Anasayfa /  Güncel

Sevilla haritası nedir? Sevilla haritası ne anlama geliyor?

Türkiye ve Yunanistan arasında iplerin yeniden gerilmesine neden olan Sevilla Haritası nedir sorusu vatandaşlar tarafından araştırma konusu olmaya devam ediyor. Peki Sevilla haritası nedir? Sevilla haritası ne anlama geliyor?

Abone ol
Abone ol 22 Eylül 2020 13:16

Sevilla Haritası nedir, ne anlama gelmektedir sorusu vatandaşlar tarafından araştırma konusu olmaya devam ediyor. Yunanistan ve Türkiye arasında Doğu Akdeniz'de yaşanan gerilimin ardından Sevilla haritasının ortaya atılması ile ipler birkez daha gerildi. Yunanistan'ın Ege ve Akdeniz'de etki alanı iddialarına göre Meis Adası'ndan
başlayan kıta sahanlığı Akdeniz'in ortasına kadar iniyor. Bu iddiaların ardından AB tarafında hazırlatıldığı öne sürülen haritanın hükümsüz olduğu AB birlik yetkilileri tarafından açıklandı.

 
 
 

SEVİLLA HARİTASI NEDİR?

Sevilla Haritası, 2000’li yılların başında Sevilla Üniversitesi’nden akademisyenler Juan Luis Suárez de Vivero ile Juan Carlos Rodríguez Mateos’un Türkiye, Yunanistan ve Kıbrıs arasındaki Doğu Akdeniz’deki MEB (Münhasır ekonomik bölge) anlaşmazlığının çözümü için hazırladığı bir çalışma olarak ortaya atıldı.

Haritanın iddiasına göre Meis Adası’ndan başlayan Yunan kıta sahanlığı güneye doğru Akdeniz’in ortasına kadar iniyor ve Türkiye’ye Antalya Körfezi dışında bir çıkış fırsatı tanımıyor. Yunanistan’ın kıta sahanlığını Türkiye’ye ne kadar yakın olursa olsun Yunan adalarının sınırlarına göre çiziyor.

Geçtiğimiz günlerde haritanın AB tarafından hazırlatılmadığı Birlik yetkilileri tarafından açıklanmıştı.

Yorumlar