Anasayfa /  Ekonomi

Sigortasızların EYT'den yararlanma formülünün detayları belli oldu!

Emeklilikte yaşa takılanlar EYT düzenlemesinde detaylar netleşiyor. Süreçte sona yaklaşılırken başvuru şartları da belli olmaya başladı. Hali hazırda sigortalı olmayan EYT'lilerin çıkacak düzenlemeden nasıl yaralanacağını ise Habertürk Ekonomi Yazarı Ahmet Kıvanç okuyucularıyla paylaştı. İşte sigortasızların EYT'den yararlanma formülü ve EYT başvuru şartlarının detayları...

Abone ol
Abone ol 20 Ekim 2022 22:29

Emeklilikte yaşa takılanlar EYT düzenlemesi başvuru şartları her geçen gün daha da netleşiyor. Merak edilen detaylar arasında hali hazırda sigortasız olanların EYT'den yararlanma formülü de yer alıyor. Peki, hali hazırda sigortasız olanlar EYT'den nasıl yaralanacak? Prim borcu olanlar EYT'en yaralanabilir mi? Staj sigortası EYT'de başlangıç sayılır mı? İşte emrak edilen başvuru şartları...

SİGORTASIZLAR EYT'DEN NASIL YARARLANACAK?

Ahmet Kıvanç formülü köşes,nde şu şekilde özetliyor:

EYT çalışmaları hızlanınca, 8 Eylül 1999 tarihinden önce fiilen çalıştıkları halde sigortasız çalıştırılmış kişiler, sigortasız çalıştırıldıkları dönemle ilgili hizmet tespiti için arayışa girdiler. Okurlardan bu konuda sıkça soru geliyor.

Sigortasız çalışılan günlerin sigortaya sayılabilmesi için hizmet tespiti davası açılması gerekiyor. 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 86. maddesine göre, hizmet tespit davasının işten çıkış yapılan yılın sonundan başlayarak beş yıl içinde açılması gerekiyor.

Ancak, beş yıllık zaman aşımı süresinin aranmadığı durumlar da var. Yıllar sonra dava açma hakkı bulunuyor.

EYT BAŞVURU ŞARTLARI NELER?

8 Ekim 1999'da yürürlüğe giren yasal düzenlemenin ardından emeklilikte yaşa takılanlar için Meclis'e gelecek olan yeni yasal düzenlmeyle emeklilik yolu da açılmış olacak.

8 Ekim 1999'da yürürlüğe giren yasal düzenlemenin ardından emeklilikte yaşa takılanlar için Meclis'e gelecek olan yeni yasal düzenlmeyle emeklilik yolu da açılmış olacak.

Buna öre 8 Ekim 1999 öncesinde sigorta kaydı olan ve 3 bin 600 prim gününü tamamlayan SSK'lılar ile 5 bin 400 iş gününü tamamlayan Bağ-Kur'lular EYT düzenlemesine yasalaşmasının ardından başvurabilecekler.

PRİM EKSİĞİ OLANLAR EYT'YE BAŞVURABİLECEKLER Mİ

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Jülide Sarıeroğlu'nun yaptığı açıklama bu soruya cevap olarak değerlendirildi. 

 Jülide Sarıeroğlu EYT ile ilgili şu açıklamayı yaptı:

 Bu düzenleme yapıldıktan sonra ilk etapta emekli olacak kişi sayısı 1 milyonun üzerinde. Dosya bazlı yaklaşık 12.5 milyon emeklimiz var. İlk etapta 1.5 milyona yakın kişinin emekli olacağı, sonra da sisteme girişin devam edeceği bir düzenleme olacakYaklaşık 3-4 milyon arasında bir vatandaşımızın bu kapsamda olduğunu tahmin ediyoruz.

Hepsi bir anda olmayacak. Tabii detaylar için en doğru ağız Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız, benim de hocam olan sayın Vedat Bilgin olacak.

Eroğlu'nun açıklamasına göre 8 Ekim 1999 öncesinde sigorta kaydı olan ancak prim gün sayısını tamamlayamayanlar günlerini tamamladıklarında EYT düzenlemesinden yararlanabilecekler.

BAKAN BİLGİN SATJ SİGORTASINA KAPIYI KAPATTI

Staj ve çıraklık dönemi sigortaların EYT için başlangıç sayılıp sayılmayacağıyla ilgili bir soruya Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, "Onlar farklı. Onlar EYT kapsamında değil zaten. Sigorta girişi olanlarda bir sorun yok. Çıraklık ve stajyerlik bir sigorta girişi değil. Onlar sağlık sigortasını korumak üzere geliştirilmiş bir sistem." yanıtını verdi.

Yorumlar