Anasayfa /  Ekonomi

SGK’dan emeklilik yaşı gelmesine rağmen prim gün sayısından emekli olamayanlara prim iadesi yapacak!

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) emeklilik yaşı gelmesine rağmen prim gün sayısını tamamlayamayanlara büyük bir imkan sunacak! SGK emeklilik yaşı gelmesine rağmen prim gün sayısını tamamlayamayanlara ödedikleri prim ücretlerinin iadesini yapıyor. Peki SGK prim iadesini geri almak isteyenler neler yapmalı? Bu haktan kimler yararlanabilir? Tüm ayrıntılar haberimizde

Abone ol
Abone ol 23 Eylül 2018 17:37

SGK’dan emeklilik yaşı gelmesine rağmen prim gün sayısından emekli olamayanlara prim iadesi yapacak! SGK prim iadesini geri almak isteyenler neler yapmalı? Bu haktan kimler yararlanabilir? 

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) emeklilik için prim gün sayısı şartını yerine getirememiş ancak emeklilik yaşı gelmiş kişilere prim iadesi yapıyor. Bunun için sigortalıların bugüne kadar ödedikleri parayı toplu halde geri alma imkanı sunuyor.

Prim gün sayısı emekli olmak için yerine getirilmesi gereken şartlardan bir tanesi. Ancak sigortalılar çeşitli nedenlerle emeklilik yaş şartlarını yerine getirseler bile emeklilik hakkına sahip olamıyor. SGK da gün sayısını doldurmayan veya dolduramayacakların ödedikleri primleri boşa gitmemesi için toplu iade yapıyor.

PRİM İADESİNDEN KİMLER YARARLANABİLİYOR?

Toplu prim iadesini alabilmek için kişilerin herhangi bir işte çalışmıyor olmaları ve kendine ait işyerinin olmaması gerekiyor. Ayrıca sigortalıların erkekler için 25 yıl kadınlar için 20 yıl şartını da yerine getirmesi gerekiyor. Bu şartları taşıyan SSK’lılar 2008 yılı öncesine ait işçi ve işveren primini, 2008 yılından sonra ödenen işçi primlerini geri alabiliyor. Bağ-Kur’luların ise ödedikleri tüm primleri iade ediliyor.

NASIL BAŞVURULUR?

Toplu para iadesi hakkından yararlanabilmek için SGK’ya dilekçe ile müracaat edilmesi gerekiyor. Dilekçenin ardından SGK başvuruları inceleyip gerekli şartları taşıyanlara toplu prim iadesini yapıyor.


Yorumlar