Anasayfa /  Popüler  /  Kim kimdir

Seyit Onbaşı kimdir, kaç kilo mermi kaldırdı?

Seyit Onbaşı hayatı gündemde araştırılıyor. Çanakkale Zaferi'nin 106. yıl dönümüne yaklaşırken I. Dünya Savaşı'nda Çanakkale Cephesi'nde yer alan Seyit Onbaşı ile ilgili detaylar merak konusu oldu. Peki Çanakkale Savaşı'nda önemli rolü olan Seyit Onabşı kimdir, nereli kaç kilo mermi kaldırdı?

Abone ol
Abone ol 18 Mart 2021 11:24

Seyit Onbaşı kimdir? sorusunun cevabı merak ediliyor. 18 Mart Çanakkale Zaferi'nın yıl dönümüne adım adım gelirken Seyit Onbaşı gündeme geldi. Çanakkale Savaşı'nda Seyit Onbaşı, top mermisini tek başına kaldırdı. Peki Seyit Onbaşı nereli kaç kilo mermi kaldırdı?

SEYİT ONABŞI KİMDİR?

Seyit Ali Çabuk veya Seyit Ali Onbaşı,1889 yılında doğdu. I. Dünya Savaşı'nda Çanakkale Cephesi'nde çarpışan Türk asker.

I. Dünya Savaşı sırasında Çanakkale cephesinde Rumeli Mecidiye Tabyası görev yaptığı sırada 215 kilogram ağırlığındaki top mermilerini insanüstü bir güçle sırtlayarak top kundağına yerleştirmeyi başarmış ve Birleşik Krallık'a ait Ocean Zırhlısı'nı dümenden vurarak kontrolden çıkmasına ve bir mayına çarpıp batmasına sebep olmuştur.

1909 yılında Osmanlı Ordusu'na katıldı. Balkan Savaşı'nda çarpıştı. I. Dünya Savaşı'nın başlaması ile 1914 yılında Çanakkale Cephesi'nde topçu eri olarak göreve başladı.

1918 yılında terhis olup köyüne dönen Seyit Ali, ormancılık ve kömürcülük işlerine devam etti. İlk evliliğini yaptığı eşi Emine'den Ayşe (1911) ismindeki ilk kızı savaştan önce dünyaya gelmişti. İkinci kızı Fatma 1922 yılında doğdu. Kurtuluş Savaşı sırasında tekrar orduya çağrıldı ve 26 Ağustos 1922'de başlayan Büyük Taarruz'a katıldı.

Seyit Ali, ilk eşi Emine Hanım'ı kaybettikten sonra ikinci evliliğini Hatice Hanım ile yaptı. Bu evlilikten Ramazan, Osman, Abdurrahman isminde üç oğlu oldu.1934'te Balıkesir’den de Çanakkale’ye giderken Havran'da konaklayan cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk ile görüştü. Soyadı Kanunu ile Çabuk soyadını aldı.

Yorumlar