Anasayfa /  Foto Galeri

Sedat Peker kimdir, aslen nereli?

Sedat PEKER'in gerçek hayatına dair bilinmeyenleri, çocukluk hayatından günümüze kadar ki yaşamını anlatan biyografisi. Peki Sedat Peker kimdir, aslen nereli?

Sedat Peker kimdir, aslen nereli? - Sayfa 1

Sedat Peker Biyografisi

PEKER Ailesi silsile olarak  Rize’nin Kalkandere ilçesi eşrafından Yamakoğlu Sülalesi’ne bağlıdır. Yamakoğulları Rize’nin önde gelen sülalelerinden biridir. Bu sülale Kafkasya’dan Anadolu'ya göçen (Dağıstan'ın alt kesimlerinden)  ve Doğu Anadolu’ya yerleşen Kıpçak Türkleri'ne mensuptur. Sülalenin bir kolu da Doğu Anadolu'dan Karadenize geçip Rize'nin Kalkandere (Karadere) ilçesine yerleşmiştir. Çok geniş bir sülale olan Yamakoğlu Sülalesi zamanla PEKER, CENGİZ, YAMAK, YILDIZOĞLU Aileleri olarak bir kaç farklı kola ayrılmıştır.

Sedat PEKER’in dedesi Ahmet Bey’de PEKER soy adını almış ve Rize'den göç edip Adapazarı’na yerleşmiştir. Ayrıca kendi oğluna yani Sedat PEKER’in babasına da kendi ismi olan Ahmet adını  vermiştir.  Sedat PEKER 26 Haziran 1971 Cumartesi günü Sakarya’da dünyaya gelmiştir.

Sedat Peker kimdir, aslen nereli? - Sayfa 2

Sedat PEKER'in Çocukluk Yılları
Sedat PEKER’in doğumundan kısa bir süre sonra Peker Ailesi İstanbul’a gelerek Çağlayan’a yerleşmiştir. Burada kısa bir zaman yaşayan Peker Ailesi İstanbul Kadıköy’de ki Sahrayıcedit Mahallesi’ne taşınmıştır. Sedat PEKER ilköğretimi bu mahallede bulunan ilkokulda tamamlamıştır. Orta öğretimini yine aynı semtte bulunan okulda tamamlayan PEKER, lise öğrenimi için yine Sahrayıcedit Mahallesi’nde bulunan İntaş Lisesi’ne kaydolmuştur.

Sedat PEKER'in çocukluk arkadaşlarının vermiş olduğu bilgilere göre Peker daha ortaokul yıllarındayken arkadaş ortamlarında Reis olarak anılırmış. Boks ile çok küçük yaşlarda tanışan Sedat PEKER’in yakın çevresinde bulunan yaşça çok büyük insanlar ona bazen Boksör Sedat, bazen de Caz Sedat olarak seslenmekteymiş. Caz Sedat olarak anılmasının nedeni ise bulunduğu ortamlarda ve kendi yaş grubunda kimsenin ilgisi olmamasına rağmen kendisinin Caz Müziğe olan ilgisinden kaynaklanıyormuş.

Kendisini iyi tanıyan yakınları Sedat PEKER'i; ‘’Reis daha çok küçük yaşlardayken bile bulunduğu bir ortamda her zaman dikkat çeken ve farklı bir karaktere sahip olan bir insandı.’’ şeklinde tanımlamaktadır. (Sedat Peker'in Gerçek Hayatı isimli kitaptan alıntıdır.)

Sedat PEKER’in sosyal hayatında farklı bir çocukluk yaşadığını cezaevinde kaleme almış olduğu ve çocukluk yıllarını anlattığı mektubundaki bir kesitle örneklemeye çalışacağız:

Bu mektubunda Peker, çocukken yaşadığı bir anıyı paylaşıyor; 'Annem yine bir gün bana sokağa çıkma yasağı verdi. Mahallede bulunan çocuklardan biri camın önüne geldi. Benim dışarıya çıkamayacağımı gayet iyi biliyordu. Bundan cesaret alarak bana doğru dönerek küfürler etti ve akabinde camın önünden ayrıldı. Bu olaya oldukça içerlenmiştim. Bir ara dışarıya çıkmaya niyetlendim, ancak çok sevdiğim annemin üzüleceğini düşündüğüm için kendi kendime başka bir yol bulayım dedim.''

Eline bir kalem, bir de kağıt alan PEKER bir mektup kaleme alıp sabırla ertesi gününü beklemiş. Ardından kendisine küfür eden çocuğun evine giderek kapıyı çalmış. Kapıyı açan çocuğun şaşkınlığı daha geçmeden Sedat PEKER hemen annesini çağırmasını istemiş. Annesi kapıya geldikten sonra Sedat PEKER elinde ki mektubu çocuğun annesine teslim edip oradan ayrılmış.

