Anasayfa /  Politika

Seçim 2018 : İşte Mediar'ın son anketi!

Mediar Araştırma’nın anketine göre, Erdoğan oyunu arttırdı ama seçimler ikinci tura kalıyor. Meclis’te ise durumlar oldukça karışık görülüyor. İşte Mediar Araştırmasının detayları..

Abone ol
Abone ol 12 Haziran 2018 22:40

Diken’den Minez Bayülgen’e konuşan Mediar Analiz’in sahipleri Ulaş Karakul ve Haluk Çalış 24 Haziran 2018 Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili Seçimleri için yaptıkları son seçim anketi sonuçlarını paylaştılar.

Mediar en son seçim anketi

Künye: Mediar Analiz, 8-11 Haziran tarihlerinde 27 ilde iki bin 401 kişiyle yüz yüze görüştü. Anket sonuçlarının yanılma payı yüzde 2.



Seçim anketi sonuçları kararsızlar dağıtıldıktan sonra:




AK Parti

 yüzde 41.50


CHP

 yüzde 26.24


HDP

 yüzde 12.14


İYİ Parti

 yüzde 10.73


MHP

 yüzde 5.83


Saadet Partisi

 yüzde 2.24






İttifaklar:




Cumhur ittifakı

 yüzde 47.61


Millet ittifakı

 yüzde 39.42


İttifakların dışındaki 

HDP

 yüzde 12.14




Meclis’teki çoğunluğunu hiçbir ittifak alamayacak mı?



Elimizdeki bu oranlarla meclisteki çoğunluğu muhalefet alıyor. Yani HDP artı millet ittifakı alıyor. Ancak çok küçük oylarla da bu durum değişebilir. Seçim sonuçları bıçak sırtı görünüyor.



Küçük oylarla bu tablo nasıl değişir, ne olabilir?



Milletvekili dağılımlarında bu oran değişebilir. Bazı illerde, örneğin bir milletvekili HDP’den ‘cumhur ittifakı’na veya Bursa’da birkaç puanlık oy CHP’den cumhur ittifakına geçebilir.

İYİ Parti’de dramatik bir düşüş var

Önceki araştırmalarınıza göre hangi ittifak artış ve düşüş gösteriyor? 

Cumhur ittifakında bir miktar artış var çünkü İYİ Parti’nin oy oranı azalıyor.

İYİ Parti Genel Sekreteri Aytun Çıray, partisinin son oy oranını baraj altı gösteren SONAR Araştırma’ya tepki göstermişti. Sizin de önceki çalışmalarınıza kıyasla İYİ Parti düşüşte. İYİ Parti neden oy kaybı yaşıyor? 

İYİ Parti dramatik bir düşüş yaşıyor. ‘Cumhur ittifakı’nın İYİ Parti’yi yok sayma taktiği işe yaramış görünüyor. Muharrem İnce’nin yakaladığı rüzgar da etkenlerden biri. İnce’yle birlikte CHP’den İYİ Parti’ye gidecek seçmenin tercihi şimdi CHP’den yana. Yarım puan kadar da daha önce İYİ Parti’ye meyletmiş MHP seçmeninin tekrar MHP’ye dönme eğilimi var.

Cezaevindeki Demirtaş, Meral Akşener’i geçti

HDP’nin oyu yüzde 12.14 çıkıyor dediniz. Peki Demirtaş neden partisinden daha düşük oy alıyor? 

Çünkü cezaevinde. Dolayısıyla aslında bu bir başarıdır. Cezaevindeki Demirtaş, bu haliyle yüzde 10.18 alıyor ve Akşener’i geçiyor. Bu siyasetin ilerleyen dönemleri için önemli de bir veri oluşturuyor.

HDP’li seçmenin yüzde 77’si İnce’yi destekleyecek

Önce Demirtaş, ardından Ayhan Bilgen, en son da Ahmet Şık net mesajlar vererek, ikinci turda Erdoğan’ın karşısındaki adayı destekleyeceklerini açıkladı. HDP’li seçmenin yüzde kaçı İnce’ye oy verecek? 

Yüzde 77’si Muharrem İnce’yi destekleyecek.

Kararsızlar ne durumda?

‘Kararsızlar ve oy vermeyeceklerin oranı çok düştü, toplam yüzde 7’ Oy vermeyeceğini söyleyenlerle birlikte yüzde 7. Bu oldukça düşük bir rakam.

Peki, seçime katılım oranı yüksek olursa bu durum kimin lehine olur?

Muhalefetin.

Parlementoyu kim alırsa, ikinci turda o şanslı

İkinci turda Erdoğan’ın karşısında kimi görüyorsunuz? 

Muharrem İnce. Ancak sadece ilk tur verilerine dayanarak oranları söyleyemeyiz. Bu yüzden bugünkü verilere göre ikinci turda oylar nasıl dağılır sorusunun yanıtlarını raporumuzda da vermeyeceğiz. Doğru sonuçlar çıkmayacaktır.

Neden?

Seçim beklenildiği gibi ikinci tura kalırsa, parlamento çoğunluğunun kimde olduğu önem kazanacak. Eğer çoğunluk yine beklendiği gibi muhalefete (millet ittifakı ve HDP) geçerse, bu durum ikinci turda Erdoğan karşısında kalacak İnce’nin lehine olur. Ayrıca İYİ Parti de yeniden canlanır ve güçlenir. Muhalefet saflarındaki kararsızlıklar da son bulur.




Etiketler Mediar
Yorumlar