Anasayfa /  Ekonomi

SGK'dan Emekli Olamayanlara Prim Ödemesi

Sosyal Güvenlik Kurumu emekli olmak adına prim ödeyen emekli olamayan vatandaşlara toplu para iadesinde bulunuyor. 

Abone ol
Abone ol 05 Kasım 2018 19:47

Sosyal Güvenlik Kurumu çalışma hayatları boyunca emekli olmak için prim ödemiş bazı sebeplerden dolayı emeklilikleri gerçekleşmemiş vatandaşlara toplu prim ödemesinde bulunuyor. 

SGK tarafından gerçekleştirilen toplu prim ödemeleri güncel tutarlara göre hesaplanıyor. 

SGK tarafından yapılan bu ödemeleri almak adına vatandaşların yapmaları gereken işlemler neler?

Bilindiği üzere milyonlarca vatandaş yaşlandıklarında daha rahat olmak için senelerce SGK'ya prim ödemesinde bulunuyorlar. Prim ödemesi ile birlikte diğer şartları sağlayan vatandaşlar emekliliklerine hak kazanıyorlar. 

Bazı vatandaşlar emekli olmak için gerekli işlemleri tamamlayamıyorlar. Bu durumda SGK vatandaşların parasını geri ödüyor.

Kimler Toplu Para Alabilir?

Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan emekli olamadıkları için prim ödemesi almak isteyen vatandaşların sağlamaları gereken ilk koşul sigortalı olarak bir işyerinde çalışmıyor olması. 

Ayrıca vatandaşların kendi işlerini de yapıyor olmamaları talep ediliyor. Eğer bir işyerinde çalışmayan ve kendi işini yapmayan vatandaşlar toplu para için başvuruda bulunurlarsa sene şartına bakılıyor. Sene şartında talep edilen süre zarfı erkeklerde 25, bayanlarda 20 sene olarak belirlenmiş. 

Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan eski SSK'lılar (4A) için 2008'senesinden evel kendi adına ödenen hem işçi hem de işveren primi, 2008'senesinden sonra ise sadece işçi primleri geri ödeniyor. 

Bağ Kur için prim yatırmış olan vatandaşların ise tüm paraları geri ödeniyor. Vatandaşların bu primi alabilmeleri için ise SGK'ya başvuru yapmaları gerekiyor.


Yorumlar