Anasayfa /  Ekonomi

İkinci Emeklilik Fırsatı! 45 Yaş Altı Çalışanlara Müjde

45 yaş altı küçük işletmelerde çalışan vatandaşlar da ikinci emeklilik fırsatından yararlanmış olacak.

Abone ol
Abone ol 15 Kasım 2018 19:16

Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) 2017 senesinde yürürlüğe girmiş ve büyük çaplı işletmeler için zorunlu hale gelmişti. 

Bu işletmelerde çalışan personellerin BES şirketleri aracılığıyla bir emeklilik fonunun oluşturulması, her ay belirli maaş kesintileri uygulanarak geleceğe yatırım olarak nitelendirilebilecek ikinci bir emeklilik şansı sunuluyordu. 

İşletme sahipleri bu başvuruları yapmak zorunda ve primlerini de ödemek durumundaydı. Düzenlemeye katılmak istemeyen çalışanlar, ilk katılımdan sonra BES sisteminden ayrılabiliyorlardı işletme sahibi bunu en başında yönetme imkanı bulunmuyordu. Çalışanların geleceğe yatırımı olarak düşünülen ve ikinci emeklilik fırsatı sunan BES düzenlemesinde yeni aşamaya geçiliyor.

Küçük işletmeler de dahil oluyor

BES kapsamında yapılan yeni işlemlerde Sabah Gazetesi' nden Faruk Erdem' in haberine göre; küçük işletme sahipleri de prim yatırma ve başvuruları yapma zorunluluğuna getirildiler. 

Küçük işletme sahipleri bu başvuruları yaparak, çalışanlarının ikinci emeklilik şansı için gerekli primleri ödemek durumunda. 5-9 arasında çalışanı olan işletme sahipleri, çalışanlarının başvurularını yapacak ve primlerini ödeyecek. 

Bu primlerin ödenmesiyle birlikte 45 yaş altı çalışanlar ikinci emeklilik fırsatına sahip olacaklar. İşletme sahiplerinin başvuruları yapma, primleri ödeme yükümlülükleri bulunurken, vatandaş eğer isterse BES sisteminden ayrılacak. 

Yatırılan primler de iade edilecek. BES sisteminde kalmayı düşünen vatandaşlara devletin desteği de eklenecek ve ciddi oranlarda birikim yapmalarına olanak sağlanacak. 

Projenin başlangıcında zorunlu başvuruyu yapmayan işletmelerin cezalandırılacağı bilgisi aktarılırken, resmi süreçlerin yakında yürürlüğe gireceği ifade ediliyor.


Yorumlar