Anasayfa /  Ekonomi

KOBİ'ler dikkat! Bankalar "Sıfır faizli kredi" adı altında soygun yapıyorlar!

KOSGEB Başkanı Recep Biçer, sıfır faizli kredi için bankalara başvuran KOBİ'leri bankaların masraf tuzağına karşı uyardı... Biçer imzalanan protokol gereği bankaların en fazla 100 lira masraf alabileceğini belirtiyor. Oysa 2000 lira masraf çıkaran bankalar bile var...

Abone ol
Abone ol 05 Mayıs 2017 14:47

KOSGEB Başkanı Recep Biçer, sıfır faizli kredi için bankalara başvuran KOBİ'leri bankaların masraf tuzağına karşı uyardı... Biçer imzalanan protokol gereği bankaların en fazla 100 lira masraf alabileceğini belirtiyor. Oysa 2000 lira masraf çıkaran bankalar bile var...

Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler için hükümetin girişimi ile sıfır faizli kredi uygulaması başlatılmıştı...

KOSGEB bu çerçevede birçok banka ile görüşmüş ve sıfır faizli kredinin koşulları ile ilgili protokol imzalamıştı...

İlk zamanlarda birçok banka kredi vermemek için ayak sürürken, bu günlerde de masraf adı altında KOBİ'lerden fazla kesinti yapıldığı ortaya çıktı...

KOSGEB Başkanı Recep Biçer, bankalarla aralarında yaptıkları protokol gereği en fazla 100 lira masraf alabileceklerini söyledi..

Ancak bazı bankaların bu protokole aykırı hareket ettiğini ifade eden Biçer, bazı bankaların hayat sigortası mecburi diyerek 350 TL istediği, Halkbank'ın kredi puanı sorgulama adı altında 750 TL, Ziraat Bankası'nın ise 285 TL masraf aldığını ifade etti...

Oysa krediden direkt kesilen bu ücretleri bankaların almaya hakkı yok... Zaten bu durumu bilen ve itiraz eden KOBİ'lerden bu kesintiyi yapamıyorlar.

Buna rağmen kesinti yapanlar banka şubesi ise bağlı olduğu bölge koordinatörlüğüne durum iletildiğinde geri ödemek zorunda kalıyor.

Haksız masraf alındığını öğrenip BDDK'ya şikayetlerini dilekçe ile sunan esnafların masrafları da bankalar tarafından iade ediliyor.

SKANDALI "İLETİŞİM PROBLEMİ" DİYEREK ÖRTMEYE ÇALIŞTILAR!

Bunun en son örneğini İzmit'in Gebze İlçesi'nda Halkbank İbrahim Ağa Şubesi'nden 20 bin lira kredi çeken bir esnaf yaşadı... Şube esnaftan tam 2 bin lira masraf adı altında kesinti yaptı... Esnafın kızı Derya Y. yüksek masraftan şüphelenip araştırınca bankanın böyle bir kesinti yapmaya hakkı olmadığını öğrenip itiraz ediyor. Şube ilk olarak direnmek istiyor. Bunun üzerine Derya Y.'nin telefonla arayarak protokolü bildiğini söylediği bankanın genel müdürlüğündeki yetkililer, şubeye paranın iadesi için talimat veriyor.

Şube bu talimat üzerine hayat sigortası, kredi notu sorgulama gibi sudan sebeplerle kesilen bütün kesintiyi geri ödüyor.

Derya Y, yaşadıkları bu sorunla ilgili olarak Halk Bankası Anadolu Yakası Koordinatörlüğünün, şube çalışanları adına kendilerinden özür dilediğini ve "İletişim problemi yaşanmıştır. Sizin talebiniz olmadan hayat sigortası yapılamaz. Diğer kesintiler ile ilgili sistemsel bir hata olmuştur" açıklaması yaptığını ifade etti.

Kesintiyi kabullenmeyip itiraz edince bu bilgilere ulaştığının altını çizen Derya Y. "Sadece 200-300 gibi daha düşük miktarda bir kesinti olsaydı araştırmayacaktım. 2 bin TL olunca araştırdım. Ancak birçok vatandaş mecburi sanıp araştırmadan kabul ediyor" dedi.

Babasından masraf adı altında 2 bin lira gibi fahiş bir paranın kesilmesini önleyen Derya Y. protokol gereği olan 100 TL üzerindeki her kuruşun hırsızlık ve dolandırıcılık olduğunu ifade ederek tüm hak sahiplerinin bu konuda uyarılması gerektiğini söyledi...

superhabertv


Yorumlar