PEKER’in kaleme aldığı ve o çocuğun annesine hitaben yazılan mektupta; çocuğunun kendisine yapmış olduğu hakaret ve küfürler yazılıymış. Ayrıca mektup ‘’Hanımefendi’’ kelimesiyle başlamaktaymış. Mektubuna şahsına küfür eden çocuğun cezasını kendisinin verebileceğini, ancak annesi olarak siz değerli hanımefendinin kendisini cezalandırmasının daha doğru olacağı düşüncesini de eklemiş. Küçük yaşta olan bir çocuk için gerçekten büyük bir hareket doğrusu.

Kendisini tanıyanların Sedat Peker'in Gerçek Hayatı isimli kitapta aktardığı başka bir bilgiye göre ise PEKER'in hafızası oldukça güçlüymüş. Kendi deyimiyle söylenen hiç bir şeyi unutmadığı gibi kendisine yapılan iyilikleri de, kötülükleri de asla karşılıksız bırakmazmış.

Küçük biraderi Atilla PEKER ‘’Sedat PEKER’in Gerçek Hayatı’’ isimli kitapta Sedat PEKER’in çocukluk yıllarındaki farklılığından ve zekasından şu şekilde bahsetmektedir: ‘’Rahmetli Babam bizlere gazete ve kitap okuturdu. Daha sonra ise tüm kardeşlere bu okuduklarınızdan neler anladınız diye sorular yöneltirdi. Reis sanki gazete ve kitabı tekrardan okuyormuş gibi ezberden anlatmaya başlardı. O zaman ailece kardeşimizin sıra dışı bir zekaya sahip olduğunu kendi aramızda konuşurduk. Daha sonraki tüm hayatımızda da Reis’in söylediklerini tereddütsüz doğru olarak kabul ettik. Ve bu gerçek bizi bugüne kadar hiç yanıltmadı.’’

Sedat Peker kimdir, aslen nereli? - Sayfa 3

Küçük biraderi Atilla PEKER ‘’Sedat PEKER’in Gerçek Hayatı’’ isimli kitapta Sedat PEKER’in çocukluk yıllarındaki farklılığından ve zekasından şu şekilde bahsetmektedir: ‘’Rahmetli Babam bizlere gazete ve kitap okuturdu. Daha sonra ise tüm kardeşlere bu okuduklarınızdan neler anladınız diye sorular yöneltirdi. Reis sanki gazete ve kitabı tekrardan okuyormuş gibi ezberden anlatmaya başlardı. O zaman ailece kardeşimizin sıra dışı bir zekaya sahip olduğunu kendi aramızda konuşurduk. Daha sonraki tüm hayatımızda da Reis’in söylediklerini tereddütsüz doğru olarak kabul ettik. Ve bu gerçek bizi bugüne kadar hiç yanıltmadı.’’

Sedat PEKER’in cezaevi süreçleri, Kıbrıscık Cezaevi’nden tahliye olduktan sonrada ara ara devam etmiş. Kırklareli, Bayrampaşa, Paşakapısı, Kıbrıscık Cezaevleri’nde bulunmuş. Ardından Tekirdağ F Tipi, Kandıra F Tipi ve son olarak da Silivri Cezaevi’nde kalmış, 10 Mart 2014 tarihinde tahliye olmuştur.

Yardım severliği ile tanınan Sedat PEKER’in bugüne kadar binlerce öğrenci okuttuğu, çeşitli vakıflara rekor bağışlarda bulunduğu basında sık sık yer almıştır.

Eğitime çok önem verdiğini her fırsatta dile getiren Sedat PEKER, daha 24 yaşındayken kurduğu Yunus Emre Koleji ve Ses Dershaneleri’nde binlerce öğrenciyi burslu okutmuştur. O dönemlerde medyada yere alan bazı haberlerden ötürü, kendi deyimiyle o okullarda okuyan öğrencilerin ileride sorunlar yaşamamaları adına bedelsiz olarak eğtim kurumlarını orada çalışan öğretmenlere devretmiştir. (Bu devri belli sayıda burslu öğrenci okutmaları şartıyla yapmıştır.) (Sisler Bulvarı Programı'ndaki demeçlerinden alıntıdır.)

17 Ağustos Adapazarı Depremi’nin daha 2. gününde Adapazarı’nda oluşturduğu aş evi, o dönem medyada çokça konuşulmuştu. Günde on binlerce insana sıcak yemek dağıtan aş evi, o günün şartlarında oluşturulmuş olan en iyi aş evi ve yardım organizasyonu olarak yıllarca konuşulmuştur. Kuaföründen tuvaletine, yemekhanesinden kıyafet odalarına kadar bir çok alanda on binlerce insana hizmet vermiştir.

Sedat PEKER’in 2002 yılında kurduğu Öztürkler internet sitesinin, İstanbul Hilton Oteli’nde düzenlediği lansman gecesi de aylarca Türkiye’nin gündemini oluşturmuştur. Geceye iş, sanat, cemiyet ve siyaset dünyasından çok önemli isimler katılmıştır.

