Anasayfa /  Politika

İstanbul seçimleri ABD basınında

23 Haziran İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimleri Amerikan basınında da yankı buldu. ABD'nin saygın gazeteleri New York Times ve Wall Street Journal seçimi sayfalarına taşıdı.

Abone ol
Abone ol 24 Haziran 2019 08:42

ABD'nin saygın gazeteleri New York Times ve Wall Street Journal, İstanbul seçimleri hakkında makale yayımladı. New York Times, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerinin sonucunu, ”Türkiye Cumhurbaşkanı İstanbul'da Tekrarlanan Seçimlerde Can Acıtıcı Mağlubiyet Aldı” başlığıyla duyururken, Wall Street Journal da muhalefet partisi adayının İstanbul belediye başkanlığı seçimini kazanmasının Cumhurbaşkanı Erdoğan açısından bir başarısızlık olduğu yorumunda bulundu.

New York Times, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın partisinin zorlamasıyla iki ay sonra tekrarlanan İstanbul belediye başkanlığı seçimlerinde aldığı yenilginin, Erdoğan'ın siyasi kariyerinin en büyük yenilgisi olduğunu kaydediyor. Habere göre seçim sonuçları, Erdoğan'ın partisinin İstanbul üzerinde 25 yıldır sürdürdüğü hakimiyeti sona erdirdi. Bu durum, İstanbul'un hem Erdoğan'ın siyasi tabanının bulunduğu hem de siyasi kariyerine belediye başkanı olarak başladığı kent olması açısından önemli. Muhalifleriyse böylesi bir mağlubiyetin Erdoğan'ın yenilmezlik havasını dağıttığını ve bunun, ülke üzerindeki 16 yıllık hakimiyetinde sonun başlangıcı olabileceği yorumu yaptı.

Wall Street Journal da tıpkı New York Times gibi, seçimleri muhalif aday Ekrem İmamoğlu'nun kazanmasının Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın megakent İstanbul üzerindeki 25 yıllık iktidarını sona erdirdiğini, aynı zamanda Erdoğan'un uzun zamandır ülkeyi yöneten iktidar partisi içindeki sorunları da gün yüzüne çıkardığını kaydetti.

Öte yandan Wall Street Journal, İstanbul yenilgisinin, AKP'ye verilen kamuoyu desteğinin geçtiğimiz yılın ortalarından bu yana ekonomik acılar içinde kıvranan ülkede ne kadar düştüğünün göstergesi olduğunun altını çiziyor. Uzun süre boyunca çoğunlukla yabancı borçların körüklediği aşırı hızlı ekonomik büyümenin birden bire ani bir şekilde durması, ülke ekonomisini kış aylarında gerileme dönemine soktu.


Yorumlar