Anasayfa /  Güncel

Sisi'nin Örfi Nikahı ortamı gerdi! Örfi Nikahı nedir?

Seyhan Soylu bir süre önce Seda Sayan'ın eski sevgilisi Ata Çağlayan ile birlikte olduğunu duyurmuş ve Örfi Nikahı'yla evlendiğini açıklamıştı. Soylu'nun bu açıklamalarından sonra Örfi Nikahı da tartışılmaya başlandı.

Abone ol
Abone ol Editör Mehmet Durna 02 Temmuz 2022 19:26

Al Sana Haber adlı programın moderatörü Seyhan Soylu sosyal medya hesabından bir süre önce Seda Sayan'ın eski sevglisi Ata Çağlayan ile bir arkadaşlığa başladığını sosyal medya hesabından duyurmuştu.

Seyhan Soylu, daha sonra İslam alimlerini kızdıracak bir açıklama yapmış ve Ata Çağlayan ile ÖRFİ nikahıyla evlendiğini duyurmuştu.

Nikahla ilgili biligi veren Soylu, "Allah ne yazdıysa o olur. İlk nikahımız (ÖRFİ NİKAHI) sevgili canlarım tarihin en eski nikahından başladık. Örfi Nikahı, Mısır’da milattan önce akit olduğunun bulguları aracısız ALLAH ‘ı şahit tutarak iki kişinin kara sevdalıların , fakirlerin ve koşuluz sevenlerin nikahıdır. Bu nikah herkesten gizli yapılır. Bu nikahta tek şahit Yüce Yaradan'dır paylaşımında bulundu. Soylu, "Sakın bu nikahı İranlı Şiilerin ( MUTA NİKAHI ) gibi Seks için aracı olarak kullanılan bir nikah zannetmeyin. ÖRFİ NİKAHI, ahiret nikahı olarakta tanımlanır." ifadelerini kullandı.

ÖRFİ NİKAHI VAR MI? İSLAM ALİMLERİ NE DİYOR?

Ve birçok kişi tarafından Google ve arama motorlarında ‘Örfi Nikâh Nedir?’ sorusu en çok sorgulanan kelime oldu.

Bugün Al Sana Haber masası da bu çok sorulan ve herkesçe bilinmeyen Örfi Nikâh’ ı gündemine aldı ve Araştırmacı İlahiyatçı Nimetullah Demir ile İlahiyatçı Yazar Dr. Serkan Tekin’ i masaya konuk ederek, İstanbul İl Müftülüğü Vaizi Ümran Kılıçer ve İlahiyatçı Yazar Cemil Kılıç’ı ise telefonla bağlayarak bu konuyu sordular.

Gökay Kalaycıoğlu yayına bağlanan İstanbul İl Müftülüğü Vaizi Ümran Kılıçer’e “Seyhan Soylu, bir gün geldi ve ‘Ben Örfi Nikâh’la evlendim’ dedi. Tüm sosyal medya ve basın Seyhan Soylu’ nun Ata Çağlayan’la gerçekleştirdiği bu nikâhı konuşuyor. Haliyle bizde merak ediyoruz. Örfi Nikâh nedir?” diye sordu.

Vaiz Ümran Kılıçer “İslam Hukuku’na baktığımız zaman Örfi Nikâh diye bir nikâh yok ama Ürdün, Mısır, Tunus taraflarında son zamanlarda kendilerine göre bir Örfi Nikâh, hanımların haklarının gasp edildiği nikâhlardan birisidir. Din adına düzenbazlık demeyelim de nikâhı sulandırmamak gerek. Böyle fesat oluşturacak akımlar oluşturmak doğru değil. Örfi Nikâh din literatüründe, fıkıhlarda yok” diye yanıtladı.

Gökay Kalaycıoğlu bunun üzerine “Mısır Diyanet İşleri Başkanı’nın bir açıklaması var. Örfi Nikâhı, Ahiret Nikâhı olarak okuyor. Tunus’a geçtiğimiz zaman yıl içerisinde 1200 genç Örfi nikâhla evlenmiş. Peki, bizim Diyanet’imiz veya İlahiyatımız konuya nasıl bakıyor?” şeklinde bir soru yöneltti.

Örfi Nikahı nedir?

Vaiz Ümran Kılıçer “Ahiret Nikâhı diye bir nikâh yok. Türkiye’de bazıları fetva veriyor ama Din İşleri Yüksek Kurulu o fetvalara katılmıyor. Diyanet İşleri Başkanımız da bu son zamanlarda çıkan Örfi Nikâh ile ilgili yakın zamanda gereken açıklamayı yapacaktır” diyerek yanıt verdi.

Masa konuğu İlahiyatçı Yazar Dr. Serkan Tekin ise “Şimdi Kuran-ı Kerim’de nikâhta karşılıklı akit ve Mehir vardır. Bu iki şart geçiyor. Müştehidler ise farklı farklı şartlar getirmişlerdir. Kimine göre 2 şahit olması lazım ve babanın da iznini şart koşuyor kimine göre de hiç şahit olmasa da babanın rızası yeterli oluyor. Başka bir şey söyleyeyim size. Hazreti Peygamber’ in şahsına münhasır böyle bir hak verilmiş ona. Yani Peygamber (S.A.V) hiç aracısız, imamsız, şahitsiz nikâhlanabilir. Kuran’a göre bu Peygamber’e hastır. Ancak ümmete bir şart daha vardır. O da Mehir olayı. Bir insan flört halinde bir evde yaşıyorsa ve hiçbir söz, sadakat yemini yoksa kendi aralarında bile Allah’ ı şahit göstererek birbirlerine bir nikâh sözü verip Mehir’i de konuşurlarsa kuru kuru zinadan bin kat iyidir” diye açıklama yapınca Seyhan Soylu “Ben ve Ata Bey ekonomik durumumuz iyi olduğundan Mehir koymadık. Bunu tamamlama adına illa bir Mehir mi almam lazım?” diye sordu. Dr. Serkan Tekin ise “Yok şöyle yapabilirsiniz. Mehir hakkınızdan feragat edebilirsiniz. Ben bağışlıyorum sana diyebilirsiniz” diye yanıtladı.

Yorumlar