2004 yılında Kelebek Operasyonu'yla gözaltına alınıp tutuklanmıştır.

Bu yargılamanın sonucunda onanan cezasının bir kısmı, terör örgütüne maddi destek sağlamaktan ceza alan ve Sedat PEKER’in ismini kullanıp, iş adamlarından haraç toplayan Yusuf Altay isimli şahsa uygulamış olduğu darp olayını kapsamaktadır. Bu operasyonları yapan ve o dönemde organize şubede görev yapan yetkililer, paralel devlet yapılanması kapsamında açığa alınmış, kimi ise yine paralel devlet yapılanması kapsamında tutuklanarak cezaevine konulmuştur.

Kelebek Operasyonu’ndan onanan cezasının diğer bir kısmı ise, pilavcılık yapan ve küçük bir kız çocuğuna tecavüz edip, tecavüze uğrayan kız çocuğunun ailesini şikayet etmemesi için 'Ben Sedat PEKER'in adamıyım!' diye tehdit eden şahsı buldurulup Beykoz’da ki evinde işkence yapmasını kapsamaktadır. Bu işkence görüntüleri de sonraki aylarda Sedat PEKER’in evinde yapılan aramalarda bulunmuştur.

Sedat PEKER daha sonraki yıllarda ise Ergenekon Terör Örgütü Davası’nda yargılanmıştır.

Ergenekon Davası'nda Sedat PEKER’e terör örgütü üyeliğinden 10 yıl ceza verilmiştir.

Hükümetin çıkardığı bir yasa teklifi sonucunda Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru hakkı kazanan Sedat PEKER, mahkemenin verdiği karar ile 10 Mart 2014 tarihinde aynı davada yargılanan diğer tutuklu sanıklar ile birlikte tahliye olmuştur.

Sedat Peker kimdir, aslen nereli? - Sayfa 4

HAKKINDAKİ KİTAPLAR SEDAT PEKER’İN GERÇEK HAYATI

/ HAKAN TÜRK / KİTAPABCTÜRK YAYINEVİ AYNADAKİ REİS / SAYGI ÖZTÜRK / BİR HARF YAYINLARI SON BABALAR / SAYGI ÖZTÜRK / DOĞAN KİTAP SEDAT PEKER / ÇINAR ÖZKAN / KUM SAATİ YAYINLARI HEDEFTEKİ ADAM SEDAT PEKER / MEHMET ÖZDEMİR / KRİMİNAL KİTAP SEDAT PEKER KİMDİR? / HAKAN TÜRK / AKADEMİ TV YAYINCILIK GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE KABADAYILAR / ÇINAR ÖZKAN / KAMER YAYINLARI KAFKASYALI / MUHAMMET EMİN TOKCAN / AN YAYINCILIK MAFYA İMPARATORLUĞU / HAKAN TÜRK / AKADEMİ TV YAYINCILIK KİRLİ KRAMPONLAR / ECEVİT KILIÇ / TİMAŞ YAYINLARI BABALAR KOĞUŞU / İSMAİL OĞUZ / AKİS KİTAP JİTEM’İ BEN KURDUM / ARİF DOĞAN / TİMAŞ YAYINLARI HAKKINDA YAZILAN ŞARKILAR ADAM VAR / İSMAİL TÜRÜT MANGAL YÜREKLİ ADAM / GÖKHAN ÖZEN REİS / İSMAİL TÜRÜT REİSUM / YUSUF SARAL KAFKASYA KARTALI / ADEM DEMİR CESURLARIN YÜCESİ / SEZGİN CAN VE BETÜL CAN KAYBETMEK YOK UMUTLARI / BAZOR VE FEYZA KORAL SEVDİK SENİ YÜREKTEN / FEYZA KORAL VE BAZOR REİSİMİN PEŞİNDE YÜRÜSÜN MİLLETİMİZ / ÖZCAN BİLGİN BİR UMUTTUR YAŞAMAK / BURAK ÖKSÜZOĞLU ADIM SEDAT PEKER TÜRK OĞLUYUM BEN / YASİN İLHAN YAŞAYAN EFSANEDİR SEDAT PEKER / TEOMAN B. B. İBRAHİM ERBAŞ / GÖNÜLLERİN REİSİ BİR UMUTTUR YAŞAMAK / KADIKÖY ACİL ÖMÜR DEDİĞİMİZ ŞEY / BAZOR BİR İNSAN / MUHAMED ALİ YILMAZ YOLUN YOLUMUZDUR / BAZOR REİS / ZEKİ BALCI GÜZEL GÜNLER / BAZOR SABRET REİSİM / HEREM KATILDIĞI TV PROGRAMLARI SİSLER BULVARI / SAYGI ÖZTÜRK - ÖMER FARUK GÜNEL - SEZAİ ŞENGÜN KIRMIZI IŞIK / AKİF BEKİ OBJEKTİF / KADİR ÇELİK