Anasayfa /  Güncel /  Son dakika

Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov'a silahlı saldırı (Özet Anlatım)

Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov'a silahlı saldırı (Özet Anlatım) Saldırı nasıl gerçekleşti? Saldırıyı medya nasıl duyurdu ? Liderlerden gelen açıklamalar haberimizde.

Abone ol
Abone ol 19 Aralık 2016 21:00

Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov, Ankara'da Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezinde katıldığı bir fotoğraf sergisinde kimliği bilinmeyen bir kişi tarafından uğradığı  silahlı saldırıda hayatını kaybetti

Karlov, Rusya'nın Ankara Büyükelçiliği ve Çankaya Belediyesi işbirliğiyle gerçekleştirilen "Gezgin Gözüyle Kaliningrad'dan Kamçatka'ya Rusya" adlı konulu fotoğraf sergisinde, açılış konuşmasını yaptığı sırada, silahlı saldırıya uğradı. 

Saldırgan, Karlov'u yaraladıktan sonra havaya ateş açtı. 

Bu sırada salonda bulunan davetliler panik içerisinde kaçışmaya başlayarak salondan çıkmaya çalıştı. 

Ağır yaralanan Karlov saldırının ardından Güven Hastanesi'ne kaldırıldı.

Saldırgan etkisiz hale getirildi

Alınan bilgiye göre, Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov'un silahlı saldırıya uğradığı Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezine operasyon düzenlendi.

Karlov'u yaraladıktan sonra binanın ikinci katına çıktığı öğrenilen saldırgan ile özel harekat polisleri arasında çatışma çıktı. Yaklaşık 15 dakika süren çatışmanın ardından saldırgan etkisiz hale getirildi.

İŞTE O ANLARIN ÖZETİ

Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov öldürüldü.

Andrey Karlov'a, Ankara'da katıldığı bir sergide silahlı saldırı düzenlendi.

Karlov'un ölümünü, Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zakharova açıkladı.

Ateş ettikten sonra “Halep’i unutmayın, Suriye’yi unutmayın" diye bağıran saldırgan güvenlik güçlerince etkisiz hale getirildi.

Başbakanlık saldırıya ilişkin geçici yayın yasağı getirdi

Reuters: Saldırgan polis memuruydu ancak aktif görevde değildi.

Türkiye medyasında saldırıyı düzenleyen kişinin 1994 doğumlu M.M.A. olduğu yönünde haberler yayınlandı. 

Reuters haber ajansına konuşan iki Türk güvenlik kaynağı, Rus büyükelçiyi öldüren silahlı kişinin polis memuru olduğunu ancak aktif görevde olmadığını söyledi.

Abdülkadir Selvi: Saldırganın El Nusra marşının giriş kısmını bağırdığı söyleniyor

Hürriyet gazetesi yazarı Abdülkadir Selvi, CNNTürk televizyonun yaptığı değerlendirmede, Karlov'u vuran saldırganın saldırı sırasında Arapça olarak bağırdığı sözlerin El Nusra örgütünün marşının giriş kısmı olduğunun söylendiğini belirtti.

Selvi ayrıca Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in saldırıyla ilgili görüşme yapmalarının beklendiğini söyledi.

Birleşmiş Milletler, Rus Büyükelçisinin öldürülmesini kınadı

Birleşmiş Milletler sözcüsü Stephane Dujarric, "Rus Büyükelçisine yapılan saldırıyı kınıyoruz. Bir diplomata yapılan saldırıyı mazur gösterecek

hiçbir sebep olamaz. Umarız saldırının arkasında olanlar adalet önüne çıkarılır." dedi.

Gül: Karlov'un ailesine ve tüm Rus halkına başsağlığı diliyorum

Suriye görüşmesi planlandığı şekilde yapılacak

Salı günü Moskova'da düzenlenmesi öngörülen üçlü Suriye zirvesinin planlandığı şekilde yapılacağı açıklandı. 

Interfax ajansına konuşan parlamentonun alt kanadı Duma'nın uluslararası ilişkiler komitesi Başkanı Leonid Slutsky, Türkiye, Rusya ve İran dışişleri ile savunma bakanlarının katılacağı toplantının yarın Moskova'da planlandığı şekilde yapılacağını açıkladı. 

AP Başkanı: Karlov'un öldürülmesini kınıyorum

Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz, Twitter üzerinden attığı mesajda, Andrei Karlov'un öldürülmesini güçlü bir şekilde kınadığını ve ailesine başsağlığı dilediğini söyledi.

Schulz, "Bu olayın dinamikleri ve sorumlulukları tam olarak netleştirilmelidir" dedi.

Rusya'dan "ilişkilerimiz etkilenmeyecek" açıklaması

Salı günü Moskova'da düzenlenmesi öngörülen üçlü Suriye zirvesinin planlandığı şekilde yapılacağı açıklandı.

Interfax ajansına konuşan parlamentonun alt kanadı Duma'nın uluslararası ilişkiler komitesi Başkanı Leonid Slutsky, Türkiye, Rusya ve İran dışişleri ile savunma bakanlarının katılacağı toplantının yarın Moskova'da planlandığı şekilde yapılacağını açıkladı. 

Leonid Slutskiy, Rossiya 24 TV'sine canlı yayında yaptığı açıklamada ise, saldırının Türk-Rus ilişkilerini etkilemeyeceğini de söyledi.

Leonid Slutsky, "Batı ne kadar çok isterse istesin, Ankara ile Moskova arasında yeni bir soğukluk yaşanmayacak. Aramızda (Türkiye ile ) bazı farklılıklar var. Bu korkunç bir saldırı ama devlet nezdinde ilişkilerimiz etkilenmeyecek." dedi.

Saldırgan "Allahuekber, Halep'i, Suriye'yi unutmayın" diye bağırdı









Ankara'daki saldırının ardından Rusya'nın İstanbul Başkonsolosluğu'nda da güvenlik önlemleri artırıldı.


Yorumlar