Anasayfa /  Ekonomi

SGK müjdeyi verdi ! Erken emeklilik...

Uzun süre gündemdeki yerini koruyan erken emeklilikle ilgili gün geçtikçe yeni açıklamalar geliyor.Özellikle kayıt dışı çalışanlarda artık emekli olabilecek.

Abone ol
Abone ol 08 Aralık 2019 11:11

Çalışan birçok vatandaşın en meral ettiği konularda biri de ne zaman emekli olacakları şeklindedir. Geçtiğimiz günlerde SGK tarafından yapılan bir açıklamada özellikle çalışma yaşamına yeni başlayan bireylerin ilk işe girişte sigorta yapılaması ya da geç yapılması sonucunda oluşan eksik primlerin yatırıldığı çalışanlar içinhizmet tespit davası açma hakkı tanındığına dair bir ifadeye yer verildi. Buna göre ilk işe girişte sigortası eksik ya da yatırılmayan bireyler bu dava ile eksik ya da yatırılmayan kısımlarını telafi ederek emeklilik prim gün sayısına işletebilecek.

Kayıt Dışı Çalışanlar Yararlanabilir 

Geçtiğimiz günlerde TÜİK tarafından yapılan haber bülteninde Türkiye’de çalışan insanların yüzde 35,2’lik bir kesimi kayıt dışı olarak çalışıyor. Türkiye’de 10 milyon kişinin sigortasız, belgesiz ve kayıt dışı çalıştığı ifade edilmişti. İşte bu kesimden vatandaşlar da sigortası yatmayan, eksik yatırılan günleri hizmet tespit davası açarak tamamlayabiliyor ve bu sayede çalıştıkları gün süresinden mahrum olmayarak erken emekli olabiliyorlar.

Dava açmak için bireylerin çalıştıkları toplam sürenin son yılından başlamak üzere toplamda en geç 5 yıl içerisinde başvuruda bulunmuş olmaları önemli bir husus olarak yer alıyor. 5 yıl sonunda ise daha hakkı zaman aşımına uğruyor.

Nasıl İşliyor?

Dava açmak isteyen çalışanlar için uzmanların önerisi sağlam belge ve şahitli delil olması durumunda davaların kesinlikle açılması yönünde. Buna göre bireyler dosyada delil olarak esnaf kaydı, iş yeri kaydı, mesleki kuruluş kaydı, mükellef belgeleri, ticaret odası kayıtları gibi birçok belgeyi mahkemeye sunabiliyorlar.

Etiketler erken emeklilik sgk
Yorumlar