Anasayfa /  Foto Galeri

Sivrisinekler neden bazı insanları daha çok ısırır? İşte nedenleri....

Bilim insanları yıllardır sivrisineklerin neden bazı kişileri daha çok hedef aldığı sorusunu yanıtlamaya çalışıyor. Sivrisinekler ve sebep oldukları hastalıklar, tarih boyunca milyonlarca insanın yaşamını kaybetmesine neden oldu! Peki sivrisinekler neden bazı insanları daha çok ısırıyor?

Sivrisinekler neden bazı insanları daha çok ısırır?  İşte nedenleri.... - Sayfa 1

Aslında, istatistiklere göre sivrisinek, insanlar için açık ara dünyadaki en ölümcül canlı.

Sadece 2018 yılında yaklaşık 725 bin ölüme neden oldu.

Sivrisinekler neden bazı insanları daha çok ısırır?  İşte nedenleri.... - Sayfa 2

Bu endişe verici durum nedeniyle, Dünya Sağlık Örgütü 2017'de, ülkelerin sivrisinek kaynaklı vektörlerle bulaşan hastalıkların kontrolü için yönlendirilmesi amacıyla "Küresel Vektör Kontrol Yanıtı (GVCR) 2017–2030" kılavuzunu onayladı. Bu, hastalıkları önlemek ve ortaya çıkabilecek salgınlara hemen müdahale etmek için kritik bir öneme sahip.

Sivrisinekler neden bazı insanları daha çok ısırır?  İşte nedenleri.... - Sayfa 3

Sivrisinekler, Batı Nil virüsü, Zika virüsü, dang humması, sarı humma, chikungunya, St. Louis ensefaliti, lenfatik filaryaz, La Crosse ensefaliti, Pogosta hastalığı, Oropouche ateşi, Tahyna virüsü, Rift Vadisi ateşi, Semliki Ormanı virüsü, Sindbis ateşi, Japon ensefaliti, Ross Nehri ateşi, Barmah Orman virüsü veya sıtma gibi çeşitli hastalıkları bulaştırabilir. Bu şekilde yalnızca 2020'de 627 bin ölüm oldu. Salamanca Üniversitesi'nde Mikrobiyoloji Profesörü olan Raúl Rivas González'in hazırladığı bu yazı, sivrisineklerin insanları neden ısırdığını açıklıyor.

Sivrisinekler neden bazı insanları daha çok ısırır?  İşte nedenleri.... - Sayfa 4

KARBONDİOKSİT VE VÜCUT KOKULARI
Hem erkek hem de dişi sivrisinekler aslında diğer hayvanları ısırmadan da yaşayabilir. Ancak dişiler üreme döngüsünü tamamlamak için kana ihtiyaç duyar.

Yaklaşık yüz yıl önce, karbondioksitin (CO₂) sivrisinekleri cezbettiği ortaya çıktı. Ancak, karbondioksitin çekiciliği sivrisineklerin neden sistematik olarak bir kişiyi diğerine tercih ettiğini açıklamıyor. Sivrisineklerin belirli insanlara daha fazla ilgi duymasını sağlayan başka fiziksel ve kimyasal işaretler var.