SINAV VE MOTİVASYON

Bizi motive eden ve davranışlarımıza yön veren etkenleri ihtiyaçlarımız, önemsediğimiz ve duygusal bağ kurduklarımız, isteklerimiz ..vs. olarak ifade edebiliriz. Motivasyon ne kadar güçlü ise amaca giden yolda çıkan engeller o kadar kolay aşılır.

Motivasyon içeren davranışın süreci;

  • İhtiyaç: Susamak.
  • Gerginlik –Uyarılma: Vücudun Sabırsızlanması
  • Amaca Doğru Yönelme: Mutfağa Gitme
  • Tatmin Edilmiş İhtiyaç: Dolaptan Suyu Alıp İçme
  • Amaca Ulaşma: Vücudun Rahatlamasıdır.

Amaca götüren yolun ışık tutanı motivasyondur.

Motivasyon ile başarı arasında ret edilemeyecek bir bağ vardır.

Peki siz sınav öğrencilerimizi başarıya götüren motivasyon nedir ? Hedefleriniz değil mi ?

Sizi motive eden unsur olan hedefleriniz ne kadar gerçekçi, ne kadarı sizi harekete geçirebilir? Sorular ne kadar önemli değil mi? Farkındalık yaratan en önemli unsurlardan biri olsa gerek. Düşünmeye, anlamaya sevk ediyor bizleri.

Motive olmuşsa bir öğrenci, onu yolundan alıkoymak zordur işin aslı. Fakat zaman zaman karşısına çıkan engeller olacaktır ki, bu engeller ile baş etmesi yine ona bağlı.

Hedefe kitlenmiş öğrenci, hedefine kitlenmiş füze gibi olmalıdır. Hiçbir şey onu yolundan alıkoyamamalıdır ve hiçbir tuzağa düşmemelidir.

  • Bu dönemde en favori tuzağınız Covid 19 ve ev halleri. Bunun üzerine hep konuşuldu ve ben de yazılarımda bahsettim. Aileler, eğitimciler, MEB..vs sizlere yol göstermek adına seferberlik ilan ettiler tabiri caizse  Bu yapıcı yönlendirmeleri görmezden gelmek kendinize haksızlık olur. Ebediyen bu süreçle yaşamayacağız değil mi? Yüzüp yüzüp kuyruğuna geldiğiniz bu dönem de son noktayı koymaya çok az kaldı.
  • Hedefe giderken son parkura girdiniz. Konu eksiklerinizi toparlamanız gerekiyor. Bu ise hızlı bir şekilde yapacağınız konu tekrar çalışmasından geçmektedir.
  • Artık konu tekrarları bol soru çözüm üzerine olmalı. Soru çözümlerinizin ise zaman tutarak yapılması altın değerindedir.
  • Sınavlara çok az kalınan bu dönem de evde olmanın verdiği rahatlıkla geç yatmalar, erken kalkmalar ve belki de düzensiz beslenmeler oluyordur yüksek ihtimalle. Biyolojik dengemizin sınav gününe hazır hale getirilmesi çok önemli. Özellikle deneme sınavlarımızı gerçek deneme sınav saatinde yapmalıyı. Bunu sınav sabahı ve saatinde sürprizlere gebe kalmamak için bunu çok önemsiyorum. Siz de bu önemin farkına varın lütfen.
  • Özellikle uyku düzenimizi sağlayamadığımız bu dönem de sınav gecesi uyuyamama ve sınava uykusuz, yorgun girme riskini göze alır mıydın?
  • Biliyorum, online denemeler de zaman zaman yaşanan teknolojik sıkıntılar sizi kaygıya götürüyor. Ama unutmayın gerçek sınav online olmayacak. Dolayısı ile evde kendinizin yapacağı deneme sınavlarında izleyeceğiniz yol, sınava uygun saat ve mekan, süre tutarak sınavı yapmanız çok önemli olacaktır.

Sizi hedefinizden yani diyeceğim o ki istediğiniz okullardan, bölümlerden, lise ya da üniversitelerden uzaklaştıracak ya da yakınlaştıracak olan da sizsiniz. Bu fırsatı iyi değerlendirin. Sınava pek de bir şey kalmadı

Hepimizin şeker bayramını kutluyorum.

Sevgilerimle.

Yorumlar