Anasayfa /  Güncel

Siyasilerden soykırım ifadesine sert tepki

ABD Başkanı Joe Biden, 1915 olaylarına 'Ermeni soykırımı' dedi. Biden'ın bu kararına ilk tepki Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'ndan geldi

Abone ol
Abone ol 24 Nisan 2021 21:45

ABD Başkanı Joe Biden, 1915 olaylarını 'soykırım' olarak tanıdı. Biden yaptığı açıklamada, 'Soykırım' ifadesiyle ilgili 'Suçlamak için değil, tekrarlanmasın diye bu ifadeyi kullanıyoruz" dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Biden'ın 1915 olaylarını 'Soykırım' olarak kabulünden kısa süre sonra açıklama yaptı. Bakan Çavuşoğlu, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Sözcükler tarihi değiştiremez. Tek dayanağı popülizm olan bu açıklamayı tümüyle reddediyoruz." cümlelerine yer verdi.

İbrahim Kalın: Yok hükmündedir
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, “Biden’ın 1915 olayları hakkında yaptığı talihsiz açıklama, Türkiye Cumhuriyeti açısından yok hükmündedir. Kötü niyetli ve tek gündemi ülkemize düşmanlık olan çevrelerin iftiralarını yansıtan söz konusu açıklamayı şiddetle reddediyor ve kınıyoruz” dedi.

Fahrettin Altun: Kati surette reddediyoruz
Fahrettin Altun yaptığı açıklamada, "Biden yönetiminin 1915 olaylarını 'soykırım' olarak etiketlemesini kati surette reddediyoruz, en sert şekilde telin ediyoruz. Washington'un onurlu tarihimize gölge düşürmeyi seçmesinden dolayı ikili ilişkilerimiz açısından son derece talihsiz, üzücü bir gün yaşıyoruz" ifadelerini kullandı.

"Arşivlerimiz açıktır"
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, "Siyasi hesap uğruna tarihin çarpıtılmasının bir göstergesi olan Biden’ın 1915 olaylarına ilişkin değerlendirmesini reddediyoruz. Ermenilerce kurgulanan asılsız iddiaları temel alan ve Ermeni isyancılar tarafından katledilen Türklerin ızdırabını, acılarını göz ardı eden bu açıklamanın milletimiz ve tarih karşısında hiçbir değeri yoktur. Gerçekleri görmek isteyenlere arşivlerimiz açıktır" şeklinde açıklamada bulundu.

İşte Biden'ın 1915 olayları hakkındaki açıklamasına gelen diğer tepkiler...

Bakan Muş'tan sert tepki
Ticaret Bakanı Mehmet Muş, "ABD Başkanı’nın 1915 olaylarına ilişkin 'soykırım' ifadesini kullanmasını kınıyoruz. Soykırım iddiası, aziz milletimize atılmış büyük bir iftiradır. ABD Başkanı’nın, tarihi gerçeklerle bağdaşmayan bu açıklamaları Türkiye-ABD ilişkilerine zarar vermeye yönelik bir girişimdir” ifadelerine yer verdi.

AK Parti Genel Başkanvekili Kurtulmuş: "Tarihsel gerçekler, politik beklentiler uğruna yalanlarla değiştirilemez."

Bakan Vedat Bilgin: Türk milletinin tarihi hiç kimsenin leke konduramayacağı kadar temiz bir tarihtir. Tarihi sömürgecilikten, katliamcılıktan, ırkçılıktan ve ayrımcılıktan ibaret olanların kendi yüz karası tarihlerini, iyilik ve hoşgörü medeniyeti kurmuş milletimize yansıtma çabası beyhudedir."

Ömer Çelik: Kabul etmiyor ve şiddetle kınıyoruz
AK Parti Sözcüsü Çelik: ABD Başkanı Biden’ın, 1915 yılında Osmanlı Devleti'nde yaşanan olaylar hakkında tarihi ve hukuki dayanaklardan yoksun ve asılsız iddiaları esas alan açıklamasını hiçbir suretle kabul etmiyor ve şiddetle kınıyoruz."

Adalet Bakanı Gül: Tarihleri soykırım ve ırkçılık suçlarıyla dolu bir sabıka kaydından ibaret olanların art niyetli beyanları bizim için yok hükmündedir. Hukuk ve tarih önünde de bir kıymeti harbiyesi yoktur. Anadolu, insanlık ailesine asırlardır ilham kaynağı olmuştur, olmaya da devam edecektir"

Etiketler Joe Biden
Yorumlar