Anasayfa /  Ekonomi

SGK’dan Erken Emeklilik Müjdesi! İşte erken emekli olma şartları

Erken emeklilikte özellikle 1999 öncesinde pirimi olan erkekler artık borçlanarak emekli olabilecekler.Askerlik borçlanması ile 1 yıl öncesinden emekli olabilecekler.

Abone ol
Abone ol 20 Ocak 2020 16:09

Erken emeklilikte özellikle 1999 öncesinde pirimi olan erkekler artık borçlanarak emekli olabilecekler.Askerlik borçlanması ile 1 yıl öncesinden emekli olabilecekler.

Erken emeklilik birçok çalışan tarafından hayal edilmekte olup bunun için ise bazı durumlarda bireylere bu olanak tanımaktadır. Ülkemizde emekli olmak için 3 temel şart bulunmakta olan bun şartların hepsini sağlayan vatandaşlar emekli olma hakkını elde edebilmektedir. Bu şartlar ise 3600 günden emekli olmak isteyenler için ilk olarak 15 yıldır sigortalı olmak, ikincisi 3600 gün prim ödemek ve sonuncusu ise 1999 önce sigortaya başlanması şeklindedir. Fakat erkekler için askerlik borçlanması ile erken emeklilik de mümkün olmaktadır.

Askerlik Borçlanması

 Erkeklerin erken emeklilik için yararlandıkları bir durum da askerliktir. Askerlik süreleri hem yaşı geriye çekerken hem de prim kazanma imkanı vermekle birlikte sigortalı olarak çalışan erkeklerin askerlikte geçen sürelerini veya birazını para ödeyerek emeklilik hesabına saydırma imkanı bulunuyor. Örneğin 1988’te sigorta girişi ola birinin 1 yıl askerlik borçlanması sonucunda 1987 girişli gibi olması mümkün olmakta ve bu durumda da birey en az 1 yaş önce emeklilik imkanı bulmaktadır.

 

Nasıl Başvuru Yapılır?

Erkekler için askerlik borçlanması ile erken emeklilik hakkı tanınmakta olup başvuru yapmak isteyenlerin Sosyal Sigortalar Kurumu İl veya İlçe Müdürlüklerine müracaat etmesi gerekmektedir. Burada kurumun istediği belgeler tamamlanarak başvuru işlemi tamamlanmakta olup e-devlet ya da kurum üzerinden gerçekleştirilen sorgulamada başvurunun olumlu olması durumunda borçlanma yapılarak erken emeklilik hakkından yararlanmak da mümkün olmaktadır.

Yorumlar