SİVRİSİNEK ALLERJİSİ SKEETER SENDROMU

 Sivrisinek sokması bazı hastalarda aşırı reaksiyonlara neden olur.Skeeter sendromu olarak bilinen klinik tablo bazı hastalarda arı sokması gibi hayatı tehdit eden allerjik reaksiyonlara neden olur.

 İnsanların çoğunda sivrisinek sokmasından sonra sokulan yerda kaşıntı,kızarıklık,şişme gözlenir.Bu da aslında hafif bir allerjik reaksiyondur.Bazı insanlarda bu reaksiyon aşırı abartılıdır.Aşırı şişme,kaşıntı,ısı artması,hastanın ateşi çıkması yorgunluk ve uyku hali tansiyon düşmesi gibi belirtilere neden olabilir.

Genel reaksiyonlarda bu hastalarda sıktır.Astım krizi astımı olanlarda öne çıkar.Yüz, göz de şişme ile göz kapakları kapanır.Dudaklar iki katına kadar şişer.Nefes borusu krupta olduğu gibi daralır.Bu hastalarda şok ve komada hayatı tehtid eden en uç allerji tablosudur.

 Tanıda bir kan testi veya deri testi yoktur.Sivrisineğin soktuğu şahısta böyle abartılı bir reaksiyon olursa Skeeter sendromu tanısı konulur.

 Bu tablo her yaştakileri tehtid etmesine rağmen çocuk ve genç erişkinlerde daha sık görülür.

 Allerji sivrisineğin tükürüğünde bulunan bir polipeptide karşı gelişir.İnsan kanı sivrisinek hortumuyla zor çekilecek bir kıvamda olduğundan,sivrisinek bu kanı salgıladığı tükürükle sulandırır.Bu tükrük içindeki polipeptid yapısındaki enzimler allerjiyi başlatır.Allerjik reaksiyon sivrisinek sokmasından hemen sonra başlayabileceği gibi 48 saat içinde de başlayabilir.


Daha evvel sivrisinek sokmasıyla allerjik reaksiyon geçirenlerde ,bir sonraki sivrisinek sokmasında daha ağır bir tablo beklenir.Bazen de normal reaksiyon gösterenlerde en ağır tablo aniden ortaya çıkabilir.

 Acil tedavi hastanı durumuna göre yapılacak allerji tedavisidir.Derideki şişen ısırılan bölgeye kortizonlu pomadlar ve ağızdan alınan allerji 

ilaçları hastayı rahatladır.Evde kortizonlu pomad yoksa suyla karıştırılan süt kıvamında karbonat kaşıntıyı ve şişliği alır.

Yorumlar