Anasayfa /  Foto Galeri

Son yapılan ankette şaşırtan sonuçlar! Son 1 yılın...

Aksoy Araştırma tarafından haftalık olarak yapılan Türkiye Monitörü araştırmasına göre Cumhur İttifakı’nın oy oranı yüzde 38 ile son bir yılın en düşük seviyesine geriledi.

Son yapılan ankette şaşırtan sonuçlar! Son 1 yılın... - Sayfa 1

Aksoy Araştırma tarafından hazırlanan ve seçmenin nabzını anlık ölçen Türkiye Monitörü araştırmasının 2022 Ocak 3. Hafta sonuçları açıklandı. Araştırmada dikkat çeken bulguların başında partilerin oy oranları yer aldı.

Son yapılan ankette şaşırtan sonuçlar! Son 1 yılın... - Sayfa 2

Şubat ayında 36,0 ile 2021 yılının en yüksek oy oranını yakalayan AK Parti'nin 2021’in Temmuz ayına kadar 5,4 puan oy kaybettiği gözlemlendi.

Temmuz ayı sonrasında yatay devam eden AK Parti oy oranının aralık ayının 3’üncü haftasında 31,2’ye çıktığı ancak sonraki aylarda yeniden düşüş eğilimi göstererek 30,1’e kadar gerilediği görüldü. Bu oran AK Parti’nin son bir yıl içerisinde aldığı en düşük oy oranıydı.

AK Parti’deki düşüşün aksine CHP’de benzer aylarda yükseliş hâkimdi. Mart 2021 24,1 puan ile en düşük oy oranını elde eden CHP, Temmuz ayına kadar oy oranını 4,1 puan artırmayı başardı.

Son haftalarda oy oranında yeniden artış oranı olan CHP ile AK Parti arasındaki puan farkının son bir yılın en düşüğü olması dikkat çekti. Son haftaki araştırmada fark 1,2 puandı.

Son yapılan ankette şaşırtan sonuçlar! Son 1 yılın... - Sayfa 3

Diğer partilere baktığımızda İYİ Parti’nin ve HDP’nin oy oranlarını Ocak 2021’e göre 0,7 artırdığı gözlemlendi.

Geçen yıl yatay bir oy oranı bulunan MHP’de ise Ocak 2021’e göre gerileme dikkat çekti. MHP’nin oy oranı 2022 Ocak ayının 3’üncü haftası araştırmasında 7,9 oldu.

Son yapılan ankette şaşırtan sonuçlar! Son 1 yılın... - Sayfa 4

İttifaklar arası oy dağılımında Haziran 2021 tarihi itibariyle Millet İttifakı’nın yüzde 42,5 ile daha çok oy oranını yakaladığı görüldü. Cumhur İttifakı'nın oyu yüzde 38 ile son 1 yıldaki en düşük seviyesine geriledi.

Sonraki aylarda yatay devam eden ittifaklar arası puan farkı son haftalarda yeniden artmaya başladı ve 4,5 puan ile en büyük fark oluştu.