olmayan bir paylaşım yapılıyor, sosyal medyada hızla viral oluyor. Algı olgunun önüne geçiyor. Bu çok tehlikeli’ değerlendirmesini yaptı. "

Sabah’ın haberine göre ise RTÜK’ün mevcut çalışma tarzı esas alınarak yürütülen çalışmaların yaz ayları boyunca devam edeceği belirtiliyor.

Yorumlar