Anasayfa /  Sağlık

Şok araştırma ! Dünyadaki ölümlerin yarısının sebebi beslenme hatası !

Yapılan araştırmaya göre dünyadaki ölümlerin neredeyse yarısı, beslenme alışkanlıklarındaki hatalardan kaynaklanıyor.

Abone ol
Abone ol 02 Mayıs 2020 17:10

Gıda Aydınlatma Platformu, 195 ülkenin beslenme alışkanlıklarının incelendiği bir araştırmadan yola çıkarak, beslenme hatalarının önüne geçmenin basit davranış değişiklileri ile mümkün olabileceğini belirtti.

Platformdan yapılan yazılı açıklamada; özellikle izolasyon günlerinde bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi için antioksidanlardan zengin gıdaların ve içeceklerin tüketimine özen gösterilmesi gerektiğinin altını çizildi.

Günde en az 5 porsiyon meyve ve sebze yemek gerekiyor
Meyve sebze tüketiminin; sağlıklı yaşamla birlikte yeterli ve dengeli beslenmenin önemi tartışma götürmez bir gerçek. Bu nedenle tüm bilimsel kaynaklar, beslenme uzmanları ve sağlık çalışanları günde en az 5 porsiyon (toplam 400 gram) sebze ve meyve tüketilmesini öneriyor. Ancak Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması 2017 sonuçları da ülkemizde bireylerin yalnızca yarısının her gün meyve ve/veya sebze tükettiğini bildiriyor.

Gıda Aydınlatma Platformu, konuya ilişkin bir açıklama yaparak COVID 19 nedeniyle içinde bulunduğumuz izolasyon günlerinde ev koşullarında meyvenin uzun süre muhafazasının zorlaştığına dikkat çekerek; tüketicilerin rahatlıkla ve güvenle %100 Meyve Sularını tercih edebileceklerini ifade etti.


Meyve suyuna haksızlık ediliyor
Ne yazık ki, %100 meyve sularının ilave şeker içerdiği gibi yanlış bir algıya sahibiz. Oysa ki marketlerde rahatlıkla bulabileceğimiz %100 meyve suları meyveye eşdeğer besin öğeleri ile hem ekonomik hem de hijyenik bir seçenek. 7’den 70 toplumun tüm bireyleri %100 meyve suyunu kişisel ihtiyacı kadar tüketerek hem sağlıklarını koruyabilir hem de bağışıklık sistemini güçlendirebilir.

İşte günde bir bardak %100 meyve suyunun faydaları
Bilimsel çalışmalar meyve suyunun hastalıkların önlenmesi için hayati önem taşıyan besin ögelerini içerdiğini göstermektedir. Bunların başında da C vitamini, karotenoidler ve polifenoller gibi besin bileşenleri gelmektedir. O nedenle %100 meyve suları günlük vitamin mineral ihtiyacınızı karşılamanız için en iyi alternatiftir.

%100 Meyve suyu ilave şeker içermez. O nedenle miktarını abartmamak koşulu ile şişmanlatıcı bir etkiye sahip değildir. Tıpkı meyveler gibi rahatlıkla tüketilebilir.

Gıda Aydınlatma Platformu açıklamasına göre bilimsel kanıtlar, %100 meyve suyunun vücutta antioksidan seviyelerini iyileştirdiğini gösteriyor. Örneğin, 3 hafta boyunca günde 3 kez portakal suyu tüketilmesi kanda, C vitamini, folat, karotenoid ve flavanon seviyelerini ciddi düzeyde artırıyor.

Kaynak: Gidahatti.com

Yorumlar