Anasayfa /  Foto Galeri

Şişelenmiş sular, musluk sularından 3.500 kat daha fazla çevreye zarar veriyor

Barcelona Sağlık Enstitüsü tarafından yürütülen bir araştırmada musluk suları ve şişelenmiş suların çevreye etkileri incelendi ve şişelenmiş suların ne kadar etkili olduğu gözler önüne serildi.

Şişelenmiş sular, musluk sularından 3.500 kat daha fazla çevreye zarar veriyor - Sayfa 1

Ayrıca, musluk suyunu evde arıtmak zararlı kimyasal seviyelerini önemli ölçüde düşürebilir; bu yüzden de insanlar bu suları daha rahat içebilir. Ancak evde yapılan filtrelemede oluşabilecek mikrobiyal çoğalmaları engellemek için de dikkatli bir bakım gerektiği de uzmanlar tarafından vurgulanıyor.

Şişelenmiş sular, musluk sularından 3.500 kat daha fazla çevreye zarar veriyor - Sayfa 2

Araştırma ekibi çalışmayı, 1.62 milyon nüfuslu Barcelona şehrinde, ürünlerin çevresel etkilerini tahmin eden “yaşam döngüsü değerlendirmesi” formülü ile gerçekleştirdi. Bu formül de musluk ve şişelenmiş suların çevreye ve insan sağlığına olan etkisini tahmin edebilen bir yazılım olan ReCiPe ile yapıldı.

İlginizi Çekebilir 1.6 milyar maske 2020’de okyanuslara atıldı
Plastik şişedeki sular, yılda 1,43 türün yok olmasına sebep olabilir
Sonuçlarda, Barcelona nüfusunun tamamının şişelenmiş suya geçmeye karar vermesi durumunda yılda 1,43 hayvan türünün yok olmasına ve 83,9 milyon dolarlık bir maliyete yol açmasına sebep olacağı anlaşıldı. Ayrıca, plastik şişelerde kullanılan su miktarının şişenin su kapasitesinden üç kat daha fazla olduğu ve plastik şişelerin çevreye olan zararlı etkileri de araştırmada belirtildi.

Şişelenmiş sular, musluk sularından 3.500 kat daha fazla çevreye zarar veriyor - Sayfa 3

Araştırmacılardan Cristina Villanueva çalışma ile ilgili “Son yıllardaki gelişmiş arıtmalar sayesinde şehirdeki musluk suyu kalitesinde önemli bir artış oldu. Ancak kalitedeki bu artış tüketim sayılarına yansımadı. Bunun sebebi de arıtılmış suda bulunan kimyasalların insanları korkutması; ancak bu, plastik şişelerin verdiği zarar kadar büyük değil” ifadelerini kullandı.

Musluk suyu daha iyi bir seçenek
Uzmanlar araştırma sonucunda, hem çevresel hem de sağlık açısından musluk suyunun şişelenmiş şişelerden çok daha iyi bir seçenek olduğunu düşündüklerini ifade etti. Araştırmacılara göre bunun en büyük sebebi şişelenmiş suların musluk sularına nazaran çok daha geniş bir etki kapasitesine sahip olması.

Şişelenmiş sular, musluk sularından 3.500 kat daha fazla çevreye zarar veriyor - Sayfa 4

Ayrıca, musluk suyunu evde arıtmak zararlı kimyasal seviyelerini önemli ölçüde düşürebilir; bu yüzden de insanlar bu suları daha rahat içebilir. Ancak evde yapılan filtrelemede oluşabilecek mikrobiyal çoğalmaları engellemek için de dikkatli bir bakım gerektiği de uzmanlar tarafından vurgulanıyor.