Anasayfa /  Foto Galeri

Sonsuza kadar yaşamanın sırrı çözüldü. Şimdilik 130 yaş garanti...

İnsanlar sonsuza kadar yaşayabilir mi? Kayıtlara göre dünyanın en yaşlı kişisi 1997'de 122 yaşındaki iken hayatını kaybeden Jeanne Calment'ti. Ancak şimdi yeni yapılan bir araştırma sonucuna göre insanlar 130 yaşını garantiledi ve başka bir çalışmaya göre ise Royal Society Open Science isimli hakemli bilimsel dergide yayımlanan bulgular, aslında "insan ömrünün sınırı olmadığı anlamına geliyor.

Sonsuza kadar yaşamanın sırrı çözüldü. Şimdilik 130 yaş garanti... - Sayfa 1

Yeni bir araştırmaya göre insanlar 130 yaşını görebilir ve bunun önünde bir engel yok.

Sonsuza kadar yaşamanın sırrı çözüldü. Şimdilik 130 yaş garanti... - Sayfa 2

İsviçre Federal Teknoloji Enstitüsü'nden Anthony Davison önderliğindeki araştırmada 105 yaşına ulaşanların ve 110 yaşından sonra da hayatta kalanların verilerini inceledi.
İlk veri seti, 13 farklı ülkede 110 yaşını aşmış bin 100'den fazla kişinin bilgilerinden oluşuyordu. İkinci veri seti de Ocak 2009'dan Aralık 2015 arasında 105 yaşına basan tüm İtalyanların bilgilerini içeriyordu.

Sonsuza kadar yaşamanın sırrı çözüldü. Şimdilik 130 yaş garanti... - Sayfa 3

Araştırmada ekstrapolasyon ismi verilen matematiksel bir yöntem kullanıldı. Bu yöntem, bir zaman dizisinin kapsadığı dönemin veya verilerin dışındaki değerlerin, geçmiş değerlerden hareketle tahmin edilmesi anlamına geliyor. İncelemeler, yaşlandıkça ölüm riskinin istikrarlı bir şekilde arttığını ama bu riskin sonunda sabit kaldığını ortaya koydu. Bulgulara göre, nihayetinde ölüm ihtimali ve yaşama şansı yüzde 50-50 olmak üzere sabit kalıyordu.

Sonsuza kadar yaşamanın sırrı çözüldü. Şimdilik 130 yaş garanti... - Sayfa 4

Davison, "110 yaşından sonra bir yıl daha yaşamayı neredeyse yazı tura atmak gibi düşünebilirsiniz" dedi ve "Eğer tura gelirse, bir sonraki doğum gününüze kadar yaşarsınız, gelmezse önünüzdeki yıl içinde öleceksiniz demektir." ifadesini kullandı.